Syriske flygtninge får færgehjem ved presset græsk ø

Syriske flygtninge har fået lov til at gå om bord på en færge, som skal huse dem for at lette presset på Kos

Hundredvis af syriske flygtninge, der er kommet til den græske ferie-ø Kos, er natten til søndag begyndt at indtage en færge, som skal fungere som deres midlertidige hjem.

Det er meningen, at færgeløsningen skal lette de kaotiske tilstande, som er opstået på grund af et voldsomt flygtningepres på landjorden på Kos.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Færgen - som er en bil- og passagerfærge ved navn Eleftherios Venizelos - ankom til Kos fredag.

Se også: Ny flygtningekatastrofe i Middelhavet

Men de græske myndigheder har ventet i mere end et døgn med at lade syrerne gå om bord, da de ville lægge planer for, hvordan man kunne undgå, at der opstod uro og kaos mellem de desperate flygtninge og migranter, som er ankommet til Kos fra Tyrkiet.

I de tidlige morgentimer søndag foregik det i ro og orden, rapporterer Reuters.

Efter nogle mindre uenigheder blandt syrerne om, hvem der skulle gå om bord først, stillede de sig i kø og indtog færgen i grupper af 20.

Se også: Tre migranter var tæt på at blive kvalt i deres skjul

Skibet er lejet af den græske regering og skal give husly til omkring 2500 syrere. Desuden skal papirarbejdet i forbindelse med at få dem registreret også ordnes om bord på skibet.

Onsdag sendte Grækenland forstærkninger i form af kampklædte betjente til Kos for at holde ro og orden blandt de tilstrømmende migranter og flygtninge.

Dagen før havde lokale politibetjente brugt brandslukkere og politistave mod migranterne, efter at der var opstået vold på et stadium, som var pakket med migranter og flygtninge.

Lørdag blev der blandt andet kastet sten mellem migranter fra Afghanistan, Pakistan og Iran ude foran øens centrale politistation.

De har kun en lille chance for at komme om bord på færgen, da de ikke lige som syrerne opfattes som værende flygtninge.

Kos har 33.000 indbyggere, og omkring 7000 migranter og flygtninge venter på at blive registret og på at udfylde de nødvendige papirer.

Flere tusinde migranter bor på hoteller på øen, hvis de har råd til det. Men oftere sover de i telte, forladte bygninger eller under åben himmel.

Tal fra Den Internationale Organisation for Migration (IOM) viser, at næsten en kvart million mennesker har krydset Middelhavet til Europa i år. Cirka halvdelen af dem er ankommet til Grækenland.