Tappede blod fra søn: Politi video-overvågede mor

Retssagen mod 36-årig kvinde fra Skjern, som er tiltalt for gennem fem år at tappe store mængder blod fra sin søn, er begyndt i dag ved Retten i Herning. Der er afsat 5 retsdage til sagen, der forventes dom 7. februar

En kvinde er tiltalt for at tappe blod fra sin søn i fem år. Hun erkender at have gjort det i to-tre år. Modelfoto
En kvinde er tiltalt for at tappe blod fra sin søn i fem år. Hun erkender at have gjort det i to-tre år. Modelfoto

Tydeligt berørt trådte en 36-årig kvinde i dag ind i Retten i Herning. Kvinden er tiltalt for legemsangreb af særlig grov karakter i form af mishandling ved fra 2012 og fem år frem kontinuerligt at have tappet blod fra sin dengang etårige søn. 

Erkender at have tappet blod
Den 36-årige kvinde erkender sig skyldig ved i to til tre år at have tappet blod fra sin søn.

I kvindens stillingtagen til anklageskriftet er det formuleret således:

'Tiltalte erkender sig skyldig i gennem en periode på to til tre år at - i forbindelse med rensning af et indlagt centralt venekateter - at have tappet blod i et større omfang end nødvendigt med den følge, at sønnen skulle modtage blodtransfusioner i et større antal, end hvad ellers var påkrævet. Tiltalte erkender samtidig, at tapningen af blod er sket uden lægefaglig begrundelse og under påvirkning af Münchhausen by proxy.'

Anmeldelsen, som førte til efterforskningen, skete efter en underretning fra fem læger til Ringkøbing-Skjern Kommune. Anmeldelsen fra Ringkøbing-Skjern Kommune til politiet skete straks efter 14. juli 2017.

Videoovervågning
Under retssagen i dag kom det frem, at politiet før anholdelsen havde videoovervåget kvinden, og der blev vist et klip fra den video fra den 36-årige kvindes hjem. Videoen viser, hvordan kvinden i soveværelset tappede blod fra sin søn ved at fylde ni 20 milliliters sprøjter med blod.

Mens videoen blev vist, kiggede den 36-årig kvinde ned i bordet med hænderne op for ørene. Den tydeligt berørte mor kiggede en gang imellem kort på skærmen i retslokalet, men hurtigt slog hun øjnene ned igen.

Der er i alt foretaget tre politiovervågninger af kvinden, hvoraf den sidste overvågningsdag også var den dag, politiet rykkede ind og anholdt den 36-årige mor.

FAKTA: Hvad er Münchhausen by proxy?

Münchhausen by proxy er en lidelse, hvor en omsorgsperson - typisk en mor - påfører et barn symptomer eller skader.

Det er en variant af Münchhausens syndrom, som du kan læse om her.

* Münchhausens syndrom er opkaldt efter den tyske Baron von Münchhausen, der i 1700-tallet fandt på vilde røverhistorier om sine bedrifter.

* Lægerne bruger betegnelsen om en person, der simulerer eller selv skaber symptomer for at komme i kontakt med sundhedsvæsenet.

* Hvis man skader andre end sig selv, kaldes det Münchhausen by proxy (Münchhausen per stedfortræder, red.).

* Det kan eksempelvis være et barn, der påføres symptomer eller skader.

* Münchhausen by proxy regnes for at være en personlighedsforstyrrelse, der kan bunde i udøverens behov for opmærksomhed og anerkendelse.

* Der ses en overrepræsentation af kvinder, navnlig kvinder uddannet inden for sundhedssektoren.

* Münchhausen by proxy kaldes også medicinsk børnemishandling.

* En britisk undersøgelse anslår, at to ud af 100.000 børn udsættes for medicinsk børnemishandling.

* Det er sjældent, at lægerne stiller diagnosen. I nyere tid er der særligt to sager, der forbindes med lidelsen:

* I 1985 fik en sjællandsk kvinde dom for at have sprøjtet blomstervand ind i sit indlagte barns væskedrop.

* I 1990 blev en 30-årig mor ved Retten i Kolding dømt for grov vold mod sine to sønner. En videooptagelse viste, at hun under et ophold på Kolding Sygehus trak en plastikpose over den ene søns hoved. Barnet overlevede. Hans storebror var et år tidligere død som følge af kvælningsanfald fremkaldt af moren.

Kilder: Ritzau, B.T., Kristeligt Dagblad, Sundhed.dk.