Sygehusdrab: 30 retsdage sat af til drabssigtet sygeplejerske

Selv om en 31-årige sygeplejerske endnu ikke er blevet præsenteret for et anklageskrift, har sagens aktører - anklager, forsvarer og Retten i Nykøbing - i enighed besluttet at beramme sagen om fire påståede drab og et drabsforsøg på patienter

Anklager Michael Boolsen har tidligere været ude og sige noget om den mentalundersøgelse, der er foretaget af den drabsigtet sygeplejerske. (Foto: Per Rasmussen)

Retten i Nykøbing Falster har afsat 30 retsdage til den omfattende og spektakulære sag, hvor en 31-årig sygeplejerske er sigtet for drab og drabsforsøg på indlagte patienter på Nykøbing Falster Sygehus.

Det oplyser pressekontaktdommer ved Retten i Nykøbing Falster, Anne Bundgaard, til Ekstra Bladet.

Beslutningen sker, efter at anklager Michael Boolsen og den 31-åriges forsvarer, Jørgen Lange, i enighed har besluttet at udnytte en beslutning i retsplejeloven, hvor man i særlige tilfælde kan forhåndsberamme en retssag - også selv om det endnu er uklart, om der overhovedet rejses tiltale mod en sigtet.

- Vi har holdt et telefonisk retsmøde, hvor vi er endt med at beramme sagen. Normalt berammer vi først, når vi har fået et anklageskrift, men der er hjemmel til at gøre det inden, hvis vi i øvrigt finder det hensigtsmæssigt. Det har vi fundet her, også fordi det er i alles interesse - ikke mindst også den sigtede, siger Anne Bundgaard til Ekstra Bladet.

Se også: Sigtelse: Sygeplejerske dræbte tre med ukendt medicin

Det var 1. marts, at den dengang 30-årige sygeplejerske blev anholdt efter en nattevagt på Akutmodtagelsen på sygehuset. Her døde tre patienter, mens en fjerde overlevede det, som politiet betegner som et drabsforsøg.

Ankager Michael Boolsen har i samarbejde med advokat Jørgen Lange givet retten det indtryk, at der skal bruges 30 retsdage til at komme gennem sagen. (Foto: Per Rasmussen)
Ankager Michael Boolsen har i samarbejde med advokat Jørgen Lange givet retten det indtryk, at der skal bruges 30 retsdage til at komme gennem sagen. (Foto: Per Rasmussen)

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at den 30-årige har givet patienterne en dødelig injektion af medicin, ligesom anklagemyndigheden også vurderer, at sygeplejersken er skyldig i et drab yderligere begået i 2012 på en anden afdeling på sygehuset.

Sygeplejersken selv har hele tiden gennem forløbet nægtet sig skyldig. I begyndelsen var sagen totalt mørklagt, men efter at forsvarer Jørgen Lange har arbejdet for mere åbenhed i sagen, er de månedlige fristforlængelsesmøder siden august blevet afviklet for åbne døre.

Se også: Nu sigtes sygeplejerske for fjerde drab

Det er Jørgen Langes opfattelse, at sygeplejersken er blevet offer for rygter og mytedannelse blandt sine kolleger. Han hævder, at politiet ikke har skyggen af bevis for, at sygeplejersken skulle have begået drabene. Navnlig mener han, at der mangler et motiv, har han givet udtryk for i retten.

Anklagemyndigheden derimod mener at have sikret sig et afgørende bevis i form af det, som politianklager Jeanette W. Andersen har kaldt for 'den rygende pistol'. Efter en ransagning på og omkring afdelingen 1. marts har politiet fundet en brugt kanyle i en affaldsspand, som viser spor efter flere forskellige typer sløvende medicin.

Det er usædvanligt for sundhedspersonale at blande medicin i samme kanyle, fordi det så kan være svært at spore eventuel medicin-overfølsomhed. Og de samme typer medicin, som der er fundet spor af i kanylen, er der også fundet spor af hos de afdøde patienter.

Se også: Drabssigtet sygeplejerske: Politi undersøger vævsprøve fra død mand

En kollega til sygeplejersken har desuden over for politiet fortalt, at hun så sygeplejersken i færd med at give en indsprøjtning til en kvindelig patient, som senere fik respirationsstop, men som overlevede. Da sygeplejersken opdagede, at en kollega så hende, skulle hun angiveligt i bar befippelse have forsøgt at skjule kanylen i sin barm.


(Foto: Per Rasmussen) Krimi Vidne: Drabssigtet sygeplejerske gemte sprøjter i barmen

Retten i Nykøbing Falster oplyser over for Ekstra Bladet, at første retsdag i den maratonlange sag efter planen skal afvikles 11. marts. Sidste retsmøde er planlagt til at foregå 28. juni.

- På den måde kan vi få afviklet sagen før sommerferien, og vi er faktisk lidt stolte af, at det er lykkedes. Husk på, at tre af vore i alt otte dommere skal medvirke i sagen, siger Anne Bundgaard, som understreger, at det hele i øvrigt alene bliver aktuelt, hvis der også bliver rejst tiltale.

Ekstra Bladet har uden held torsdag forsøgt at få en kommentar til udsigten til, at der rejses tiltale fra anklager Michael Boolsen. Men sekretariatet hos anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyser, at Michael Boolsen er optaget af møder resten af dagen.

De mistænkelige dødsfald fandt sted her på Nykøbing Falster Hospital. Foto: Per Rasmussen 112 - 11. aug. 2015 - kl. 09:02 Maggi overlevede indlæggelse hos drabssigtet sygeplejerske

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere