Terror-dømte er stadig farlige: Men nu kommer de på fri fod

De planlagde en massakre i København, og svenske myndigheder vurderer, at de stadig kan være farlige og skal holdes under overvågning. Men de løslades om få dage

Omar Aboelazm, Sahbi Zalouti, Munir Awad og Mounir Dhahri har afsonet otte af 12 års fængsel for det planlagte angreb på JP/Politikens Hus. Så nu er de klar til prøveløsladelse.
Omar Aboelazm, Sahbi Zalouti, Munir Awad og Mounir Dhahri har afsonet otte af 12 års fængsel for det planlagte angreb på JP/Politikens Hus. Så nu er de klar til prøveløsladelse.

På otte-årsdagen for en planlagt massakre i København bliver fire terror-dømte løsladt den 29. december. Det sker selv om den svenske kriminalforsorg vurderer, at de fortsat kan være farlige.

Terroristerne blev i juni 2012 idømt hver 12 års fængsel ved retten i Glostrup for forsøg på terrorisme. Men da alle er bosat i Sverige blev de i 2012 og 2013 overført til fortsat afsoning i svenske fængsler.

Som i Danmark prøveløslades fanger i Sverige, når de har afsonet to tredjedele af straffen.

Derfor bliver de fire terrorister prøveløsladt på lørdag, fremgår det af papirer fra den svenske Kriminalvård, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Ingen mønsterfanger
Men det er ikke de rene mønsterfanger, der kommer på fri fod. I beslutningerne om prøveløsladelse fremgår det, at alle fire skal sættes under overvågning.

For to af dem, Omar Abdalla Aboelazm, 38, og Mounir Dhahri, 52, bedømmes risikoen for recidiv til kriminalitet som 'høj'.

Under afsoningen i lukkede svenske fængsler som Kumla og Tidaholm har de fire terror-dømte en række gange været udelukket fra fællesskab med andre indsatte på grund af deres truende og voldelige adfærd både mod medfanger og personale.

Det fremgår af de dømtes afsonings-papirer, at Mounir Dhahri så sent som i november 2017 truede medfanger med en 'terrorist-stemplet organisation'. Samme år truede han en medfange 'Du skal dø, din djævel'.

Kaldes 'Emir' i fængslet
Den dømte Munir Awad, 37, har under afsoningen angiveligt forsøgt at radikalisere medfanger.

På anstalten Tidaholm blev Munir Awad kaldt 'Emir', der i islamiske kredse betyder 'befalingshaver" eller 'fyrste'. Osama bin Laden havde titel af 'Emir' for terror-organisationen Al Qaeda.

I Kriminalvårdens papirer er også anført, at der skete en ændring på Munir Awads afdeling i fængslet, hvor 'religiøse ytringer på afdelingen blev almindelige', og at der cirkulerede en bog i fængslet om jidadisme, hvor Munir Awad selv er omtalt.

Da hans person og forbrydelser blev kendt i fængslet blev han 'hyldet' af medfangerne og herefter kaldt 'Emir'.

Personalet så korrespondance mellem indsatte, der bekræftede den formodede radikalisering, og flere indsatte kom ud for skader, som personalet ikke kunne finde årsagen til.

I december 2017 blev det besluttet igen at isolere Munir Awad på grund af 'risiko for, at Munir Awad forsøger at påvirke andre indsatte på en måde, som alvorligt forstyrrer orden og sikkerhed på C-afdelingen'.

Munir Awad har optrådt aggressivt og deltaget i konflikter, hvor personalet har følt sig truet, fremgår det.

Fik barn under afsoningen
I øvrigt fremgår det af de svenske papirer, at mens Munir Awad endnu sad i Vridsløselille Statsfængsel, hvor han var 'gangmand', blev hans hustru gravid med parrets tredje barn.

Ifølge en artikel i 'Nordisk Kriminalreportage' skrevet af efterforskeren på terror-sagen, Finn Månsson, sendte Munir Awad efter fødslen et postkort til politiet med et billede af en baby, hvor der var skrevet: 'Made in Denmark'.

