Stjal i Danmark for at hjælpe sin kræftsyge søn: Her er dommen over rumænske tricktyve

To rumænere udsatte 66 ældre ofre for tricktyverier og udvises nu for bestandigt

Alexandru-Marian Bojila, 27, (tv) og Christian Niculescu, 47, fotograferet ved en hæveautomat i Hørsholm 18. januar 2017, hvor de hævede næsten 17.000 kr. på et stjålet dankort. Politifoto.
Alexandru-Marian Bojila, 27, (tv) og Christian Niculescu, 47, fotograferet ved en hæveautomat i Hørsholm 18. januar 2017, hvor de hævede næsten 17.000 kr. på et stjålet dankort. Politifoto.

Retten i Lyngby, Ekstra Bladet:

En rumænsk ingeniør og kok tog til Danmark for at begå tricktyverier mod ældre mennesker for at hjælpe to af sine fem børn.

Den ene søn er narkoman, den anden 22-årige søn lider af akut leukæmi og er indlagt på hospital i Bukarest, hvor regningerne til medicin er enorme.

Det forklarede den 47-årige Cristian Niculescu i dag i retten i Lyngby, hvor han tilstod at have plyndret 66 ældre mennesker i samarbejde med den 27-årige landsmand Alexandru-Marian Bojila. Den 47-årige fik et udbytte på godt 1,1 million kr., mens den 27-årige fik godt 500.000 kr. ud af tyverierne.

Retten i Lyngby har netop afsagt dom i sagen, hvor rumænerne lagde alle kortene på bordet. Cristian Niculescu blev idømt tre et halvt års fængsel, mens Alexandru-Marian Bojila fik to år og tre måneders fængsel. Begge udvises af Danmark for bestandigt. Niculescu tog betænkningstid, mens Bojila modtog dommen.

Senioranklager Kenn Jørgensen begærede fem års fængsel til Cristian Niculescu og tre år til Alexandru-Marian Bojila.

Retten lagde vægt på de mange forhold og de store beløb, og at det var ældre mennesker, der blev forulempet.

Ludoman
Alexandru Bojila skulle bruge sin del af udbyttet på at finansiere sin ludomani: - Men jeg tabte flere penge end jeg fik. Jeg følte mig tvunget til at begå tyverier. Jeg lånte penge af underlige mennesker til en høj rente, som jeg var tvunget til at betale tilbage, sagde Bojila i retten. Han mener, at han har tabt flere millioner kr. på casino.

Her ses AB (tv.) og CN (th), der er filmet ved en hæveautomat. 112 Tricktyve tilstår: Plyndrede 66 ældre ofre

Begge rumænere beklagede, hvad der var sket. Cristian Niculescu fortalte, at han taler ni sprog. Efter at være blevet uddannet ingeniør på universitetet i Bukarest, arbejdede han som kok i Paris.

Han flyttede hjem til Rumænien, hvor han åbnede en restaurant med en million-omsætning og investerede i ejendomme.

Ruineret af finanskrisen
Men ifølge rumænerens forklaring tabte han det meste under finanskrisen. Så for at hjælpe sine to sønner, tog han til Danmark for at stjæle. Hans tre døtre går det meget bedre for. To af dem læser jura, den tredje går i gymnasiet.

Om den leukæmi-syge søn, forklarede Cristian Niculescu:

- De seneste fire år har jeg prøvet at redde ham, men det er meget svært. Jeg har gjort det så godt, jeg kunne og vidste, at jeg risikerede at komme i fængsel. Jeg er meget ked af, det der er sket, sagde Niculescu.

- Der er ikke noget, der er gratis i Rumænien. Hvis man ikke giver dem penge i lommerne, så kan et barn blive meget sygt bare af en forkølelse, sagde han.

Hans forsvarer Andre Rouvillain fremlagde i retten en lægeerkæring fra universitetet i Bukarest, der slår fast, at den 22-årige søn lider af akut leumkæmi.

Rumæneren arbejder hårdt i Helsingør arrest, hvor han har arbejdet på værkstedet og nu er kok for sine medindsatte. Desuden er han en slags pedel i fængslet, fortæller arresten i en erklæring, der udpeger rumæneren som mønsterfange.

Cristian Niculescu vil nu gerne til Rumænien så hurtigt som muligt for at afsone sin dom dernede, så han kan være tæt på sin familie. Da han fik det sidste ord inden dommen faldt, sagde han: Jeg beklager. Jeg er ked af det, der er sket. Hvad skal jeg ellers sige.

I retten kom det frem, at han også skylder to år og fire måneders fængsel i Rumænien. Derfor havde han flere falske rumænske identitetskort i Danmark i forsøget på at undgå udlevering.

De to rumænere har siddet varetægtsfængslet siden 15. februar i år, efter at de blev anholdt af politiet i Schweiz på en dansk efterlysning og udleveret.

1 af 2 Cristian Niculescu er veluddannet som ingeniør og kok. Men en kritisk syg søn og en søn, der er narkoman, tvang ham til at rejse til Danmark for at stjæle, forklarede han i retten. Politifoto.
2 af 2 Alexandru-Marian Bojila, 27, (tv) og Christian Niculescu, 47, fotograferet ved en hæveautomat i Hørsholm 18. januar 2017, hvor de hævede næsten 17.000 kr. på et stjålet dankort. Politifoto.