Terrorofre hædres: Frankrig slår Finn Nørgaard til ridder

De to ofre for terrorattentatet i København bliver mandag hædret af Den Franske Ambassade

Mange viste stor sympati i dagene efter hændelserne. Her kan du se alle blomsterne, der blev lagt ved Krudttønden på Østerbro i København

Knap ni måneder efter deres død får de to ofre for terrorattentatet i København 14.-15. februar nu udenlandsk hæder.

Således udnævnes filminstruktøren til ridder, mens den jødiske vagtmand Dan Uzan får en æresmedalje, Medaille de Courage, for sit mod. Det oplyser Den Franske Ambassade i en pressemeddelelse.

De to ofre, der blev skudt og dræbt ved henholdsvis Krudttønden og den jødiske synagoge, da 22-årige Omar el-Hussein var på et blodigt togt rundt i København, hædres på mandag.

Terror - 31. maj. 2015 - kl. 09:33 TV: Jødisk formand: Sådan har Dan Uzans familie det i dag

Dræbt under arrangement for ytringsfrihed
Finn Nørgaard blev dræbt under et arrangement om ytringsfrihed ved Krudttønden på Østerbro under et forsøg på at stoppe gerningsmanden, der affyrede adskillige skudt ind af kulturhusets frontparti.

Til stede var også den svenske Muhammedtegner Lars Vilks, og der er gisnet i, om han var det egentlig mål for den 'ensomme ulv', som terrorister, der udfører attentater alene, bliver kaldt.

Finn Nørgaard, som var filminstruktør, fotograf og producer, udnævnes posthumt til ridder af den franske kunst- og litteraturorden, Arts et Lettres, lyder det i pressemeddelelsen.

Finn Nørgaards begravelse. Forrest (med solbriller) den 55-årige filminstruktørs kæreste og ved siden af hendes datter. Flere af de fremmødte var iført butterfly for at hædre Finn Nørgaard, der blev beskrevet som en ridder og en hædersmand i butterfly. (Foto: Philip Davali)
Finn Nørgaards begravelse. Forrest (med solbriller) den 55-årige filminstruktørs kæreste og ved siden af hendes datter. Flere af de fremmødte var iført butterfly for at hædre Finn Nørgaard, der blev beskrevet som en ridder og en hædersmand i butterfly. (Foto: Philip Davali)

En ridder i butterfly
Og at den 55-årige filminstruktør nu blive slået til ridder, er langt fra fjernt fra den oplevelse, hans venner og bekendte allerede har af ham. Til hans begravelse var der således flere, der berettede om hans heltemod.

- 14. februar mistede du livet. Uventet, voldsomt og før tid. Du satte livet så højt, at du var parat til at miste det. Jeg ved, at du måtte, du ville, selv om du bragte dig selv i fare, sagde Steffen Lüders i sin tale.

Se også: Ven til terror-dræbt taler ud om ny dansk terror-film

- Jeg er ikke overrasket. Dit hjerte brændte så stærkt for retfærdighed. Jeg vil gerne tale med dig om, hvorfor du gjorde det. Det må vente, til vi ses igen. Du skal vide, hvor stolt jeg er af dig, lød det videre.

En anden, Lars Lundbye, brugte Nelson Mandela til at beskrive sin afdøde kammerat.

- Den modige mand er ikke ham, der ikke er bange, men ham, der overvinder frygten, lød det således, inden han fortsatte:

- Han var en ridder og hædersmand med rank ryg og butterfly.

Flere politikere var mødt op til Finn Nørgaards begravelse. De var tydeligvis meget berørte over den tragiske hændelse.

Stod vagt til Bat Mitzvah
Angrebets andet dødsoffer, Dan Uzan, blev dræbt, da Omar el-Hussein opsøgte den jødiske syngagoge i Krystalgade, hvor der blev afholdt en Bat Mitzvah for en 13-årig pige. Han skød og dræbte den jødiske frivillige vagt og sårede to betjente, inden han opgav at komme ind i synagogen og tog flugten.

Se også: Politi havde intet overblik for skydetræning før terror

Han blev opsporet, skudt og dræbt af politiet på Nørrebro nogle timer senere.

- Frankrig og Danmark har samme opfattelse af frihed og kæmper den samme kamp for at værne om friheden. Vi har de samme udfordringer, de samme fjender og bærer den samme skæbne, siger den franske ambassadør, François Zimeray, om hæderen.

Ekstra Bladets dækning af terrorangrebet i København. Her er det Finn Nørgaard til venstre og Dan Uzan til højre.
Ekstra Bladets dækning af terrorangrebet i København. Her er det Finn Nørgaard til venstre og Dan Uzan til højre.

Kæresten: Han skulle hellere være her
Det er nogle måneder siden, det blev slået fast, at de to ofre skulle hædres - men det er først nu, ceremonien finder sted. Da det blev offentliggjort, skrev Finn Nørgaards kæreste om det på sin Facebook-profil:

- Så blev min elskede kæreste sgu lige udnævnt ridder... Dejligt, selvom han hellere skulle være her på jorden sammen med os andre!, lød det fra kæresten.

Se også: Terror i København: Sigtede skal blive i fængsel

Det er blandt andre franske Latifa Ibn Ziaten, der skal uddele den fornemme hæder ved ceremonien på mandag. Hun mistede selv sin søn, en fransk soldat, til terror under et af tre pistolangreb i den franske by Toulouse i 2012. I alt syv mennesker blev dræbt, mens fem andre blev såret.

Se et interview med to venner af Dan Uzan her.