Allerede da Munir Awad i 2013 blev overført til et svensk fængsel bedømte Kriminalvården, at han havde et kontaktnet til radikaliserede personer, og at der var høj risiko for trusler, vold eller flugtforsøg.

Derfor skulle han underkastes meget strikse besøgs- og kommunikationsmuligheder, men i 2016 blev det afsløret ved tele-overvågning, at hans telefon-adgang var manipuleret, så han kunne ringe til andre end sin hustru.

Truede med sprængning
Omar Abdalla Aboelazm har i fængslet haft problemer med sin opførsel, arbejdsvægring og medfanger, specielt en indsat, som 'hader muslimer'. Derfor er han flere gange sat i isolation, også fordi han er blevet 'frosset ude' af medfangerne og følt sig stresset og afpresset på afdelingen.

Den fjerde terror-dømte Sahbi Ben Mohamed Zalouti, 45, har ifølge Kriminalvården deltaget i slagsmål med medfanger og står bag truende adfærd også mod personalet.

Han har kaldt personalet 'idioter' og 'racister' og i september 2015 kom han med et udfald mod personalet, der kan tolkes som trussel om bombeterror:

'En dag kommer det smälla, ni tror inte det själva, men det kommer smälla'.

 

Sådan stoppede PET angrebet

 

Terroristernes bil var lejet i Stockholm. PET ransagede den diskret om natten og fjernede en maskinpistol. Foto: Kenneth Meyer
Terroristernes bil var lejet i Stockholm. PET ransagede den diskret om natten og fjernede en maskinpistol. Foto: Kenneth Meyer
 

En to-værelses lejlighed med en lille entre, et værelse, et køkken og en stue på Mørkhøjvej i Herlev var terror-cellens 'safehouse', inden det planlagte angreb på JP-Politikens Hus i 2010.

Natten til den 29. december kørte tre af de fire terrorister fra Sverige til Herlev i en lejet Toyota Avensis med bagagerummet fuld af våben og ammunition.

De parkerede bilen foran lejligheden og lagde sig til at sove helt uvidende om, at PET havde installeret rumaflytning og video-overvågning i lejligheden, og at nabolejligheden var overtaget af svært bevæbnede betjente fra PET´s Aktionsstyrke, AKS.

'Hug dem over halsen'
Da terroristerne vågnede om formiddagen klokken 10.30 bad de en morgenbøn ledet af Munir Awad, der opildnede de andre: 'Når I møder de vantro, så giv dem hug over halsen,' sagde han.

PET kunne høre, at terroristerne nu ville 'ind for at se stedet', og PET turde derfor ikke vente længere med at anholde dem.

Klokken 10.44 brød Aktionsstyrken ind i lejligheden og overmandede terroristerne. Munir Awad forsøgte at gøre modstand, men fik peberspray.

PET havde indtaget nabolejligheden til terror-reden og overvågede terroristerne på lyd og video, før Aktionsstyrken stormede lejligheden. Foto: Anthon Unger
PET havde indtaget nabolejligheden til terror-reden og overvågede terroristerne på lyd og video, før Aktionsstyrken stormede lejligheden. Foto: Anthon Unger
 

I al diskretion havde PET allerede tidligt om morgenen ransaget terroristernes bil og havde blandt andet fundet en skarpladt maskinpistol med lyddæmper og ekstra ammunition.

PET fjernede maskinpistolen, der lå rullet ind i et rødt håndklæde, og erstattede vægten i håndklædet med en sten.

Da PET efter anholdelserne ransagede lejligheden på Mørkhøjvej blev der fundet flere beviser for terror-planen, blandt andet en skarpladt Zastava-pistol med 15 skud, der lå mellem en madras og en topmadras. I alt havde terroristerne 122 skarpe skud med sig.

Terroristerne havde også masser af penge, 9000 euro og 20.000 dollars i 100 dollar-sedler. Selv om de var forberedt på at dø som martyrer under terror-aktionen var det ikke en selvmords-aktion, men de havde planlagt at flygte efter angrebet.

