Taliban stormer fængsel og befrier hundredvis

Afghanistans indenrigsministerium siger, at 355 ud af 436 indsatte undslap. De fleste var medlemmer af Taliban

Talibanoprørere i militæruniformer stormede mandag et afghansk fængsel og befriede hundredvis af indsatte efter at have detoneret en bilbombe, som dræbte fire politimænd.

Angrebet på fængslet i den østlige by Ghazni sker på et tidspunkt, hvor Taliban har optrappet en offensiv vendt mod statslige og udenlandske mål.

Det er tredje gang siden 2008, at Taliban står bag en organiseret masseflugt fra et af landets fængsler. Angrebet er et tilbagefald for sikkerhedsstyrkerne, som i år skal kæmpe selv uden fuld støtte fra Nato.

- Omkring klokken 2.30 natten til mandag angreb seks Talibanoprørere i militæruniformer Ghazni fængslet. Først bragte de en bombe til sprængning foran fængslets port, hvorefter de affyrede en panserværnsgranat, som banede vej for, at de kunne bryde ind i fængslet, siger viceguvernør Mohammad Ali Ahmadi.

Indenrigsministeriet siger, at 355 af fængslets 436 indsatte undslap. De fleste var medlemmer af Taliban eller tilhængere af andre militante grupper.

Syv politifolk blev såret ved angrebet.

En del af de indsatte havde deltaget i protestaktioner mod, at regeringen ville have flyttet 20 Talibanfanger til Kabul, og der kan være tale om, at angrebet var koordineret med fanger i fængslet. Hjemmelavede knive og små sabler er blevet fundet på nogle af de indsatte.

Ved et andet angreb på et fængsel i 2011 blev næsten 500 Talibanmedlemmer befriet fra et fængsel i den sydlige provins Kandahar. Dengang havde Taliban gravet en kilometerlang tunnel ind i fængslet. Det havde angiveligt taget fem måneder at grave tunnelen.

Taliban har optrappet en sommeroffensiv, selv om bevægelsen er splittet af en strid om, hvem der skal være leder efter Mullah Omar, der blev erklæret død i juli i år.

Taliban har erklæret, at den enøjede Omar er afløst af Mullah Mohammad Akhtar Mansour, men lederskiftet går ikke glat. Mansour ser ikke ud til at støtte fredsforhandlinger med Kabul-regeringen, sådan som der før var rapporter om, at Mullah Omar gjorde.