Sydkoreansk ridestjerne gemte sig i et klædeskab

MAGTMISBRUG OG BEDRAGERI: 20-årige Yoora Chung er datter af formodet nøglefigur i politisk skandalesag i Sydkorea, som har sat gang i rigsretssag mod landets præsident

20-årige Yoora Chung, der drømmer om at deltage i dressur ved OL i Tokyo i 2020, har angiveligt fået særbehandling både under sin uddannelse og i sin dressur-karriere, fordi hendes mor i mange år har været nær ven med Sydkoreas nu suspenderede præsident Park Geun Hye. I aftes blev Yoora Chung anholdt i Nordjylland og hun forventes udleveret til sit hjemland i løbet af kort tid.
20-årige Yoora Chung, der drømmer om at deltage i dressur ved OL i Tokyo i 2020, har angiveligt fået særbehandling både under sin uddannelse og i sin dressur-karriere, fordi hendes mor i mange år har været nær ven med Sydkoreas nu suspenderede præsident Park Geun Hye. I aftes blev Yoora Chung anholdt i Nordjylland og hun forventes udleveret til sit hjemland i løbet af kort tid.

Det var ikke med ridestjernen Yoora Chungs gode vilje, at dansk politi i aftes lidt før klokken 20 fandt hende på en adresse i det sydøstlige Aalborg.

Den unge dressur-rytter og mor til en søn på 19 måneder havde nemlig gemt sig i bunden af et klædeskab, da en patrulje fra Nordjyllands Politi anholdt hende efter et tip fra en sydkoreansk journalist. Den sydkoreanske journalist er udsendt for en tv-station i hjemlandet, som laver programmer om efterlyste sydkoreanere, og journalisten satte således en lavine i gang, som har rækkevidde helt op til præsident Park Geun Hye.

Det fremgik af det retsmøde, som mandag blev afviklet ved Retten i Aalborg. Her besluttede en dommer, at Yoora Chung skal frihedsberøves i fire uger, indtil en udleveringsbegæring fra de sydkoreanske myndigheder er nået frem til Danmark.

Yoora Chung havde ved anholdelsen søndag aften opholdt sig i det lejede hus i Aalborg siden slutningen af september. Angiveligt fordi hun har tre ungheste hos Stutteri Helgstrand ikke langt fra lejeboligen. Yoora Chung er dressur-rytter på internationalt niveau, og var med til at vinde guld ved de asiatiske lege i hold-dressur i 2014. Der var to andre voksne personer, heriblandt en ældre barnepige, da anholdelsen fandt sted.

Politi: Hun fik særbehandling
I et interview med horsepoint.tv fortalte en smilende Yoora Chung sidste år ved et dressur-stævne i Østrig om sine store, sportslige ambitioner.

- Min drøm er at komme med til de olympiske lege i Tokyo i 2020. Det tror jeg, de fleste ryttere drømmer om, siger hun, mens hendes tyske træner, Christian Kamplade, står ved hendes side og nikker samtykkende.

Den unge mor sagde i retten, at hun intet kender til anklagerne mod sig selv og mod sin mor. Hun tilføjede, at hun gerne rejser hjem og lader sig afhøre, hvis de sydkoreanske myndigheder giver hende lov til samtidig at være hos sin søn. Hun har ikke været sammen med sønnens far i otte måneder.

Yoora Chung foran arresten i Aalborg (Foto: René Schütze)
Yoora Chung foran arresten i Aalborg (Foto: René Schütze)

Ifølge flere internationale medier er skandalesagen så omfattende, at den i sidste ende kan betyde, at præsident Park Geun Hye sættes fra bestillingen. Præsidenten, der er blevet suspenderet, har været ven med Yoora Chungs mor, Choi Soon Sil, i 40 år. Den tætte forbindelse mellem præsidenten og dressur-rytterens mor har ifølge de sydkoreanske myndigheder ført til, at Yoora Chung har fået særbehandling både i forbindelse med sin uddannelse og sin sportskarriere.

Parlamentet i Sydkoreas hovedstad, Seoul, indledte i december i fjor en rigsretssag mod den suspenderede præsident, som nægter sig skyldig og kalder anklagerne om bedrageri og magtmisbrug for 'fabrikerede og falske'.

Frataget eksamensbevis
Yoora Chung, der er enebarn, blev ifølge flere sydkoreanske og internationale medier indblandet i sagen i 2016. Her kom det frem, at hun som elev på det prestigefulde Ewha Universitet fik høje karakterer, selv om hendes indsats var mangelfuld. En anden beskyldning handler om, at lærerne på den elitære uddannelsesinstitution for kvinder holdt hånden over hende, da hun udeblev fra undervisningen otte gange uden at udfylde de krævede formularer, som skulle forklare fraværet.

Særbehandlingen af Yoora Chung fik samtidig flere andre studerende på Ewha Universitetet til at ytre massiv kritik med udgangspunkt i, at de selv har kæmpet hårdt for at komme igennem nåleøjet til det eftertragtede universitet. Da oplysningerne om Yoora Chungs genveje og særstatus blev bekræftet, blev hendes adgangskort til universitetet taget fra hende.

Ville ikke rejse hjem
Den talentfulde dressur-rytter har angiveligt flere gange, mens hun har opholdt sig i blandt andet Tyskland og Danmark i 2016, undladt at reagere på de sydkoreanske myndigheders anmodning om, at hun skulle komme hjem og lade sig afhøre om skandalen, hvor hendes mor er varetægtsfængslet.

- Jeg rejste ikke hjem for at lade mig afhøre, fordi jeg var bekymret for min lille søn, sagde en grædende Yoora Chung i retten.

Moren - Choi Soon Sil - beskyldes for i ledtog med veninden og præsidenten at have afpresset store virksomheder som Samsung til at donere penge til moderens fond, som så har ydet økonomisk støtte til Yoora Chung. 

 

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

FAKTA

Nordjyllands Politi har anholdt den 20-årige kvinde , som er efterlyst i en sag med tråde til Sydkoreas præsident, Park Geun-hye.

Yoora Chung er datter af Choi Soon-sil, der er hovedperson i en sag om magtmisbrug, som præsidenten er hvirvlet ind i.

I december besluttede parlamentet i Seoul således, at der skal indledes en rigsretssag mod Park Geun-hye.

Årsagen er en skandale om korruption, der klæber sig til præsidenten. Den kan du få et overblik over her:

* Park Geun-hye beskyldes for at have været indblandet i kriminalitet sammen med veninden Choi Soon-sil, der sidder fængslet i Sydkorea.

* Veninden er sigtet for magtmisbrug og afpresning. Hun beskyldes også for at have udnyttet sit venskab med præsidenten til at presse penge ud af flere store virksomheder.

* Pengene er angiveligt gået til en fond, som veninden kontrollerede og har nydt godt af.

* Ifølge beskyldningerne har præsident Park hjulpet med at presse penge ud af firmaer til fonden.

* Angiveligt har præsidenten også bedt medarbejdere om at lække fortrolige dokumenter til veninden.

* Sagen har fået tusindvis af sydkoreanere på gaden for at demonstrere mod statslederen.

Kilder: NTB, Reuters, BBC.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere