Teleindustrien: Masseovervågning nej tak

Politiet vejrer morgenluft efter terroranslaget i februar og efterlyser masseovervågning af danskernes internettrafik – it-professionelle protesterer

Rigspolitiet efterlyser overvågning af internettrafik for at kunne efterforske alvorlig kriminalitet som terroren i København 14.-15. februar. Overvågningsfoto udsendt af Københavns Politi.
Rigspolitiet efterlyser overvågning af internettrafik for at kunne efterforske alvorlig kriminalitet som terroren i København 14.-15. februar. Overvågningsfoto udsendt af Københavns Politi.

Den danske telebranche er ikke interesseret i igen at skulle indsamle milliarder af følsomme oplysninger om borgerne.

Så klart er budskabet fra direktør i Teleindustrien Jakob Willer, efter Rigspolitiet onsdag luftede et brændende ønske om at genindføre den omstridte sessionslogning, som pålægger tele- og internetudbydere at registrere og gemme kundernes internettrafik. 

Baggrunden er skudattentaterne i København i februar, hvor den enlige terrorist Omar Abdel Hamid El-Hussein dræbte to civile.

Krimi Unikt indblik: Jagten på en terrorist

Politidirektør i Rigspolitiet Svend Larsen giver over for Berlingske udtryk for, at politiet med adgang til danskernes færden på internettet vil få et vitalt værktøj til at efterforske alvorlig kriminalitet som terrorangrebet 14.-15. februar.

– Jeg vil ikke gå ind i detaljerne i den konkrete efterforskning, men generelt set kan logning hjælpe os med at fange en gerningsmand, ja. Det kan gøre det lettere at identificere personer og finde ud af, hvad der er foregået, siger Svend Larsen til Berlingske.

- Jeg havde allerede mandag efter terrorhandlingen fuldt overblik over, at der ikke var bevogtning fra starten af, siger Lars Løkke. (Foto: Polfoto) Politik Løkke: Jeg kendte til sen bevogtning kort efter angreb

Det såkaldte logningsdirektiv blev efter syv år afskaffet i sommeren 2014, fordi EU-domstolen fastslog, at det var i strid med borgernes grundlæggende rettigheder. Og ifølge Jakob Willer er der ingen gode argumenter for at genindføre det:

– I de syv år, hvor den her omfattende overvågning stod på, var der milliarder og atter milliarder registreringer af borgernes færden på nettet, men ingen større sager, hvor politiet brugte oplysningerne til noget.

– Vi gør, hvad politikerne beder os om, men efter vores opfattelse er den overvågning, man udsætter borgerne for, ikke proportional med effekten, siger han.

Politiet efterforskede et spor vedrørende to personer, der var fløjet til Amsterdam kort efter angrebet på Krudttønden. De havde dog ikke noget at gøre med angrebet. (Foto: Politifoto) Terror Nye oplysninger: Troede 'Omar' var flygtet til Holland

Både Jakob Willer og Jesper Lund, der er næstformand i IT-Politisk Forening, pointerer, at politiet inden for den gældende lovgivning har mulighed for at overvåge en mistænkt, herunder vedkommendes færden på nettet, med en dommerkendelse. 

Politiet har også allerede adgang til telemastoplysninger, som kan lokalisere en person ud fra opkald og sms’er (den såkaldte lokationslogning), men det giver altså ikke mulighed for at se, hvad personen laver på nettet.

Vi har selv åbnet døren for Facebook, Google og andre it-giganter, men det har sin pris - der indsamles systematisk informationer om os, og vi kan ikke vide, hvor informationerne ender. Med omtanke og en række værktøjer kan du selv tage styringen og beskytte dit privatliv på nettet. Foto: Colourbox Tips og guides 18 værktøjer: Sådan beskytter du dit privatliv på nettet

Også Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper og direktør i tænketanken Justitia Jacob Mchangama har over for Berlingske erklæret sig modstandere af Rigspolitiets ønske om at overvåge danskernes internettrafik.

Dansk Folkepartis retsordører Peter Skaarup er derimod positiv over for muligheden:

– Vi skal ikke lagre flere oplysninger end nødvendigt for at afsløre terrorister. Men vi skal tage de skridt, der er nødvendige, siger han.

1 af 2 Direktør i Teleindustrien Jakob Willer. Foto: Torben Klint
2 af 2 Rigspolitiet efterlyser overvågning af internettrafik for at kunne efterforske alvorlig kriminalitet som terroren i København 14.-15. februar. Overvågningsfoto udsendt af Københavns Politi.