Ti personer anholdt i Danske Bank-skandale

Estisk anklager oplyser, at ti personer er blevet anholdt

Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Ti personer er blevet anholdt for deres rolle i hvidvasknings-skandalen i Danske Bank.

Det oplyser statsanklageren i Estland ifølge Reuters.

- Seks personer blev anholdt af kriminalpolitiet i tirsdags, og yderligere fire blev anholdt onsdag morgen, meddeler anklageren.

Ifølge Reuters er der tale om tidligere ansatte i banken.

- Der er grund til at formode, at de bevidst har overført kunders penge, som var under mistanke for at være hvidvaskede, lyder det videre fra anklageren.

Anklageren oplyser på et pressemøde, at man har beslaglagt værdier for omkring en million euro i forbindelse med efterforskningen. Han fortalte samtidig, at dansk politi identificeret mistænkelige handler for omkring 25 milliarder euro, svarende til godt 185 milliarder kroner.

Danske Bank har selv oplyst, at der i løbet af årene 2007-1015 kom omkring 200 milliarder euro igennem banken via de udenlandske kunder, hvor mindst halvdelen formodes at have relationer til hvidvaskning.

Hvidvask-skandalen i Danske Bank kort

* I starten af 2007 bliver Danske Bank advaret om mistænkelige kunder i sin estiske filial. Ifølge finanstilsynet i Estland og den russiske centralbank bruger kunder banken til blandt andet hvidvask.

* I slutningen af 2013 sender en whistleblower en rapport til et medlem af direktionen. Rapporten advarer om store problemer med hvidvask i Estland.

* I marts 2017 skriver Berlingske Business for første gang om sagen. Siden beskriver avisen, hvordan alt fra russiske rigmænd til regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.

* I august indleder Bagmandspolitiet en efterforskning af Danske Bank.

* 7. september 2018 skriver Wall Street Journal, at der samlet bliver undersøgt transaktioner på knap 1000 milliarder kroner i Danske Banks hvidvasksag. Avisen henviser til anonyme kilder.

* 19. september offentliggør Danske Bank sin egen undersøgelse af sagen. Op mod 6200 kunder har brugt banken til mistænkelige overførsler, men banken er ikke i stand til at sætte beløb på omfanget. Samtidig fortæller Thomas Borgen og Ole Andersen, at de fratræder deres poster.

Meldte ansatte til myndigheder
Danske Bank meddelte i forbindelse med bankens egen redegørelse i september, at man havde meldt otte tidligere ansatte til politiet. Derudover blev 42 personer indberettet til myndighederne for mistænkelig adfærd. Det er uvist, om de ti personer er nogle af dem, banken tidligere har meldt til myndighederne.

I bankens redegørelse i september gjorde de dog klart, at de mente, at medarbejdere var involveret i hvidvaskningen, og at nogen kunne have spillet en aktiv rolle.

Sagen har i længere tid været efterforsket af myndighederne i Estland, og herhjemme efterforsker SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, sagen.

I Danmark har sagen foreløbig ikke ført til anholdelser, men både administrerende direktør Thomas Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen er fortid i banken som følge af afsløringerne.

Banken har foreløbig ikke fundet nogen ny direktør, men Jesper Nielsen, der har været chef for Banking DK, er midlertidig direktør i banken. Ved en ekstraordinær generalforsamling i starten af december blev Karsten Dybvad udpeget som ny formand.

Fakta: Danske Banks møgsager

2008: Finanskrisen rammer

Finanskrisen rammer hele den vestlige verden. Danske Bank hævder dog på det tidspunkt, at de er uden skyld i at bidrage til boblen, der bristede.

2010: ’Netto-billig’

Danske Bank valgte i september måned at gøre skiltene på en række banker gule i stil med Nettos logo for at signalere, at banken var ’billig’ – selvom man ikke ønskede at give indtryk af at være en discountbank. Kampagnen varede i fem uger. Ifølge banken selv gav kampagnen nye kunder - og et væld af klager.

2012: Kolding ansættes

I februar gik ordførende direktør Peter Straarup på pension efter mere end 40 år i Danske Bank. Eivind Kolding blev ny mand på posten.

2012: ’New Standards’:

I efteråret 2012 lancerede Danske Bank kampagnen ’New Normal – New Standards’, hvor man forsøgte at give indtryk af, at banken var med på, at verden har forandret sig. Samtidig ville man vise, at man var klar over kritikken af storbankerne, men at man i Danske Bank havde forsøgt at tilpasse sig. Banken blev blandt andet kaldt hyklerisk og ude af trit med virkeligheden.

December 2012: Undskylder finanskrisen

Eivind Kolding siger undskyld og beklager Danske Banks rolle i finanskrisen i en kronik i Politiken: ’Under den lange optur i årene op til krisen, hvor det hele gik stærkt, blev de fleste danske banker også fartblinde. Det gjaldt også Danske Bank’, skriver han blandt andet.

2013: Indfører ’fattigrøvsgebyr’

Danske Bank annoncerer i januar et nyt kundeprogram, hvor man fremover skal have penge op ad lommen for at have en konto i banken, med mindre man hører til blandt de mere velstillede kunder med flere forretninger i banken.

Tiltaget vakte stor harme og blev blandt andet kaldt usympatisk, fantasiløst og ude af trit med forbrugerne.

2013: ’Kolde Eivind’ fyres

Eivind Kolding bliver fyret som direktør i Danske Bank efter kun halvandet år på posten. Fyringen bliver begrundet med ’manglende bankkompetencer’. Norske Thomas Borgen bliver ny direktør. Han får titlen adm. Direktør.

2018: Skandalen ruller

I marts 2017 kommer den første afsløring om hvidvaskningsskandalen i Danske Bank. Året efter går Finanstilsynet ind i sagen, som foreløbigt er endt med stor kritik af banken og topchef Thomas Borgens afgang.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere