Sygeplejerske tiltalt for uagtsomt manddrab var vikar

49-årig sygeplejerske arbejdede for et vikarbureau

Få seneste opdatering i sagen her.

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): I dag sidder en 49-årig sygeplejerske fra Bispebjerg Hospital i København på anklagebænken i retten på Frederiksberg.

Hun er tiltalt for uagtsomt manddrab og overtrædelse af autorisationslovens §75 stk. 1 om grovere forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed som sygeplejerske.

I retten er det netop kommet frem, at sygeplejersken ikke var fastansat på Bispebjerg, men arbejdede for et vikarbureau. 

Hun var på nattevagt på hospitalet 25 juli 2013, og omkring kl. 23.10 har hun ifølge anklageskriftet ved en fejl skudt det lokalbedøvende middel Bupivacain direkte ind i blodåren på en 76-årig kvinde, som efterfølgende døde af forgiftningen.

Første gang i retten
Den tiltalte forklarede i retten, at hun forud for sin vagt 25. juli 2013 havde haft omkring ti vagter på Bispebjerg Hospital, men aldrig før havde været på den afdeling, hvor hun mødte ind den aften.

- Jeg er vikar, fordi jeg godt kan lide at arbejde forskellige steder og lærer noget nyt. Den aften var min første på den her afdeling, forklarede hun.

Hun fortalte yderligere, at hun den aften havde ansvaret for syv patienter. Til at hjælpe hende var en sosu-assistent, der også var ansat som vikar. På afdelingen var der yderligere to fastansatte, men de indgik ikke i det team og behandlede ikke de patienter, som den tiltalte sygeplejerske arbejdede med.

- Når vi ankommer som vikar, har vi ikke nogen indflydelse på, hvordan man fordeler personalet, forklarer hun i retten, da hendes forsvarer spørger, hvorfor hun ikke arbejdede sammen med en af de fastansatte, der kender afdelingen på forhånd.

Den tiltalte er tydeligt påvirket af sagen. Da hun begynder at græde, gør anklagemyndigheden det klart, at hun bare skal bede om en pause, hvis hun har brug for det.

- Jeg kan godt forstå, at det også er svært for dig, siger hun.