Sydkoreansk presse belejrer fængslet landsmand i Aalborg

20-årig ridestjerne fortsat fængslet for medvirken til storsvindel under behandling af udlevering til Sydkorea

Anklager David Hvelplund i krydsild foran sydkoreanske pressefolk foran retten i Aalborg. (Foto: René Schütze)
Anklager David Hvelplund i krydsild foran sydkoreanske pressefolk foran retten i Aalborg. (Foto: René Schütze)

Mens en halv snes sydkoreanske pressefolk strakte hals og råbte spørgsmål til deres landsmand Yoora Chung, blev den 20-årige kvinde i formiddag fængslet i yderligere fire uger i den udleveringssag ved retten i Aalborg, som Sydkorea har anlagt.

Yoora Chung, som er toprytter i koreansk dressurridning, er under mistanke som datter af en kvindelig nøglefigur i en gigantisk sag om korruption, hvis tråde rækker helt op til den nu rigsretsanklagede præsident Park - en nær ven af Yoora Chungs mor.

Siden 1. januar har Yoora Chung siddet i Aalborg arrest efter at være anholdt via en international arrestordre. Den unge ridestjerne er ikke sigtet for noget kriminelt i Danmark, men i følge den sydkoreanske anklagemyndighed kan hun være meddelagtig i de omfattende sigtelser, som er rejst mod hendes mor.

Dommer truede pressefolk
Fængslingen drejer sig derfor alene om grundlaget for udlevering og risiko for flugt under sagens behandling.

Sagen har domineret sydkoreansk presse i månedsvis. I Aalborg belejrer en håndfuld journalister og fotografer på femte uge arresthuset for at få kommentarer eller bare et glimt af Yoora Chung.

I formiddag måtte dommer Ole Høyer dog true de fremmødte pressefolk med at blive smidt ud, fordi de tog fotos og forsøgte at videofilme under retsmødet, hvilket er ulovligt i Danmark.

Bad om lov til at hviske
Den unge kvinde selv bad om lov til at hviske, så den forsamlede koreanske presse ikke kunne høre, hvad hun sagde på sit modersmål.

- Nej, det kan ikke lade sig gøre. Det er et åbent retsmøde, sagde dommeren.

Yoora Chungs forsvarer Peter Blinkenberg protesterede mod fortsat varetægtsfængsling med henvisning til, at Yoora Chung ikke er sigtet for noget efter dansk lov - og fordi hun har en lille søn, som hun ikke har set i en måned.

Forslag om fodlænke blev afvist

- Kan hun ikke få en fodlænke og opholde sig i sit hjem, indtil spørgsmålet om udlevering er afgjort, spurgte Blinkenberg, som samtidig betvivlede hele mistankegrundlaget.

Men anklager David  Hvelplund fastholdt, at der er en begrundet risiko for, at Yoora Chung vil forsøge at flygte, hvis hun ikke er i politiets varetægt.

Dommer Ole Høyer var enig med anklageren og fængslede Yoora Chung til 22. februar. Den koreanske arrestordre udløber seks dage senere, og dermed har de danske myndigheder reelt kun tre en halv uge til at afgøre sagen i.

Fængslingen er ikke som først oplyst af Ekstra Bladet kæret til Vestre Landsret, men forsvareren har bedt om to ugers betænkningstid.

***

Fakta om den koreanske svindelsag

 

Nordjyllands Politi anholdt 1. januar den 20-årige kvinde , som er efterlyst i en sag med tråde til Sydkoreas præsident, Park Geun-hye.

Politiet fandt den Interpol-efterlyste unge kvinde på bunden af et garderobeskab i et hus ved Aalborg efter et tip fra en koreansk journalist.

Yoora Chung er datter af Choi Soon-sil, der er hovedperson i en sag om magtmisbrug, som præsidenten er hvirvlet ind i.

I december besluttede parlamentet i Seoul således at indlede en rigsretssag mod Park Geun-hye.

Årsagen er en skandale om korruption, der klæber sig til præsidenten. Den kan du få et overblik over her:

* Park Geun-hye beskyldes for at have været indblandet i kriminalitet sammen med veninden Choi Soon-sil, der selv sidder fængslet i Sydkorea.

* Veninden er sigtet for magtmisbrug og afpresning. Hun beskyldes også for at have udnyttet sit venskab med præsidenten til at presse penge ud af flere store virksomheder.

* Pengene er angiveligt gået til en fond, som veninden kontrollerede og har nydt godt af.

* Ifølge beskyldningerne har præsident Park hjulpet med at presse penge ud af firmaer til fonden.

* Angiveligt har præsidenten også bedt medarbejdere om at lække fortrolige dokumenter til veninden.

* Sagen har fået tusindvis af sydkoreanere på gaden for at demonstrere mod statslederen.

Kilder: NTB, Reuters, BBC.

 

1 af 2 På femte uge har fotografer fra Sydkorea stået foran arresthuset i Aalborg for at få et glimt af den fængslede stjernerytter Yoora Chung, som via sin mor er fedtet ind i en omfattende korruptionsskandale hjemme i Sydkorea. (Foto: René Schütze)
2 af 2 Anklager David Hvelplund i krydsild foran sydkoreanske pressefolk foran retten i Aalborg. (Foto: René Schütze)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere