Sygeplejerske kendte ikke medicin hun dræbte patient med

49-årig sygeplejerske var på intet tidspunkt i tvivl om, at hun gjorde det rigtige, forklarede hun i dag i retten

Få den seneste opdatering i sagen her.

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): I dag sidder en 49-årig sygeplejerske, fra Bispebjerg Hospital i København, på anklagebænken i retten på Frederiksberg.

Hun er tiltalt for uagtsomt manddrab og overtrædelse af autorisationslovens § 75 stk. 1 om grovere forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed som sygeplejerske.

Ifølge anklageskriftet har hun ved en fejl den 25 juli 2013 skudt et lokalbedøvende middel, direkte ind i blodåren på en 76-årig kvinde, som efterfølgende døde af forgiftning.

I retten er det i dag kommet frem, at den tiltalte sygeplejerske ikke kendte den type medicin, som lægen havde ordineret til patienten.

Yderligere har den tiltalte forklaret, at hun heller ikke forstod det udtryk, der i hendes dokumenter beskrev hvordan patienten skulle modtage medicinen.

- Jeg kendte ikke præparatet og heller ikke det udtryk der stod i journalen om, hvordan jeg skulle give patienten medicinen, forklarede hun.

På trods af, at den tiltalte ikke kendte medicinen eller måden hvorpå hun skulle give den til patienten, var hun på intet tidspunkt i tvivl om, at hun gjorde det rigtige, forklarede hun i dag i retten.

- Jeg havde tidligere givet hende medicin, som skulle sprøjtes ind. Så jeg var slet ikke i tvivl om at jeg handlede korrekt, forklarede hun.

En 76-årig kvinde døde på Bispebjerg Hospital, da hun fik sprøjtet lokalbedøvelse direkte ind i en blodåre. En sygeplejerske er nu tiltalt for uagtsomt manddrab. (Foto: Rumle Skafte) 112 - 23. sep. 2015 - kl. 12:25 Sygeplejerske tiltalt for uagtsomt manddrab var vikar

Den tiltalte forklarer yderligere, at hun slog medicinen op på internettet, hvor hun læste om det.

- Jeg har misforstået nogle ting, som gjorde at jeg troede, at det skulle gives intravenøst, fortalte hun i retten.

- Jeg havde aldrig arbejdet med den type medicin før, gentog hun igen.

Den tiltalte fokuserede ifølge eget udsagn på at patienten skulle smertestilles. Hun erkender, at hun kan have overset dele af artiklen, som hun fandt på internettet.

- Jeg har læst det hele igennem, men det er muligt at jeg har overset nogle ting, forklarede den tiltalte i retten.

Anklager Bettina Wøldike spurgte den tiltalte, hvorfor hun ikke spurgte sine kolleager på afdelingen, hvis hun ikke kendte medicinen.

- I mit hoved havde jeg forstået det hele. Jeg havde forstået at det skulle gives intravenøst, og jeg spurgte ikke andre fordi jeg ikke var i tvivl, forklarede hun og fortsatte.

- Jeg har tidligere haft spurgt mine kollegaer og lægen, men her var jeg ikke i tvivl.

Se også: Sygeplejerske tiltalt for sjusk: 76-årig patient døde af forkert bedøvelse

Ingen introduktion til nye vikarer
Den tiltalte har forklaret, at hun er vikar, og at den aften den 25 juli 2013, var hendes første vagt på den pågældende afdeling.

Hun forklarerede yderligere, at den eneste introduktion hun fik til afdelingen var patienternes navne og hvad de fejlede.

- Der var ingen introduktion til den medicin de benytter, eller andre særlige forhold for den afdeling, forklarede hun i retten.

En overlæge, fra Bispebjerg Hospital, der er indkaldt som vidne i sagen bekræfter, at der ikke er en særlig introduktion til vikarer, der kommer til afdelingen for første gang.