Svensker anholdt for eksplosion: Skal udleveres til Danmark

En 22-årig og en 23-årig mand er mistænkt i forbindelse med eksplosionen mod Skattestyrelsen

Se eller gense politiets pressemøde, hvor det kom frem, at en svensker er anholdt i forbindelse med eksplosionen. Video: Max Madsen.

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Den 22-årige svenske mand, der er blevet anholdt og sigtet i forbindelse med eksplosionen mod Skattestyrelsen på Østerbro i København forrige tirsdag, blev anholdt i Malmø i aftes klokken 22.

Han har fået en forsvarer i morges, der er udpeget af Malmö tingrett, og han har nu mulighed for at gå med til en frivillig udlevering til Danmark. Men hvis han modsætter sig, skal det først prøves af en svensk domstol inden for tre dage.

Det skriver den svenske avis Kvällsposten, der ligeledes har oplysninger om, at den 22-årige ikke er tidligere straffet i Sverige.

– Jeg kan bekræfte, at vi har fået en nordisk arrestordre fra Danmark, siger kammeranklager Helena Ljunggren fra det internationale anklagerkammer i Malmø til Kvällsposten og tilføjer, at hun på grund af fortroligheden i den danske efterforskning ikke kan give yderligere information.

Chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, sagde ved et pressemøde onsdag morgen, at den 22-årige nu skal udleveres til Danmark. Han vil, når det sker, blive fremstillet i et grundlovsforhør, hvor anklagemyndigheden vil anmode om lukkede døre.

Dommervagten i København oplyser til Ekstra Bladet, at de endnu ikke har hørt om et eventuelt grundlovsforhør.

Foruden den 22-årige mand efterlyser politiet også en 23-årig svensk mand internationalt. Han er altså fortsat på fri fod.

Han ønsker ikke at fortælle, hvad der har ført politiet på sporet af de to svenskere, eller om der er en dansk forbindelse. Chefpolitiinspektøren siger dog, at politiet har kørt et 'intensiv efterforskning'.

Ifølge Jørgen Bergen Skov er det spor fundet på gerningsstedet, overvågning, forklaringer fra vidner og oplysninger om, hvem der er i et området på et givet tidspunkt, der har ført til anholdelserne.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

- Vi har i nat også ransaget flere adresser i Sverige. Her har vi beslaglagt det, vi formoder er den bil, der er brugt af gerningsmændene, siger Jørgen Bergen Skov.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov gav en meget kort briefing om udviklingen i sagen onsdag morgen. Foto: Jens Dresling
Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov gav en meget kort briefing om udviklingen i sagen onsdag morgen. Foto: Jens Dresling

Det er på nuværende tidspunkt politiets opfattelse, at der ikke er en relation mellem eksplosionen ved Skattestyrelsen og den lignende hændelse ved nærpolitistationen på Nørrebro natten til lørdag

- Det er der intet, der tyder på, sagde han på pressemødet.

Politiet fastholder, at de fortsat formoder, at der er tale om industrielt sprængstof, som bruges hos entreprenører, der blev anvendt ved Skattestyrelsen.

Ni eksplosioner siden februar

Københavnsområdet har siden februar været ramt af ni eksplosioner - de seneste to i august.

Her følger et overblik over eksplosionerne:

- 13. februar: En ukendt bombeladning bliver udløst ved tøjbutikken Alis på Christiania i København. Butikken får større materielle skader, men ingen personer kommer til skade.

- 18. februar: Tøjbutikken Alis bliver igen ramt af en eksplosion. De fleste ruder er knust, og noget af træværket er sprængt væk. Ingen kommer til skade.

- 14. april: En rengøringsbil bliver ramt af eksplosion på Hothers Plads i Mjølnerparken på Nørrebro. Vinduerne bliver blæst ud, og døre og bagparti bliver krøllet sammen. Ingen kommer til skade.

- 7. maj: En bil bryder i brand på Rentemestervej/Bygmestervej på Nørrebro. Vidner har hørt et højt brag, og dele af bilen ligger spredt på fortovet. Ingen kommer til skade.

- 10. maj: En port ved et lager ved en thansen-butik i Valby bliver blæst i stykker af en eksplosion, hvor ingen personer kommer til skade.

- 31. maj: En bil på Øresundsvej på Amager bliver sprængt i luften, og vinduer tæt ved bliver ødelagt. Ingen kommer til skade.

- 16. juni: Et autoværksted på Vejlesvinget i Vallensbæk bliver ramt af en eksplosion, hvor døre og vinduer bliver blæst ud, og efterfølgende bryder der brand ud. Ingen kommer til skade.

- 6. august: Skattestyrelsens bygning på Østbanegade på Østerbro bliver ramt af eksplosion. Stort set samtlige ruder langs Skattestyrelsens facade er knust efter eksplosionen. En person kom lettere til skade.

- 10. august: Nærpolitistation på Hermodsgade på Nørrebro bliver ramt af eksplosion. Ingen kommer til skade, men bygningen er voldsomt medtaget. Facaden bliver ødelagt og ruder knust.

Stort brag
Eksplosionen foran Skattestyrelsens bygning ved Nordhavn Station på Østerbro fandt sted sent tirsdag aften 6. august.

Sprængladningen var placeret blot 60 centimeter fra Skattestyrelsens indgang, og efterfølgende henvendte utallige læsere sig til Ekstra Bladet, og de kunne fortælle, hvordan hele området blev rystet af det store brag.

Efterfølgende har politiet holdt kortene tæt til kroppen, og det fortsætter de med at gøre, da der fortsat er en formodet gerningsmand på fri fod.

En person kom lettere til skade i forbindelse med eksplosionen.

1 af 2 Facaden til skattestyrelsen fik voldsomme skader ved eksplosionen forrige tirsdag aften. Foto: Kenneth Meyer
2 af 2 Indgangspartiet til Skattestyrelsen blev voldsomt ødelagt ved eksplosionen. Foto: Kenneth Meyer