Stormflod på vej: Her stiger vandstanden op til halvanden meter

Flere steder i landet skal man forberede sig på stigende vandstand, der kan medføre oversvømmelser, melder DMI

Vandstanden stiger, og natten til onsdag blev Storebæltsbroen spærret grundet den voldsomme vind. Video: Local Eyes, Byrd/Martin Ljungberg

2019 begyndte med et voldsomt blæsevejr i store dele af landet.

Ud på nattetimerne stilnede vinden en smule af, men onsdag vågner man op til andre og større problemer med vejret i flere danske byer.

Bor man eksempelvis i Sønderborg, Aabenraa eller Haderslev i Sønderjylland, skal man forberede sig på stigende vandstand på op til halvanden meter, varsler DMI.

Det danske vejrinstitut melder nemlig, at den længerevarende vestenvind, der har raset igennem tirsdagen, vil blive efterfulgt af stærk nordenvind. Det betyder højere vandstand og måske endda stormflod onsdag eftermiddag.

Derfor har man forberedt sig på store vandmængder i de tre byer tirsdag aften. I Aabenraa udsendte kommunen en meddelelse ud til borgerne om, at de kunne hente sandsække, som skal bruges til at holde de store vandmængder ude af hus og hjem, når oversvømmelserne rammer onsdag.

- Der er allerede stormflod i Roskilde Fjord tirsdag aften, hvor vandstanden er 110 centimeter over normalen og stigende vandstand. Det samme i Odense Fjord. Vi afventer, hvor slemt det bliver onsdag, men det begynder allerede i løbet af morgenen. I byer som Aabenraa forventer vi op til en stigende vandstand på halvanden meter, siger vagthavende ved DMI Lars Henriksen.

Han understreger over for Ekstra Bladet, at indbyggere i de sønderjyske byer gør klogt i at forbedrede sig på oversvømmelser.

- Det skal man, ja. Hvad det ender med, ved vi ikke, men beredskabet er ude og gøre foranstaltninger tirsdag aften. Vandstanden er stigende, og det er den ganske meget, kan vi blot konstatere, siger han til Ekstra Bladet.

OVERBLIK: Stormfloden truer det sydlige Danmark

Mobile dæmninger, sandsække i massevis og pumpeudstyr.

Flere steder i det sydlige Danmark er der gjort klar til den stormflod, der ventes at udfordre lavtliggende kyster onsdag.

Læs her, hvilke områder og byer der onsdag er i særlig risiko for oversvømmelser:

* Mellem klokken 08 og 21 ventes der forhøjet vandstand i det sydlige Lillebælt, Sydfynske Øhav, Lolland-Falsters sydkyst og Smålandsfarvandet - altså farvandet mellem Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

* Det er disse områder, der ventes at opleve de største vandstandsstigninger med en vandstand på mellem 1,2 og 1,6 meter over normal vandstand.

* DMI kategoriserer de ventede vandstandsstigninger i de nævnte områder som "farligt vejr". Man opfordres derfor til at være forsigtig, hvis man færdes i kystnære områder enten til fods eller i bil.

* Beredskabsstyrelsen assisterer med beskyttelse af kysterne flere steder i Sønderjylland og på Fyn, hvor kommunale beredskaber har efterspurgt hjælp.

* Tirsdag aften har styrelsen udsendt personel til Broager ved Sønderborg, Kelstrup Strand ved Haderslev, Assens og Nyborg. Disse steder ventes at blive ramt af stormflod onsdag.

* Samtidig har Beredskabsstyrelsen været til stede i Holbæk og Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord, hvor der tirsdag har været stigninger i vandstanden. Her ventes vandet dog at falde i løbet af natten til onsdag.

* På Sydhavsøerne opfordrer Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi særligt borgere i Rødbyhavn og Bandholm på Lolland til at være opmærksomme på stigninger i vandstanden i løbet af onsdag morgen og formiddag.

Kilder: Beredskabsstyrelsen, DMI og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.