Kronprins var mål
Forud for anholdelserne var gået måneders efterforskning og overvågning i Sverige. Målet var antagelig sportsarrangementet 'Årets Fund' i den tidligere trykkerikælder i bladhuset, der nu kaldes 'Pressen'. Årets sportstalenter og Kronprins Frederik deltog i arrangementet den 29. december 2010.

I terroristernes bil blev fundet 200 strips, der kunne anvendes som håndjern. På en af rum-aflytningerne lød det: - Du sætter folk hos dig, og dræber alle.

Angrebet skulle udføres af tre af de fire terrorister, mens Sahbi Zalouti stod af bilen på vej mod København.

Han blev anholdt i Sverige og senere udleveret til Danmark. Det var i hans rum-aflyttede lejlighed, at terror-planen blev udpønset.

Den 4. juni 2012 blev de fire terrorister idømt 12 års fængsel. Kun Munir Awad ankede til Østre Landsret, som stadfæstede dommen 31. januar 2013.

Efterspil om tavshedspligt
Terror-sagen har stadig et efterspil i Danmark. Den tidligere PET-chef Jakob Scharf sad i spidsen for PET, da terroristerne blev anholdt, og han er nu tiltalt for at have overtrådt sin tavshedspligt i bogen 'Syv år for PET'.

Her fortæller han blandt andet om terror-sagen, og anklagemyndigheden mener, at han på tre punkter har overtrådt sin tavshedspligt om terror-sagen.

Det handler om, at PET mener, at Mounir Dhahri fik opgaven i Pakistan af 'nummer 3' i Al Qaedas ledelse, at Aktionsstyrken lånte nabolejligheden til terroristerne skjulested i Herlev, og at PET ikke på forhånd havde orienteret ledelsen i JP/Politikens Hus om terror-truslen.

PET har også anmeldt forfatteren til en artikel om sagen i 'Nordisk Kriminalreportage' for brud på tavshedspligten. Han var efterforsker på terror-sagen, men artiklen var godkendt af hans chef.

 

Her er de fire terror-dømte

 

Munir Awad
Munir Awad

Munir Awad har afsonet sin straf på Anstalten Tidaholm. Er født den 10. februar 1981. Er to gange tidligere anholdt som mistænkt terrorist sammen med sin dengang 19-årige kæreste. Parret har i dag tre børn. I 2007 blev parret anholdt på grænsen mellem Somalia og Kenya, mistænkt for terror, men efter flere måneders fængsling fik det svenske udenrigsministerium parret løsladt. De blev anholdt sammen med 40 krigere fra østafrikansk al-Qaida.

I august 2009 var den gal igen, da parret blev anholdt i Pakistan sammen med den tidligere svenske Guantanamofange Mehdi Ghezali efter en rejse gennem Tyrkiet og Iran til Pakistan. Mistanken var, at de var på vej til al-Qaida højborgen i Waziristan, men de siger, det var en almindelig familierejse.

Munir Awad kom til Sverige fra Libanon i 1987. Han har delt lejlighed med to islamister, der blev dømt i Sverige i 2010 for terrorsammensværgelse. Har arbejdet på hotel, er dømt for vold mod en vagtmand og var taler på et seminar om 'Terrorlovens Terror' arrangeret af den muslimske rettighedskomité i Sverige.

Munir Awad holdt sig helt tavs under terror-sagen ved retten i Glostrup, hvor han blev dømt.

Mounir Ben Mohamed Dhahri. (Tegning: Jørgen Bitsch)
Mounir Ben Mohamed Dhahri. (Tegning: Jørgen Bitsch)

Mounir Ben Mohamed Dhahri har afsonet sin straf på Anstalten Norrtälje. Er født den 2. februar 1966 arbejdede i en moské og boede i forstaden Järfälla ligesom Sahbi Zalouti. Er født i Tunesien.

