Sygehuskollega: Drabstiltalt flirtede med lægerne

Lægesekretær fortæller i retten, at mængden af døde patienter på drabstiltalts afdeling var overraskende høj

Den 31-årige sygeplejerske, der er mor til en pige på otte år, har siddet varetægtsfængslet i over et år, siden hun blev anholdt 1. marts 2015. (Privatfoto)
Den 31-årige sygeplejerske, der er mor til en pige på otte år, har siddet varetægtsfængslet i over et år, siden hun blev anholdt 1. marts 2015. (Privatfoto)

Antallet af dødsfald på medicinsk afdeling 130 i Nykøbing var så høj, at det fik en nyansat lægesekretær til at spærre øjnene op tilbage i 2012. På det tidspunkt arbejdede den nu drabstiltalte sygeplejerske Christina Hansen på afdelingen.

Lægesekretæren er tirsdag indkaldt som vidne i Retten i Nykøbing Falster. Her sidder Christina Hansen anklaget for tre drab og et drabsforsøg. Et af drabene blev ifølge anklagemyndigheden begået på afdeling 130 i marts 2012. Den tiltalte kvinde nægter sig skyldig.

- Der var en markant højere dødelighed end på den afdeling, jeg kom fra. Da jeg blev ansat tænkte jeg, at det var utroligt, at der var så mange hjertestop og så mange dødsfald, fortæller lægesekretæren.

Du kan læse eller genlæse Ritzaus livedækning fra Retten i Nykøbing Falster nedenfor

Den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen har været beskyttet af et navneforbud siden grundlovsforhøret i marts 2015. Men nu har Østre Landsret stadfæstet Byretten kendelse om at ophæve navneforbuddet. Privatfoto 112 - 21. mar. 2016 - kl. 10:51 Drabstiltalt sygeplejerske: Der kunne være uger, hvor der døde 3-4

Tjekkede dødsregistret
Mængden af døde på afdeling var så høj, at lægesekretæren på et tidspunkt gik ind og studerede afdelingens såkaldte morsbog. 'Mors' er latin og betyder 'død'.

Lægesekretæren fortæller, at der i løbet af et år døde mellem 90 og 100 patienter, og det var markant flere, end der døde på den medicinske afdeling på Nakskov Sygehus, hvor hun tidligere havde været ansat.

Den høje dødelighed var noget, der blev snakket om på afdelingen. Lægesekretæren talte både om det med en nær kollega, og hun nævnte det også over for afdelingssygeplejersken.

- Hun reagerede sådan set meget naturligt. Hun sagde, at det også var en travl afdeling med mange dårlige patienter, fortæller lægesekretæren.

Meget flirtende
Under advokaturchef Michael Boolsens afhøring af lægesekretæren tirsdag, fortæller hun, at afdeling 130 i Nykøbing var præget af travlhed og overbelægning. Derudover var der en del 'fnidder' i personalegruppen.

- Nogle var single og havde deres måde at leve deres liv på, mens andre havde familie, fortæller lægesekretæren.

Hun fortæller også, at den drabstiltalte efter hendes opfattelse var en væsentlig årsag til fnidderet. Blandt andet fordi hun ifølge lægesekretæren var meget flirtende, blandt andet over for lægerne.

Se også: Almindelige danskere dømmer drabsmænd: Sådan er livet som nævning

Sagen mod sygeplejersken blev indledt i forrige uge. Der er afsat 30 retsdage til sagen, og der ventes at falde dom til sommer.

Politi: Gav datter sovemiddel
Christina Hansen nægter sig skyldig i alle anklager, som blandt andet spænder over tre drab, et drabsforsøg samt at have givet sin egen dengang syvårige datter den stærke sovemedicin Zopiclone, der ikke var lægeordineret og ikke var beregnet til børn.

112 - 14. mar. 2016 - kl. 11:00 Drabstiltalt sygeplejerske: Fjendskab på sygehus efter 'fjolleri' med venindes kæreste

Sygeplejersken er derudover tiltalt for at have stjålet blandt andet morfin- og Zopiclone fra sin arbejdsplads, og for at have været i besiddelse af seks morfintabletter, syv Zopiclone-tabletter og en injektionssprøjte, der havde indholdt Stesolid på sin egen bopæl og på kærestens bopæl. Alle medikamenter er nogle, der kun må besiddes efter lægelig ordination.

Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, begyndte retssagen mod sygeplejersken 11. marts med anklagerens forlæggelse af sagen. Her fortalte han blandt andet, at det var en overlæge fra Nykøbing Falster Sygehus, der kontaktede politiet, fordi de havde mistanke om, at en sygeplejerske dræbte patienter med medicin, og at der var tre mistænkelige dødsfald kort efter hinanden på samme nattevagt den 28. februar 2015.

En nattevagt, som sygeplejersken selv beskrev således på Facebook, da hun kom hjem fra arbejde:

'Så kom man endelig hjem efter den værste nattevagt nogensinde. Men tak for kampen'. Arne Herskov (tv) var indlagt på Nykøbing Falster Sygehus og skulle have været på aflastning på et plejehjem, da han uventet døde. Her sidder han med sine to brødre Vagn og Kenny. Foto: Privat 112 - 11. mar. 2016 - kl. 07:12 Sygeplejerske tiltalt for at dræbe Arne: Min bror var ikke dødssyg

Her er tiltalerne

Retten i Nykøbing Falster indledte i marts retssagen mod en sygeplejerske, der 1. marts 2015 blev anholdt efter en nattevagt på det lokale sygehus, hvor flere patienter døde.

I alt er den 31-årige kvinde tiltalt for ni forhold, som er beskrevet på følgende vis i anklageskriftet.

* Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov. Forbrydelsen skete 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og klokken 21.30 på Nykøbing Falster Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som Stesolid.

* Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.

* Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i tidsrummet mellem 1. januar 2015 og 1. marts 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.

* Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015 mellem klokken 19 og 20.30. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.

* Forhold 5 beskriver sagens tredje drab. Her er offeret den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge anklagen er blevet dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.

* Forhold 6 zoomer ind på drabsforsøget på den 73-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet bliver hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig dosis af morfin, diazepam og hjertemedicinen Cordarone. Drabet mislykkes imidlertid, da kolleger fatter mistanke og når at give patienten modgift.

* Forhold 7 er en tiltale for overtrædelse af både straffe- og autorisationsloven, da den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.

* Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelse om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid.

* Forhold 9 går på, at den 31-årige kvinde under sin varetægtsfængsling har besiddet og anvendt en mobiltelefon.

Kilder: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København

Læs eller genlæs Ritzaus livedækning fra retten her:

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere