Terrortiltale mod Kundby-pige: Ville bombe skolefest

Ifølge anklagemyndigheden afventede den 16-årige pige ordrer, før hun kunne udføre sin bombeplaner mod to skoler

Få et overblik over den såkaldte "Kundby-sag" i videoen her

Den 16-årige pige fra Kundby ville tilsyneladende bombe sine tidligere skolekammerater til en stor gallafest 8. januar 2016.

Det fremgår af anklageskriftet mod den 16-årige pige, som netop er blevet frigivet.

Ifølge anklagemyndigheden var det den jødiske skole Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle, der tilsyneladende var målet for den 16-årige piges terrorplaner.

Se også: Advokat i angreb på politiet: Mor vidste intet om Kundby-piges voldelige overfald

Ifølge Ekstra Bladet oplysninger var der 8. januar 2016 gallafest for skolens ældre elever.

Bombeangrebet mod den jødiske skole skulle ifølge anklagemyndigheden finde sted en måned efter.

Ville lave Paris-bombe
Pigen blev anholdt 13. januar 2016, efter at politiet blev gjort opmærksom på pigens planer.

På hendes adresse i den lille vestsjællandske by Kundby fandt politiet bombemanualer og kemikalier, som hun ifølge anklagemyndigheden blandt andet ville bruge til at fremstille sprængstoffet TATP.

TATP kan fremstilles af kemikalier, som er forholdsvis nemme at skaffe. Det er samme sprængstof, som terrorister brugte ved bombeangrebene i Paris i november 2015 og det ødelæggende angreb mod undergrunden i Bruxelles i foråret sidste år.

Planlagde prøvesprængning

Den 16-årige pige skulle også have planlagt en prøvesprængning samt have anskaffet sig acetone, citronsyre og brintoverilte til brug for fremstilling af bomber.

Ifølge anklageskriftet mislykkedes teenagepigens bombeplaner dog tilsyneladende, fordi hun blev kontaktet af Midt og Vestsjællands Politi, og fordi hun ifølge anklagemyndigheden aldrig modtog 'ordren om at udføre angrebet'.

Stak pædagog i maven
Udover den alvorlige terrortiltale er den 16-årige pige også tiltalt for grov vold mod en mandlig pædagog på institutionen Grenen i Grenaa.

Her skulle hun have knust et spejl og brugt brudstykkerne til at stikke pædagogen i maven.

Den mandlige medarbejder slap med overfladiske stik.

- Hvad der ligger forud for den episode, kan jeg ikke kommentere direkte på, men generelt kan jeg sige, at når man sidder længe isolationsfængslet så bliver ens lunte generelt kortere, siger pigens forsvarer Mette Grith Stage.

Den 16-årige pige fik forkyndt anklageskriftet allerede for en uge siden. Her sagde statsadvokat Lise-Lotte Nilas, at pigen var langt i sine forberedelser af terroranslagene.

Forsvarer: Hun har det hårdt

Pigens forsvarsadvokat Mette Grith Stage fortæller til Ekstra Bladet, at det er hårdt for den nu 16-årige pige at have siddet varetægtsfængslet i over et år.

- Det tærer på alle at sidde så længe i varetægt, og samtidig sidder min klient meget langt væk fra sin familie. Når det er sagt, så vil jeg sige, at hun på trods af det, klarer sig godt, siger Mette Grith Stage, som endnu ikke vil fortælle, om hendes klient erkender sig skyldig eller ej.

Risiko for gentagelse

Dagbladet Nordvestnyt har fået aktindsigt i sagen som viser, at årsagen til, at den tiltalte har siddet så længe i varetægt skyldes, at politiet frygter, at hun vil genoptage sine planer og udføre et terrorangreb.

- Er din klient blevet mere eller mindre radikaliseret af at sidde inde?

- Det vil jeg ikke kommentere på. Men det er ikke min opfattelse, at der er risiko ved at lade min klient være på fri fod frem mod sagens start, siger Mette Grith Stage.

Sagen starter til april

Sagens anklager Peter Ahleson vil overfor Ekstra Bladet ikke uddybe, hvor forberedt den unge teenager var.

- Jeg har ikke nogen kommentarer lige nu. Der er stadig lukkede døre i sagen, og jeg synes, at vi skal vente med detaljerne til at den kommer for retten, siger Peter Ahleson.

Retssagen mod den terrormistænkte pige starter i april.

- Vi ser frem til sagens start, så min klient kan komme videre med sit liv, siger forsvarer Mette Grith Stage.

1 af 2 
2 af 2 Den 16-årige pige fra Kundby er blandt andet tiltalt for forsøg på terror. Privatfoto
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen