Stor eftersøgning af muligt ubåds-lig

Strømmen i sydlige Øresund gør det vanskeligt af finde ubåds-mysteriets savnede kvinde

I øjeblikket foregår der en omfattende eftersøgning i Køge Bugt og det sydlige Øresund efter den savnede svenske kvinde fra ubåds-mysteriet.

Både hjemmeværnskutteren Hvidsten og en af søværnets hurtiggående gummibåde har siden ved middagstid ligget på den position sydøst for Dragør, hvor den nu fængslede ubådsejer Peter Madsen i fredags forlod sin synkende skude uden at lukke toplugen..

I følge Ekstra Bladets oplysninger bliver et større område omkring positionen gennemsøgt med dykkere.

Her er et af de mange skibe, der bliver brugt i eftersøgningen. Foto: Newcopter.dk
Her er et af de mange skibe, der bliver brugt i eftersøgningen. Foto: Newcopter.dk
 

Usynlig ubåd
Hos Forsvarets Operations Center oplyser vagtholdsleder Ole Theil Sørensen til Ekstra Bladet, at ubåden Nautilus ikke er udstyret med et såkaldt AIS-system, som ellers ville gøre det muligt at følge fartøjet på en computer via netsiden marinetraffic.com.

Det betyder, at ubåden under den skæbnesvangre sejlads praktisk taget har været usynlig for de sædvanlige sporingssystemer.

- Da operationen stod på torsdag aften og nat, kunne heller ikke vi lokalisere ham, ellers var han selvfølgelig blevet fundet.

- Søværnets radar følger vel rent rutinemæssigt sådan en ubåd med interesse?

- Tjo, men tårnet på en lille ubåd kan være vanskeligt at se på radaren, siger han.

- Hvis vi antager, at den savnede kvinde befinder sig i vandet, hvor langt vil en menneskekrop kunne flytte sig med de aktuelle strøm- og vindforhold?

- Det er svært at sige helt præcist uden at kende tidspunktet for personens kontakt med vandet. Vore beregningsmodeller tager både højde for strøm og vind, men generelt vil et menneske flyde med nogenlunde samme hastighed som strømmen. Vi søger fortsat i området, siger vagtholdschef Ole Theil Sørensen.

Stabile strømforhold
Hos DMI bekræfter vagthavende meteorolog Thyge Rasmussen, at strømmen i Øresund primært har været syd-sydvestgående siden torsdag, og den nordvestlige vind har været behersket.

- Strømmen i det område, hvor ubåden sank, er på halvanden til to knob altså op mod tre-fire km i timen, og retningen er ind ad mod den sydlige del af Køge Bugt, siger han.

Teoretisk kan strømmen dermed have ført en menneskekrop op mod 100 km væk. Tidligere er efterlyste personer fra Københavns-området dukket op i Polen, længe efter at de var forsvundet.

Lukket havområde tjekkes
Men den forsvundne kvinde kan også stadig befinde sig tæt på Amager. 

En skibsfører fra handelsflåden, som Ekstra Bladet har talt med, fortæller, at der et par sømil vest for Nautilus' havariposition ligger et havområde, som er lukket for fiskeri og opankring.

- Det er jo rent hypotetisk det her, men der ligger gamle kabler og vrag i den del af Øresund, og der er adgang forbudt. Så hvis, og jeg understreger hvis, man rent hypotetisk har brug for at skjule et lig eller andre ting, er det et godt sted at lede, siger sømanden, som ikke ønsker at få sit navn frem.

 

 

 

Seneste
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen