Stak blomsterhandlere ned: Røver idømt forvaring

En 37-årig mand idømmes forvaring for røveri og forsøg på at dræbe indehaveren af en blomsterforretning

Overvågning fra et pizzeria fældede den formodede 'blomsterrøver'. Foto: Politiet
Overvågning fra et pizzeria fældede den formodede 'blomsterrøver'. Foto: Politiet

Østre Landsret har mandag erklæret sig enig med Københavns Byret i, at det ikke er forsvarligt at give en almindelig tidsbestemt fængselsstraf til en mand, som efter at have begået flere farlige røverier er blevet kendt som blomsterrøveren.

Landsretten har stadfæstet byrettens dom om forvaring til den 37-årige Dennis Riis, hvilket betyder, at han ikke ved, hvornår han bliver sluppet fri.

Han er blevet kendt skyldig i forsøg på manddrab og i alt seks af de syv røverier, som han var tiltalt for at have begået i oktober og november sidste år i København.

Det begyndte 24. oktober, da Dennis Riis var prøveløsladt for netop røveri.

Ifølge anklageskriftet forsøgte han at tvinge indehaverne af blomsterforretningen Paradis Blomsten i København til at udlevere penge.

Men i stedet for at smide pengene på bordet, gjorde indehaverne Zeinolabedin og Eti Sharif Zadeh Abdi modstand, og røveriforsøget udviklede sig ifølge anklageskriftet til at blive "særligt groft".

Dennis Riis snittede manden flere steder med en kniv, slog ham i hovedet med en jernstang og stak kvinden i låret, inden han flygtede fra stedet uden at have fået en krone.

Ekstra Bladet har tidligere talt med Zeinolabedin og Eti Sharif Zadeh Abdi, der i lighed med flere andre ofre for Dennis Riis' kniv, vold og trusler forud for retssagen er blevet tilbudt at møde ham i konfliktmægling.

Blomsterhandleren Zeinolabedin Sharif Zadeh Abdi fik opereret en brækket knivspids ud af skulderen. Også en sene er skåret over. Hans kone Eti fik et knivstik i låret, da hun ville redde sin mand. Mandag begynder retssagen mod den mand, der er tiltalt for overfaldet og røveriforsøget mod parret. (Foto: Rumle Skafte)
Blomsterhandleren Zeinolabedin Sharif Zadeh Abdi fik opereret en brækket knivspids ud af skulderen. Også en sene er skåret over. Hans kone Eti fik et knivstik i låret, da hun ville redde sin mand. Mandag begynder retssagen mod den mand, der er tiltalt for overfaldet og røveriforsøget mod parret. (Foto: Rumle Skafte)

- Vi kan ikke bruge det til noget. Vi vil ikke se ham. Min kone vil aldrig se ham mere. Min kone har fået psykologhjælp, og det har vores 15-årige datter også, sagde Zeinolabedin Sharif Zadeh Abdi i oktober måned forud for, at sagen kørte i byretten. Her fortalte han også, at de havde en konstant uro over, om røveren ville komme tilbage.

Se også: De blev stukket ned af 'blomster-røver'

- Jeg har det godt - næsten. Jeg er på arbejde hver dag, men min kone er meget hårdt ramt. Hver gang, der kommer mærkelige mennesker ind i butikken, som ligner ham, så bliver hun lidt bange. Hun er ikke helt væk fra det, der skete, siger Zeinolabedin Sharif Zadeh Abdi til Ekstra Bladet.

Dagene efter røvede han et vaskeri, en grillbar, en Matas-forretning og en kvinde på et fortov i Vanløse.

4. november gik det igen ud over en blomsterforretning - De Fire Årstider på Østerbro i København. Under røveriet stak han den kvindelige indehaver fem gange i maven og fire gange i begge ben, hvilket ifølge anklageskriftet bragte hende i potentiel livsfare.

Dermed var det et forsætligt forsøg på at dræbe hende, mener retten.

Se også: Knivgal røver i retten: Derfor stak jeg blomsterhandlere

Forvaring er en sanktion, som kun bruges en håndfuld gange om året af retssystemet.

Forvaring kommer på tale, når en gerningsmand vurderes til at være så farlig for andre, at en almindelig tidsbestemt straf ikke er tilstrækkelig til at afbøde faren.

Dennis Riis erkender flere forhold

Den tiltalte har ifølge Jakob Buch-Jepsen erkendt en lang række af forholdene. Dog nægter han sig skyldig sagens alvorligste forhold om drabsforsøg på en kvindelig blomsterhandler, som efter mødet med manden var i livsfare.

Ligeledes nægter den tiltalte sig skyldig i røveriet mod en bagel-forretning, hvor han ifølge tiltalen truede en medarbejder ved at holde kniven mod hans hals til at udlevere kontanter og fire gavekort til en samlet værdi af godt 5500 kroner.

Alle forhold er begået indenfor én måned efter tiltalte var blevet prøveløsladt den 8. oktober 2013 i en gammel sag vedrørende blandt andet røveri.

Jakob Buch-Jepsen fortæller til Ekstra Bladet, at Retslægerådet finder den tiltalte strafegnet, men indstiller ham til forvaring på grund af faren for fremtidig lignende kriminalitet og risiko for andres liv og helbred.

Straffesagen mod den snart 37-årige mand begynder mandag i Københavns Byret.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere