Svensk kriminolog: Flere og flere kommer til at tage loven i egen hånd

Den svenske tv-kendis Leif GW Persson tror, at det bliver mere almindeligt i Sverige, at folk tager loven i egen hånd på grund af Sveriges store politi-krise

Den kendte tv-kendis og kriminolog mener at voldelig selvtægt vil blive mere og mere almindeligt i Sverige på grund af politikrisen. Han vil også selv være parat til at bruge skydevåben, hvis ubudne gæster vil trænge ind i h ans hjem. (Foto:  Polfoto)
Den kendte tv-kendis og kriminolog mener at voldelig selvtægt vil blive mere og mere almindeligt i Sverige på grund af politikrisen. Han vil også selv være parat til at bruge skydevåben, hvis ubudne gæster vil trænge ind i h ans hjem. (Foto: Polfoto)

Netop nu er politiet meget trængt i Sverige, hvor hundredevis af politibetjente har sagt deres job op. Allerede i februar sidste år advarede den svenske terror-forsker Magnus Ranstorp i en kronik i Kristeligt Dagblad om, at det svenske retssystem og politi er ved at bryde sammen. I mange områder er det hverdagskosts, at politiet bliver mødt med stenkast, og det gælder i øvrigt også, når ambulancer og lægebiler kommer til socialt belastede områder.

Der findes 53 områder i Sverige, der ifølge en rapport fra politiets nationale operativafdeling Noa, er hærget af kriminelle bander. Særlig slemt slår det til i Stockholms-området i bydele som Husby, Rinkeby og Tensta, og i Göteborg drejer det sig om bydelene Angered, Bergsjön og Hammarkullen, mens der også i Malmö er flere belastede bydele, heriblandt Rosengård. I disse områder ser man meget ofte også bilafbrændinger.

Se også: Svensk bilafbrænder: Det er hævn mod politiet

Den store belastning på politiet vil ifølge den svenske kriminolog og tv-kendis Leif GW Persson også betyde, at det vil blive mere og mere almindelig i Sverige, at folk tager loven i egen hånd, når forbrydere optræder hadefuldt og truende mod dem - eller forsøger at bryde ind i deres hjem. Det gælder især for svenskere, der bor i afsidesliggende egne af landet, hvor mange husejere  normalt også ligger inde med skydevåben. Det skriver den svenske avis Expressen.

69-årig mand skuddræbte to brødre
I sommeren 2016 blev en 69-årig mand dømt til fire års fængsel for drab, efter at han i efteråret 2015 skuddræbte to brødre, der villle begå indbrud i hans hjem i Vallåkra i 'Skåne. Den 69-årige mand hævder, at han skød brødrene i selvforsvar og ankede efterfølgende dommen, fordi han ønskede at blive frikendt. Kort efter ankede anklagemyndigheden oven i købet også dommen. 

I sidste uge startede ankesagen, og i den forbindelse tog den kendte kriminolog Leif GW Persson sagen om i sit tv-program på SVT 'Veckans brott'(Ugens forbrydelse). Og her meldte Leif GW Persson ud, at den 69-årige burde få en lavere straf eller helt frikendes.

Leif GW Persson melder nu også ud, at han tror, at den type af sager vil blive meget mere almindelige i Sverige på grund af krisen indenfor politiet.

- Noget siger mig, at sådanne hændelser vil blive mere og mere almindelige, fordi politiet ikke længere kan rykke ud til alle ting. Mange af dem som bor ensomme ude på landet, og risikerer at blive ofre for sådan en forbrydelse, har jo våben i deres huse, advarer Leif GW Persson, der regner med, at man i de kommende vil se fra 3 til 6 af netop den slags selvtægt om året.

I 2013 var forstaden Rinkeby ramt af optøjer. I flere nætter i streg, kæmpede politiet mod bander i gaderne. Her ses en række afbrændte biler fra kampene (Arkivfoto: AP) Meninger Jægersoldaten: Kan ikke kende forskel på Sverige og Syrien

Ville også selv skyde en indbrudstyv
Leif GW Persson har stor forståelse for de folk, der bliver tvunget til at tage loven i deres egen hånd. Han siger nemlig, at han selv med meget stor sandsynlighed også ville have skudt mod ubudne gæster, der ville trænge ind i hans hjem.

- Jeg ville nok skyde dem i benet. Jeg er  nok mere vant til den slags situationer, men jeg ville i hvert fald ikke have ladet dem slippe ind i mit hjem. Jeg havde skudt på dem, inden det kom så langt. Det havde jeg gjort, siger Leif GW Persson.

Leif GW Persson advarer nu mod, at svenskerne vil tage loven i egen hånd. (Foto: Polfoto)
Leif GW Persson advarer nu mod, at svenskerne vil tage loven i egen hånd. (Foto: Polfoto)
 

 

 

 

1 af 2 Leif GW Persson advarer nu mod, at svenskerne vil tage loven i egen hånd. (Foto: Polfoto)
2 af 2 Den kendte tv-kendis og kriminolog mener at voldelig selvtægt vil blive mere og mere almindeligt i Sverige på grund af politikrisen. Han vil også selv være parat til at bruge skydevåben, hvis ubudne gæster vil trænge ind i h ans hjem. (Foto: Polfoto)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere