Terror-drabene i Marokko: Brev fra Louisas familie læst højt i retten

'Jeg ønsker, de ansvarlige får den hårdest mulige straf - dødsstraf - for forbrydelserne', skriver dræbte Louisas mor i et brev til drabstiltalte

De anklagede ankom til retten i Salé, Marokko under skarp bevogtning.

Et brev fra moren til danske Louisa Vesterager Jespersen er netop blevet læst højt i retten i Salé, Marokko, hvor en række mænd sidder tiltalt for terrordrabet på den 24-årige dansker og hendes 28-årige norske veninde.

'Mit liv er i ruiner siden tabet af min datter. Jeg græder hver eneste gang, jeg tænker på hende, og jeg ved, at hun råbte om hjælp, da hun var døende', lød det blandt andet i brevet, der blev læst højt af familiens marokkanske bistandsadvokat Khalid El Fataoui.

Danske Louisa Vesterager Jespersen blev 17. december 2018 fundet dræbt i Atlasbjergene i Marokko sammen med sin norske veninde Maren Ueland. I alt er 24 mænd tiltalt i sagen, men kun tre mistænkes for at have udført drabene, mens en fjerde er tiltalt for at have udleveret de knive, som blev benyttet - velvidende at de skulle bruges til at dræbe turister i en terrorhandling.

'De fortjener den hårdeste mulige straf - dødsstraffen - for hvad de har gjort. Verden vil være et bedre sted uden dem', står der videre i brevet.

Torsdag bliver de tre drabsmænd dømt. Privatfoto Krig & katastrofer - 11. jul. 2019 - kl. 11:40 Dom i dag: Derfor kræver anklager dødsstraf

Ifølge Ekstra Bladets udsendte var der ikke synlige reaktioner blandt de tilstedeværende i retslokalet, da brevet blev læst højt.

Det er moren til Louisa Vester Jespersen, der ifølge tv2 selv har selv bedt om, at brevet bliver læst op i retslokalet i byen Salé. Brevet har været længe undervejs. Den marokkanske ambassade har modtaget brevet og haft en autoriseret translatør til at oversætte indholdet, før det har kunnet indgå i retssagen.

Torsdag ventes domstolen i Salé nær Rabat i Marokko at afsige dom i sagen, hvis alt forløber planlagt. Anklageren går efter landets strengeste straf - dødsstraf. Idømmes de tiltalte dette, vil det være første gang siden 1993 at Marokko benytter sig af sanktionen.

Danske Louisa Vestager Jespersen og Maren Ueland fra Norge. Foto: Privat Krimi Bror til mistænkt drabsmand: Hvis det er ham, fortjener han at dø

Det er sagens grusomme detaljer, og at gerningen er inspireret af IS, der har gjort, at man nu forventer at støve den strenge straf af.

- Fordi drabene var forsætlige, burde straffen øges fra livstid til dødsstraf for tiltalte Abdessamad Eljoud, Younes Ouzyad og Rachid Afati, har anklageren sagt under sin procedure i sagen.

2. maj 2019 blev en af de drabstiltalte ført ind til retssalen. Foto: Ritzau Scanpix
2. maj 2019 blev en af de drabstiltalte ført ind til retssalen. Foto: Ritzau Scanpix

De 24 mænd er tiltalt for at høre til samme marokkanske terrornetværk og for at have ydet de fire drabsmistænkte forskellig støtte. Mens de fire hovedtiltalte har erkendt deres skyld i drabene på de to skandinaviske kvinder, nægter flere andre sig skyldige.

24 mænd er tiltalt for drab på Maren og Louisa

* 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige Maren Ueland fra den norske by Bryne blev den 17. december 2018 fundet dræbt nær deres telt i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko.

* De to kvinder var på en en måned lang rejse og var erfarne friluftsmennesker. Begge studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

* Myndighederne i Marokko meddelte kort tid efter drabene, at man betragtede sagen som terror.

* Der blev efterfølgende foretaget adskillige anholdelser i sagen.

* En 33-årig schweizisk-britisk mand, Nicolas P., som er anholdt i sagen, blev i midten af april idømt ti års fængsel for terror. Han er ikke dømt for selve drabene. Hans forsvarer vil dog anke dommen.

* 24 mænd er blevet tiltalt i sagen - heraf er fire mistænkt for selve drabene. En af de fire forlod dog de andre før drabene. Kravet mod ham lyder på fængsel på livstid, mens kravet mod de andre tre er dødsstraf.

* Der er i sagen rejst anklager om at fremme terror, at danne en terrorcelle og bevidst at gøre personer fortræd.

* En spansk-schweizisk mand, som ifølge myndighederne har tilsluttet sig "ekstrem ideologi", er anklaget for at hjælpe de fire med drabene. Han har i sagen nægtet sig skyldig.

* De fire optræder på en video, der blev offentliggjort en uge før drabene, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat (IS).

* Den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud menes at være hjernen bag dobbeltdrabet.

* Marokkansk politi har tidligere oplyst, at Abdessamad Ejjoud står i spidsen for en terrorcelle, der støtter IS.

* I sagen florerer også en video, der angiveligt viser drabet på den ene af de to kvinder.

* Såvel det norske kriminalpoliti, Kripos, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at videoen er ægte.

Kilder: Ritzau, NTB, VG, AP, AFP, Reuters, lokale marokkanske medier, det norske udenrigsministerium, PET og Østjyllands Politi.

1 af 2 2. maj 2019 blev en af de drabstiltalte ført ind til retssalen. Foto: Ritzau Scanpix
2 af 2 Der blev holdt mindehøjtideligheder i både Danmark og Norge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere