Stor bøde til Lars Hedegaard

Debattøren Lars Hedegaard brød loven, da han flere gange offentliggjorde navn på formodet pistolmand

FOTO: DAVALI PHILIP
FOTO: DAVALI PHILIP

Lars Hedegaard straffes med en bøde på 10.000 kroner for at offentliggøre navnet på den mand, der sigtes for at have forsøgt at dræbe den omstridte debattør.

Under retssagen har Hedegaard hævdet, at udbredelsen af navnet på den formodede attentatmand er sket i nødværge.

BH, som den mistænkte kaldes, er nemlig stadig på fri fod. Og så længe det forholder sig sådan, er Lars Hedegaard ikke tryg.

- Jeg har grebet til den selvforsvarshandling at gøre attentatmandens navn så kendt som muligt ud fra den betragtning, at det øger chancen for, at han bliver pågrebet, lød det fra Hedegaard.

Retten på Frederiksberg afviser imidlertid at frifinde 73-årige Hedegaard efter reglerne om nødret. Ifølge dommen har det ikke været nødvendigt at overtræde navneforbuddet for at afværge en trussel.

Hedegaards offentliggørelse af BH's navn er sket i to artikler på en svensk netavis, i bogen 'Attentatet' og på Facebook.

Se også: Ti risikerer straf for at nævne navn på mistænkt pistolmand

Da Hedegaard selv mødte op i retten for at forklare sig i sidste uge, gjorde han det klart, at han mente, at sagen var en farce.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at politiet vil foretage sådan en komedie. Jeg har ikke mødt et eneste menneske, hverken i Danmark eller i udlandet, som kan forstå, hvorfor den her sag skal anlægges, sagde Lars Hedegaard, som fik selskab af flere støtter i retten.

Flere af dem risikerer nu samme straf som debattøren, da de mødte op i retten med BH's fulde navn trykt på en t-shirt.

Ikke alle navnene på de 10, der risikerer en dom som Hedegaards, har været fremme.

Det står dog klart, at forlaget People's Press, der har udgivet Hedegaards bog 'Attentatet', er blandt de sigtede - og også præsten Kathrine Lilleør risikerer en bøde, da hun i en anmeldelse af 'Attentatet' i Berlingske gengav navnet.

Se også: Islam-kritiker om retsmøde: Det er en komedie

Derudover blev tre tilhørere sigtet på stedet fredag, da de mødte op i retten med navne-t-shirten - herunder bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet Torben Mark Pedersen. Han har dog ingen forståelse for politiets indgriben.

- Jeg har bare udøvet min ret til at gå klædt, som det nu engang passer mig, og det mener jeg ikke, at statsmagten har nogen som helst ret til at blande sig i, siger han.

Ved drabsforsøget i februar 2013 mod Lars Hedegaard affyrede en mand forklædt som postbud en pistol mod debattøren. Siden da har Hedegaard set sig over skulderen. Han er under PET's beskyttelse.

Sagens anden hovedperson sad i en periode fængslet i Tyrkiet, men her slap myndighederne ham fri. Det betød, at Danmarks anmodning om udlevering ikke blev efterkommet. Manden er derfor efterlyst internationalt.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere