Største stigning i 60 år: Amerikansk storby sætter blodig rekord

762 personer blev dræbt i Chicago i 2016. Det er den største stigning i 60 år

Antallet af drab i en amerikanske storby Chicago er på et år steget med 57 procent. Den højeste stigning i 60 år. Her fyres der raketter af nytårsaften. Foto: AP
Antallet af drab i en amerikanske storby Chicago er på et år steget med 57 procent. Den højeste stigning i 60 år. Her fyres der raketter af nytårsaften. Foto: AP

Året startede vanvittigt, men derfra blev det kun værre for den amerikanske by Chicago.

Ifølge netop offentliggjorte tal fra det lokale politi blev 762 personer dræbt i løbet af sidste år. Det er lig med en stigning på 57 procent i forhold til 2015 og det højeste antal i 20 år. Samtidig steg antallet af skyderier fra 2426 til 3550. Og politiet beslaglagde 8300 ulovlige skydevåben - en stigning på 20 procent i forhold til 2015. Det skriver AP.

Langt størstedelen af drabene har fundet sted i den sydlige og vestlige del af Chicago i fem af byens i alt 22 politidistrikter. Der er tale om fattige områder med mange sorte indbyggere, hvor bander holder til. 80 procent af de dræbte var i forvejen kendt af politiet.

Den lokale politiboss Eddie Johnson har i månedsvis beklaget sig over de slappe våbenlove i delstaten Illinois. Straffen for at blive fanget med et ulovligt våben er ifølge ham meget lavere end i andre amerikanske storbyer.  Og bandemedlemmer, han har snakket med, kalder retssystemet for 'en joke'

Politiet i Chicago måtte sidste weekend rykke ud til i alt seks drab, og antallet af voldelige episoder stiger igen i millionbyen. (Foto: AP) 112 - 5. jun. 2016 - kl. 23:39 Hvad fanden foregår der? 1200 skudt på 150 dage

- I Chicago afskrækker vi ikke folk fra at gå med våben.

- Hver gang en fyr stjæler et stykke brød, tilbringer han mere tid i fængsel før en retssag end en, der overtræder våbenloven. Der er noget galt, sagde Eddie Johnson på et pressemøde søndag, da drabstallene blev offentliggjort.

Han nævnte også, at 2016 var det første hele år efter, at politiet i november 2015 blev pålagt at offentliggøre videoen af drabet på Laguan McDonald - en 17-årig sort teenager, der blev skudt 16 gange af en hvid betjent. Offentliggørelsen af videoen førte til optøjer, en fyring, en sigtelse for drab samt en større undersøgelse af politiet i Chicago.


Den brutale nedskydning af 17-årige Laquan McDonald sidster år i Chicago fik sindene i kog.

'Det efterlod også Johnson med den opgave at forsøge at genskabe borgernes tillid til, hvad der synes at være en svækket politistyrke. En opfattelse, der kun bliver underbygget af et dramatisk fald i antallet af anholdelser i 2016', skriver AP.

Politiboss Johnson forsvarer sig med, at politiet koncentrerer mere våbenrelaterede forbrydelser, og dermed er der færre anholdelser for små forbrydelser, der tæller med i statistikken. Men kritikere mener, at politiet er blevet langt mere tilbageholdende, siden videoen blev offentliggjort.

- Det er nærmest som om, de har trukket sig tilbage, så banderne kan skyde hinanden, siger Marshall Hatch, som er lokalpolitiker i en af Chicagos mest farlige bydele.

Chefen for politiet i Chicago Eddie Johnson (i midten) under et pressemøde i september, hvor det blev offentliggjort, at politiet får tilført 1000 nye betjente over de næste to år. Foto: AP
Chefen for politiet i Chicago Eddie Johnson (i midten) under et pressemøde i september, hvor det blev offentliggjort, at politiet får tilført 1000 nye betjente over de næste to år. Foto: AP

Johnson har tidligere indrømmet, at mange betjente er blevet mere forsigtige blandt andet af frygt for at blive en del af den næste 'virale video'.

Politiet i Chicago fik i september tilført 1000 flere betjente for at dæmme op for skyderierne.

Der bor 2,7 millioner mennesker i Chicago. Antallet af dræbte er ifølge ABC News flere end New York og Los Angeles til sammen.

Samlet blev der i 2014 begået knap 15.000 mord i USA. I 1990'erne lå tallet på cirka 25.000.

Se også: Denne amerikanske by sætter chokerende rekord

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere