Terroren vil hærge i årtier

Terroren bliver holdt i live af ekstreme stater og tusindvis af radikaliserede mennesker i de europæiske land, forstår ekspert

En maskerert kvinde føres væk efter London-terror. Foto: PA Photos/Stephen Rousseau
En maskerert kvinde føres væk efter London-terror. Foto: PA Photos/Stephen Rousseau

Det uhyggelige kniv- og bilangreb i hjertet af London er langt fra det første til at ramme Europa - men det bliver desværre heller ikke det sidste.

Faktisk må Vesten forvente, at terroren vil hærge mange, mange år fremover.

Det vurderer den toneangivende svenske terrorforsker Magnus Ranstorp.

- Det kommer til at fortsætte tage flere årtier før problemer er udryddet, siger han.

Se også: 12 anholdt efter London-terror

Se også: LIVE! Terror i London: Syv dræbt

Tusinder er radikaliseret
Der er en række faktorer, som peger i retning af en årtier lang kamp mod terror. De brandvarme konflikter i Mellemøsten og globaliseringen spiller en vigtig rolle, men alene antallet af mulige terrorister på europæisk grund udgør en selvstændig risiko.

- De ekstremistiske miljøer i flere europæiske lande er omfattende, forklarer Ranstorp.

Myndighederne i Storbritannien, Frankrig og Belgien har sat enorme tal på, hvor mange mulige terrorister de holder øje med. I Storbritannien er antallet af mistænkelige radikaliserede personer opgjort til 23.000. Tallet lyder på 18.000 i Belgien. 17.000 i Frankrig.

Se også: Urovækkende foto af dræbte terrorister iført falske bombeveste

Lande eksporterer islamisme
- Jeg er enig med Theresa May, når hun siger, at vi har tolereret ekstremisme alt for længe. Vi må gå op imod den ekstreme ideolog, siger Ranstorp.

Heller ikke en sejr på slagmarken i Syrien og Irak vil ændre på det dystre billede.

- Det er meget større end IS. Du har lande som Saudi Arabien og Qatar, der er baseret på den islamistiske ideologi. Og de eksporterer den ideologi.

- De ekstremistiske miljøer er mindre i Danmark og Norden, så vi har bedre muligheder for at afsætte ressourcer til at imødegå problemet. Men det udelukket jo ikke, at der planlægges angreb i vore lande andre steder fra, vurderer Magnus Ranstorp.