Han kom til Sverige i 1993 og fik permanent opholdstilladelse i 1996. Han er skilt og har to børn med to ekskoner. Han har været under behandling for kokainmisbrug og har en række domme bag sig for vold og trusler.

Han er bl.a. dømt for vold mod en sambo, som han i februar 2004 slyngede ind i en væg og tog kvælergreb på. I marts 2004 blev han dømt for dødstrusler mod to 7-Eleven ansatte, som havde nægtet ham at låne telefonen.

Mounir Dhahri var sporløst forsvundet i to år, hvor PET og SÂPO mener, han var på terror-træning i Waziristan, Pakistan, og han kom i efteråret 2010 hjem til Sverige med en 'opgave', at udføre et terrorangreb i Danmark efter Muhammed-tegningerne.

 

Omar Abdalla Aboelazm
Omar Abdalla Aboelazm

Omar Abdalla Aboelazm har afsonet sin straf på Anstalten Hall. Er født den 25. maj 1980 er født af en svensk mor fra Äppelbo i Dalarna og en egyptisk far. Parret blev skilt i 1980 kort før sønnens fødsel den 25. maj, og de sociale myndigheder tog hånd om Omar. Han fik psykiske problemer allerede som barn og lider angiveligt af Aspergers syndrom.

Han blev i februar 2001 dømt til psykiatrisk behandling for vold, trusler og en række sexovergreb mod kvinder og piger, der bl.a. blev truet med kniv. Der var ni ofre, blandt andre en 13-årig pige, tre 15-årige og en 16-årig. I april 2009 fik han en betinget dom for tyveri.

En retspsykiatrisk undersøgelse i 2000 sagde, at han led af en 'alvorlig psykisk forstyrrelse'.

Hans søster var nabo i Järfälla til Sahbi Zalouti.

Omar forsøgte under varetægtsfængslingen i Vestre Fængsel at flygte ved at grave sig ud af cellen med en ske. Han fik løsnet flere mursten, før flugtforsøget blev opdaget af fængselsbetjente. Han blev flyttet til arresten i Helsingør.

I Omar Aboelazms celle fandt politiet breve og sedler, der tydede på, at han skumlede på nye terror-planer fra cellen. Der var bl.a. kort over S-tog nettet i København, og en liste med navne på politikere fra Dansk Folkeparti og bombeopskrifter.

Sahbi Ben Mohamed Zalouti
Sahbi Ben Mohamed Zalouti

Sahbi Ben Mohamed Zalouti har afsonet sin straf på Anstalterne Kumla og Hall. Er født den 21. maj 1973. Kom til Sverige fra Tunis i 1998, og han blev svensk statsborger i 2001. Han er tidligere idømt en kort straf for ulovlig indrejse i Pakistan i 2009, hvor han angiveligt skulle sprede islamisk propaganda.

På sin facebook profil havde han et foto med en kriger med blodigt sværd foran al-Qaidas sorte flag. PET og SÄPO mente, at Sahbi Zalouti var en af planlæggerne af terroren. Naboer har fortalt til svensk presse, at han blev radikaliseret, lod skægget gro og klædte sig som en 'taliban'.

Han kørte med de tre andre fra Sockholm mod København, men stod af bilen kl. 21.30 den 28. december i Jönköbing og tog tilbage til Stockholm, mens de tre fortsatte til København. Sahbi Zalouti blev anholdt i Stockholm og udleveret til Danmark.

Sahbi Zaloutis lejlighed på Frihetsvägen i Järfälla i Stockholm blev døgnovervåget af SÄPO. De vigtigste beviser i terrorsagen var rumaflytninger af lejligheden, hvor de tiltalte planlagde angrebet i København.

Han var edderkoppen midt i spindet, mente anklageren under retssagen. Det var Sahbi Zalouti, der med hjælp fra en islamist i Greve, lejede den dæklejlighed i Herlev, hvor terroristerne blev anholdt. Skydevåbnene blev opbevaret i Zaloutis lejlighed, og han sendte Omar Abdalla Aboelazm i byen for at købe de 200 plasticstrips, der skulle bruges mod gidslerne.