Stjal computere og IT-udstyr for millioner

Serie af tyverier på jyske og fynske skoler blev stoppet, da elev på efterskole i Hammerum tilfældigt opdagede mistænkelig mand, som sneg sig rundt

To 25-årige mænd fra Aarhus tiltales for at have stjålet værdier for omkring to millioner kroner fra 30 forskellige skoler i Jylland og på Fyn i løbet af det første halve år af 2018. Tyverierne er gået ud over flere end 200 elever.

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.
 
Første tyveri beskrevet i det lange anklageskrift blev begået den 5. januar i fjor på en efterskole i Bjerringbro. Her stjal gerningsmændene ni bærbare computere og andet elektronisk udstyr til en værdi på i alt 40.000 kroner. 
 
Samme mønster fulgte gerningsmændene de næste måneder ved flere lignende indbrud på jyske efterskoler. Største udbytte fik tyvene i Bramming den 13. marts i fjor, hvor de slap af sted med 42 bærbare computere og en PlayStation til i alt 362.000 kroner. 

Politihunde fandt koster

Tre måneder efter Bramming-tyveriet - den 12. juni - klappede fælden så. En elev opdagede en mand, der sneg sig rundt på en efterskole i Hammerum ved Herning. Kort efter kunne skolen konstatere, at der var stjålet flere computere og trådløse høretelefoner. En patrulje skyndte sig til området, og på Århusvej ved Silkeborg fandt betjentene to mænd ved en bil i et skovstykke.

Politihunde på stedet snusede sig efterfølgende frem til kosterne fra efterskolen, der lå gemt i skoven, og begge mænd blev anholdt og sigtet for tyveri.

Fræk fremgangsmåde

Efterforskerne har siden kædet de to personer sammen med tyverier på i alt 30 efterskoler. 
 
- Der er tale om organiseret og planlagt tyveri, hvor man bevidst er gået efter bærbare computere. Vores efterforskning tyder desuden på, at det stjålne ganske hurtigt er forsvundet ud af landet, forklarer anklager i sagen Jhin Lee, Østjyllands Politi.

- Typisk bryder tyvene ind i et hus, når folk ikke er hjemme eller i en butik, men tyvene her er gået ind på skolerne ved højlys dag, imens skolerne har været i fuld drift. De er bare gået ind på de værelser, hvor der ikke var nogen og samlet elevernes computere. Det er en meget ligefrem metode - det svarer til at gå ind og stjæle i folks soveværelse, imens de sidder i stuen, siger Jhin Lee til TV2 Østjylland.

Det er en af årsagerne til, at efterforskerne har kunne kæde de to personer sammen med tyverier på i alt 30 efterskoler.

Da tyverierne er foregået i mange forskellige områder i Jylland og på Fyn, har flere politikredse assisteret Østjyllands Politi i efterforskningen af sagen. 
 
Retsmøderne mod de to tiltalte begynder den 25. januar.