Svært bevæbnet husejer skød Patrick: Var det nødværge eller drabsforsøg?

66-årig var bevæbnet til tænderne med fem geværer under skuddrama i Birkerød

Her møder Patrick Aulum-Pedersen to af de tre betjente, der reddede ham efter skyderiet. (VIDEO: LOKALAVISEN.DK)

Den 26-årige Patrick Aulum-Pedersen blev skudt i maven og overlevede med nød og næppe, da han i sin brandert efter en julefrokost gik hen til et forkert hus i Birkerød, hvor husejeren skød ham gennem kælderdøren med sit jagtgevær.

Den 66-årige beboer skød, fordi han frygtede et nyt hjemmerøveri og fik et 'flash-back'. Godt tre år tidligere var tre østeuropæere nemlig brudt ind gennem den samme kælderdør og havde mishandlet den 66-årige med en kløfthammer, så han fik kvæstelser i hovedet og smadret flere tænder.

Men var skuddet mod Patrick Aulum-Pedersen den 6. december sidste år kl. 01.50 et overlagt drabsforsøg eller lovlig nødværge?

Det skal et nævningeting ved retten i Lyngby nu afgøre, når den 66-årige stilles for retten tiltalt for drabsforsøg. Han nægter sig skyldig og fastholder, at han reagerede i nødværge.

Se også: Nu er han løsladt: Skød 26-årig af frygt for nyt hjemmerøveri

Patrick Aulum-Pedersen blev ramt af haglskuddet i højre side af brystet og maven, og han var i overhængende livsfare, da tre politibetjente fra Nordsjællands politi fandt den 26-årige i kælder-indgangen med blod og glasskår over det hele.

De gav ham førstehjælp og holdt ham i live, mens de ventede på ambulance og akutlæge. Imens blev den 66-årige, der selv havde slået alarm, anholdt.

Den 26-årige blev ramt af hagl i blandt andet ramt i leveren, i hånden, underarmen og underlivet, og der sidder stadig en del hagl i hans krop, som lægerne ikke kan fjerne.

Havde fem jagtvåben i huset
Den 66-årige havde ikke mindre end fem farlige jagtvåben i huset sammen med 310 skarpe skud. Han havde våben-tilladelse til det hele, men våben og ammunition var ikke sikkert opbevaret, men lå frit fremme i huset.

Det fremgår af anklageskriftet mod den 66-årige, der foruden drabsforsøget er tiltalt for overtrædelse af våbenloven.

Han havde to rifler og tre haglgeværer i huset sammen med 185 haglpatroner og 125 riffelpatroner.

Se også: Mor til skudoffer: - Min søn må leve med hagl i kroppen

Den 66-åriges forsvarer advokat Malene Palludan Rysgaard ønsker ikke at udtale sig inden nævningesagen, men siger dog, at den 66-årige nægter sig skyldig i tiltalen for drabsforsøg: - Han holder fast i, at han handlede i nødværge, siger hun.

Handlinger, der begås i nødværge, er straffri - og hvis nogen overskrider grænsen for lovlig nødværge kan man alligevel gå fri for straf, hvis overskridelsen er rimeligt begrundet i den fremkaldte skræk eller ophidselse.

Her kan den 66-årige henvise til, at han gik i panik og frygtede et nyt hjemmerøveri, da den 26-årige tilsyneladende forsøgte at trænge ind i huset via kælderdøren og knuste en rude.

Gik forkert i sin brandert
Patrick Aulum-Pedersen havde været til julefrokost på Hotel Comwell i Holte, da han forlod festen for at besøge en kammerat i Birkerød. Han havde fået en masse snaps, men husker ikke selve skudepsioden.

Den 26-årige gik forkert og buldrede tilsyneladende på døre i flere forskellige huse i forsøget på at finde sin kammerat. Han var indlagt på intensiv i tre dage og blev opereret flere gange.

Alarmopkaldet på 1-1-2 blev modtaget af Patrick Aulum-Pedersens mor, men heldigvis vidste hun ikke på det tidspunkt, at personen, hun skulle sende en ambulance til, var hendes egen søn.

De tre politifolk, der var med til at redde den 26-åriges liv blev hædret med en dusør på Politigården i Helsingør, hvor de mødte Patrick Aulum-Pedersen.

Nævningesagen mod den 66-årige kører over tre dage. Der skal afhøres syv vidner. Foruden Patrick Aulum-Pedersen er det seks andre, der kan fortælle, hvad der skete forud for skudepisoden.

Se også: Fik flash-back fra brutalt hjemmerøveri: Skød 26-årig

Hjemmerøveriet mod den 66-årige skete den 28. maj 2011, hvor tre østeuropæere efter at have slået manden ned med en hammer flygtede med 400 kr. Hjemmerøveriet er ikke blevet opklaret.

1 af 3 En 66-årig fik et flash-back fra et hjemmerøveri for tre år siden, da han skød den 26-årige gennem døren, som på billedet er erstattet med en træplade. (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 3 Den 26-årige var fuld efter en julefrokost og kunne ikke finde det hus, han skulle sove i. Han blev skudt, da han vækkede villaejeren, som frygtede et nyt hjemmerøveri. Betjentene fandt ham i en blodpøl her. (Foto: Kenneth Meyer)
3 af 3