Stor brand på jysk hede har raseret otte kvadratkilometer

Brandfolk har gennem weekenden kæmpet med at slukke en stor naturbrand nær Billund.

Ansvaret for en omfattende brand, der har hærget på Randbøl Hede nær Billund hen over weekenden, overdrages nu til Skov- og Naturstyrelsen.

Det oplyser Sydøstjyllands Politi, der mandag eftermiddag erklærer egen og andre beredskabsmyndigheders indsats i området for afsluttet.

- Der vil - så længe, det er nødvendigt - blive holdt øje med brandområdet, og styrelsen har et brandberedskab, der kan håndtere eventuelle mindre brande, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Det var fredag formiddag, der udbrød brand i Randbøl Hede. En brand, der hurtigt udviklede sig, men som myndighederne fik under kontrol søndag formiddag.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Branden har efterladt et cirka otte kvadratkilometer stort område afbrændt. Men den har ikke medført skader på hverken bygninger eller civile.

Hedebranden kommer i en maj måned, som ser ud til at blive rekordvarm. Det har været tørt, og det øger risikoen for naturbrande.

Naturbrande kan eksempelvis opstå af et cigaretskod. Årsagen til branden på Randbøl Hede er dog ikke fastslået.

Trods branden vil heden til efteråret atter ligne sig selv igen, har skovrider Inken Breum Larsen fra Naturstyrelsen Trekantsområdet tidligere sagt:

- Tyttebær og lyngplanter kommer sig godt efter en brand. For selve naturen og planterne sker der ikke noget.

Omvendt kan flere dyr være døde eller i fare, forklarede skovrideren søndag til Ritzau.

- Krybdyr og firben kan ikke komme væk, og så er der hugorme og stålorme. Der er også en sjælden mariehøneedderkop, som lever i et rør nede i jorden, og hvis det bliver for varmt, er den også væk.

- Rådyr kan også have lam på heden, og sådan nogle lam trykker sig. De løber ikke væk, selv om moren kalder. Der er også ynglefugle, som har æg på jorden.

Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix