Tæsket med jernstang: Nu er Tobias død

23-årige Tobias Eugen Ebeling kom sig aldrig efter afstumpet overfald i Aarhus i maj 2014. Han døde forrige mandag. Nu ytrer hans far stærk kritik af Østjyllands Politi

Tobias Eugen Ebeling blev kun 23 år. Han døde forrige mandag knap tre år efter, at han blev overfaldet og blandt andet slået med en jernstang ved åen i det centrale Aarhus. Nu ytrer hans far, Heinrich Ebeling, hård kritik af Østjyllands Politi. Faren mener, politiet har svigtet i sagen, som ifølge Ekstra Bladets oplysninger stadig er uopklaret. Privatfoto
Tobias Eugen Ebeling blev kun 23 år. Han døde forrige mandag knap tre år efter, at han blev overfaldet og blandt andet slået med en jernstang ved åen i det centrale Aarhus. Nu ytrer hans far, Heinrich Ebeling, hård kritik af Østjyllands Politi. Faren mener, politiet har svigtet i sagen, som ifølge Ekstra Bladets oplysninger stadig er uopklaret. Privatfoto

Tobias Eugen Ebeling endte sit korte, 23 år lange liv lænket til en seng på Stefanshjemmet i Aarhus forrige mandag 13. marts.

Knap tre år forinden lå verden åben foran ham, da han som så mange andre unge nød nattelivet i Danmarks næststørste by sammen med nogle venner og sin nu tidligere kæreste. Med til morskaben hørte solide mængder alkohol, og da Tobias tidligt om morgenen 9. maj 2014 af endnu ukendte årsager kom i diskussion med tre-fire unge mænd, endte konfrontationen fatalt for den tidligere danmarksmester i banecykling.

Tobias Eugen Ebeling blev tæsket så brutalt og afstumpet i form af blandt andet flere slag med en jernstang i baghovedet, at han i bogstaveligste forstand var smadret, da en ambulance nåede frem og overfaldsmændene flygtet fra gerningsstedet i krydset mellem Åboulevarden og Skolegade i Aarhus.

- Mine følelser er delte. På den ene side er det en lettelse, at min søn nu har fået ro. Reélt mistede vi ham jo den morgen, da han blev overfaldet. På den anden side er det selvfølgelig en ubeskrivelig sorg at miste et barn, siger Heinrich Ebeling, der er far til Tobias, og som nu i knap tre år har haft masser af frustrationer over, at Østjyllands Politi ikke har håndteret sagen med større professionalisme og empati over for de pårørende.

- Vi har ikke bare mistet Tobias, vi har også mistet tilliden til politiet. Det går over min fatteevne, at Østjyllands Politi, hvis hoveddør ligger 200 meter fra, hvor min søn blev overfaldet, ikke har kunnet opklare den her sag, siger Heinrich Ebeling til Ekstra Bladet.

Vi mistede ham den morgen

Ekstra Bladet har både telefonisk og via mail ved middagstid torsdag præsenteret Østjyllands Politi for farens stærke kritik, men vi fik slutteligt igennem en mail modtaget klokken 14.49 fra kommunikationsrådgiver Janni Lundager, Østjyllands Politi, følgende besked:

'Vi vil rigtig gerne have mulighed for at give et kvalificeret svar, men det kræver, at vi undersøger sagen nærmere, og det har vi ikke mulighed for i dag'.

Tobias Eugen Ebeling blev bisat ved Tranbjerg Kirke i tirsdags. Forud var gået knap tre år, hvor han både var omkring behandlingscentre i Hammel, Varde og Nykøbing Mors, inden han sidste sommer blev indkvarteret på Stefanshjemmet nær Tangkrogen i Aarhus.

Der foreligger ifølge Heinrich Ebeling endnu ikke en officiel årsag til sønnens død.

- For mig er der ingen tvivl om, at overfaldet blev årsagen til Tobias´ alt for korte liv, siger faren.

Han græd, når vi gik

Østjyllands Politi anholdt 20. juni 2014 tre unge mænd på 19 år. De tre blev sigtet for grov vold, men løsladt efter endt afhøring, lød det i en kortfattet pressemeddelelse fra Østjyllands Politi 20. juni 2014. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er den meddelelse det sidste officielle, der er sket i den tragiske sag, som rent efterforskningsmæssigt led under, at de få vidner, der var tæt på overfaldet, var så berusede, at de næsten intet sammenhængende kunne huske.

Det har, som det fremgår af denne artikel, heller ikke på noget tidspunkt været muligt at afhøre Tobias Eugen Ebeling. I de knap tre år, der gik fra overfaldet og frem til hans død for 10 dage siden, blev Tobias aldrig i stand til andet end at blinke med øjnene.

- Tobias blev bare holdt i live, men jeg fornemmede nogle gange, at han var fanget i sin egen krop. At han stadig havde følelser og tanker. Det skete for eksempel, at han græd, når vi gik fra ham, fortæller Heinrich Ebeling.

Tobias var den mellemste af tre brødre. Han blev af sine nærmeste betegnet som en 'ilter fyr med temperament'.

Altid gang i den

- Der var altid gang i den, når Tobias var i nærheden, sagde Heinrich Ebeling for tre år siden.

Tobias´ 18-årige kæreste udtalte til Ekstra Bladet om selve overfaldet:

- Tobias og jeg var pisse stive og kom så op at skændes. Jeg husker ikke over hvad, det har sikkert været et eller andet latterligt.

Kæresten var kørt væk i en taxi, da overfaldet skete, og hun huskede stort set intet fra, da hun kom tilbage og sad ved sin kvæstede kærestes side ved åen i Aarhus.

- Jeg har ingen idé om, hvem der kan have overfaldet ham. Jeg er bare så ked af, hvad der er sket, sagde den unge kvinde, som ønskede at være anonym.

Se også: Overfaldet med jernstang: Kun et mirakel kan redde Tobias

Se også: Tobias stadig i koma - tre anholdt og sigtet for grov vold