Terrorforsker: Radikalisering i fængsler er et problem

Såkaldte cross-overs, der går fra bander til terror, er et særligt problem for Danmark, siger terrorforsker

Ifølge flere medier er den formodede gerningsmand bag weekendens angreb i København for omkring to uger siden blevet løsladt efter en dom for grov vold.

Hvis den oplysning passer, giver det god grund til at sætte fokus på radikalisering i fængslerne. Og ikke kun i Danmark, mener den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp.

- Det er blevet så stort et problem, at EUs terrorkoordinator, Gilles de Kerchove, for nylig sagde, at det er bedre at holde dem, der kommer hjem fra Syrien - og som man ikke mistænker for at have blod på hænderne - ude af fængslerne, siger Ranstorp.

- For det er en rugekasse for radikalisering.

Ranstorp er blevet udpeget til at lede en ekspertgruppe, der skal hjælpe Københavns Kommune med at bekæmpe radikalisering. Han fremhæver, at der i Danmark er problemer med en hel specielt type kriminelle, der radikaliseres i fængslerne.

- De såkaldte cross-overs, der går fra bandemiljøerne videre ind i ekstremisme. Det findes i andre lande også, men ikke på samme måde, siger han.

Han mener, at indsatte under og efter et ophold i fængsel skal have et særligt fokus i kampen imod radikalisering.

- Man skal sætte fokus på radikalisering i fængslerne. Det er vigtigt. Men man skal også have den forebyggende indsats, når de kommer ud, så man holder kontakten, siger han.

- Det svære er, når de kommer ud. Der er de første dage vigtige.

Såfremt mediernes oplysninger passer, rejser det en række spørgsmål hos Ranstorp.

- De interessante spørgsmål er: Var han på Kriminalforsorgens rader som et radikalt individ? Hvad gjorde man? Hvilken kontakt havde han med myndighederne?

I en international sammenhæng understreger Magnus Ranstorp dog, at den danske Kriminalforsorgen i langt højere grad end andre lande har fokus på dette problem.