Sygeplejerske tiltalt for tre drab: Nu starter sagen efter 377 dage

Det var efter en nattevagt, hvor to patienter døde og en blev genoplivet, at en 31-årig sygeplejerske blev anholdt

Hør mere om sagen her

Når en nu 31-årig sygeplejerske og mor i dag tager plads på anklagebænken i Retten i Nykøbing Falster i en unik sag fra det danske sygehusvæsen, er det 377 dage siden, hun blev anholdt efter en nattevagt på Nykøbing Falster Sygehus 1. marts 2015.

En nattevagt, som hun selv beskrev således på Facebook, da hun kom hjem fra arbejde:

’Så kom man endelig hjem efter den værste nattevagt nogensinde. Men tak for kampen’.

Undervejs har politiet efterforsket flere dødsfald, men kvinden er blevet tiltalt for at have begået i alt tre drab og et drabsforsøg mod patienter, som var bragt syge til Nykøbing Falster Sygehus for at få hjælp til at få det bedre.

Hvis anklagemyndigheden har ret i deres anklager mod den spinkle, mørkhårede kvinde, har patienterne i stedet fået et hjælpende skub mod døden med en overdosis medicin.

Arne Herskov (tv) var indlagt på Nykøbing Falster Sygehus og skulle have været på aflastning på et plejehjem, da han uventet døde. Her sidder han med sine to brødre Vagn og Kenny. Foto: Privat 112 - 11. mar. 2016 - kl. 07:12 Sygeplejerske tiltalt for at dræbe Arne: Min bror var ikke dødssyg

Kvinden har nægtet sig skyldig hele vejen igennem, og under en fristforlængelse i august sidste år fortalte hun om sin situation på opfordring fra sin forsvarer, Jørgen Lange.

Tendens til overdramatisering
- Det har været ekstremt pinefuldt. I fem en halv måned har jeg lagt ører til rygter og beskyldninger om noget, jeg ikke har gjort. Min familie lider. Ikke mindst også min syvårige datter, sagde hun.

Specialanklager Michael Boolsen har undervejs fremlagt resultatet af mentalundersøgelsen af kvinden, der vurderede, at hun lider af en personligheds-forstyrrelse, der gør hende ’let påvirkelig følelsesmæssigt, ligesom hun ’mangler tanke på andre’ og er ramt af en ’vedholdende søgning efter spænding i tilværelsen’.

- Den gør, at hun kan have tendens til at overdramatisere, forklarede han til Ekstra Bladet efter retsmødet.

Desuden er et vægtigt vidne en kollega, der har forklaret, at hun så sygeplejersken, da hun var i færd med at give den 73-årige kvinde, der overlevede, en indsprøjtning. Hun skal afgive forklaring i retten 25. april.

'Uvisheden er angstskabende'

I et tolv sider langt brev, som sygeplejersken sendte til TVØst tidligere på året beskrev hun, at modløsheden og magtesløsheden tog mere og mere over.

Uvisheden er i sig selv så angstskabende at den nærmest overtager alle tanker i mit hoved. Hvad vil der ske, hvor lang tid vil dette tage, bliver alting normalt igen, og hvornår ? Det er de eneste tanker, der kører i hovedet på mig, gør mig søvnløs, frustreret og ikke mindst ked af det, skriver hun blandt andet i det lange brev.

Her skriver hun også, at hun nogle gange er så træt, at hun ikke orker at græde eller være til.

- Og hver eneste gang jeg går i seng, tænker jeg, om det her ender. Får jeg nogensinde et normalt liv, hvordan kommer jeg videre herfra, og gør jeg det? Det nemmeste ville være at opgive på forhånd. Alligevel er der noget inde i mig, der vil opnå retfærdighed, lige meget, hvor opslidende denne kamp er.

Der er afsat 32 retsdage til sagen, der starter i dag. Den sidste retsdag er 28. juni 2016. Ekstra Bladet er til stede ved dagens retsmøde.

Her er tiltalerne

Retten i Nykøbing Falster indledte i marts retssagen mod en sygeplejerske, der 1. marts 2015 blev anholdt efter en nattevagt på det lokale sygehus, hvor flere patienter døde.

I alt er den 31-årige kvinde tiltalt for ni forhold, som er beskrevet på følgende vis i anklageskriftet.

* Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov. Forbrydelsen skete 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og klokken 21.30 på Nykøbing Falster Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som Stesolid.

* Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.

* Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i tidsrummet mellem 1. januar 2015 og 1. marts 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.

* Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015 mellem klokken 19 og 20.30. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.

* Forhold 5 beskriver sagens tredje drab. Her er offeret den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge anklagen er blevet dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.

* Forhold 6 zoomer ind på drabsforsøget på den 73-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet bliver hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig dosis af morfin, diazepam og hjertemedicinen Cordarone. Drabet mislykkes imidlertid, da kolleger fatter mistanke og når at give patienten modgift.

* Forhold 7 er en tiltale for overtrædelse af både straffe- og autorisationsloven, da den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.

* Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelse om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid.

* Forhold 9 går på, at den 31-årige kvinde under sin varetægtsfængsling har besiddet og anvendt en mobiltelefon.

Kilder: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere