Terrordømt udvist af Danmark

Boghandleren fra Brønshøj mister sit danske statsborgerskab i historisk afgørelse

Dansk-marokkanske Said Mansour fik dansk statsborgerskab i 1988. Foto: Polfoto
Dansk-marokkanske Said Mansour fik dansk statsborgerskab i 1988. Foto: Polfoto

Østre Landsret dømte i sidste uge dansk-marokkanske Said Mansour skyldig i opfordring til terror. Det helt store spørgsmål har siden været, om Mansour, der fik dansk statsborgerskab i 1988, nu også mister sit danske pas.

Svaret kom i dag, hvor terrorismens pr-mand også kendt som 'Boghandleren fra Brønshøj' i dag fik frataget sit danske pas og derudover fik indrejseforbud i landet for bestandig.

Det er første gang i dansk historie, at man har frataget et statsborgerskab på baggrund af kriminelle forhold.

Da man ifølge internationale konventioner ikke kan gøre en person statsløs, kræver det, at en tiltalt har to statsborgerskaber.

Forsvaret til Said Mansour har tidligere i sagen erkendt, at den terrordømte udover sit danske pas også har marokkansk statsborgerskab.

Udover udvisningen blev Mansour idømt fire års fængsel, og dermed har Landsretten stadfæstet straffen fra byretten.

Ikke sikker at udvisningen udføres
Selv om den 55-årige terrordømte nu har fået frataget sit danske statsborgerskab i Landsretten, vil det være op til Udlændingestyrelsen om han rent faktisk vil blive sendt af sted efter endt afsoning.

- Der er ikke med dommen taget stilling til, om tiltalte efter afsoning vil kunne udsendes tvangsmæssigt, sagde dommeren i forbindelse med domsafsigelsen.

Hvis det i den forbindelse bliver vurderet, at Mansour ikke kan sendes tilbage, kommer den terrordømte på såkaldt tålt ophold i Danmark.

Da terrorsagen mod Mansour kørte i Retten på Frederiksberg mente dommeren,  at det ikke kunne udelukkes, at dansk-marokkaneren ville lide overlast, hvis man sendte ham tilbage til Marokko.

Derfor slap Mansour i den forbindelse med en fængelsstraf.

Opfordrede til jihad
Said Mansour blev i sidste uge kendt skyldig i en terrorsag, som omhandler Facebook-beskeder og e-mails, hvor den 55-årige opfordrer og fremmer terrorhandlinger.

Som Retten på Frederiksberg fastslog landsretten, at den 55-årige islamist har støttet terrorisme, opfordret til drab på navngivne personer og overtrådt straffelovens såkaldte racismeparagraf.

Se også: Landsretten: Glødende islamist er skyldig i terrorsag

Derudover mente landsretten, at Mansour er skyldig i at fremme terror ved at udbrede tre bøger af den omstridte prædikant Abu Qatada.

Det er en ændring af dommen fra byretten.

- Da Abu Qatada, hvis tilknytningsforhold til al-Qaeda er offentligt kendt, ligeledes har opfordret til at tilslutte sig Nusra-fronten i Syrien, har landsretten fundet, at bøgerne må anses for at fremme virksomheden for disse terrororganisationer, lød dommerens begrundelse mandag i sidste uge.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen