Stærkt dna-match tog fejl: Uskyldig person mistænkt

Rigspolitiet ændrer kurs, efter at en person fejlagtigt blev mistænkt efter et stærkt dna-match

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Politiet skærper reglerne om brug af dna-profiler. Det skyldes, at en person blev mistænkt på grund af et 'overordentligt stærkt' dna-match, som har vist sig at være fejlagtigt.

Det oplyser Rigspolitiet og Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse, der har overskriften 'HASTER':

- Rigspolitiet og Rigsadvokaten er blevet gjort bekendt med en konkret sag, hvor der har været rettet mistanke mod en person på baggrund af et overordentligt stærkt match i dna-profilregistret, hvor personen var registreret med 10 dna-systemer.

- Da der efterfølgende blev udført en supplerende analyse til 16 dna-systemer viste denne, at mistanken var ubegrundet, står der i meddelelsen.

Dna-analysen, der gav et 'overordentligt stærkt' match, blev foretaget i september i år i en straffesag, som blev anmeldt i maj. Det oplyser Lene Frank, der er politidirektør i Rigspolitiet, ifølge Ritzau klokken 11.30.

- Min store frygt er, at man bare registrerer de her oplysninger i store databaser, hvor man kan sammenkøre det hele. Det ville være en kæmpe katastrofe, for så står vi med en tikkende bombe – og det er kun et spørgsmål om tid, før informationerne bliver lækket, mener Jesper Lund, der er formand for It-Politisk Forening. Foto: Linda Johansen Vagthund IT-ekspert: En katastrofe hvis dna-data lækkes

Fremover skal der gennemføres en undersøgelse på baggrund af 16 dna-systemer og altså ikke, som frem til 2012, kun på baggrund af 10 dna-systemet.

Anklagere, domstole, advokater og Københavns Universitet er blevet orienteret, fremgår det.

Foto: Olivia Loftlund Krimi Dna-spor: Morderens værste fjende

En laborant undersøger en handske for dna-materiale på Retsmedicinsk Instituts retsgenetiske afdeling i København. En af landets førende eksperter forudser nu, at dna om få år vil blive et langt mere effektivt og målrettet værktøj i politiets drabsefterforskning. Foto: Retsmedicinsk Institut Krimi Nyt våben på vej: Sådan kan de afsløre detaljer om mordere

Anders Beich er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Han ser en række problemer i, at staten vil lagre danskeres dna systematisk i Det Nationale Genom Center. Foto: Jakob Jørgensen Vagthund Lægeformand: Staten vil tage din dna – uden at spørge dig om lov

Se også: Patientdataforening: Sundhedsministeriet på grænsen til at manipulere