Tidligere efterretningschef: Sådan forhindrer PET et angreb i Danmark

Aflytning af telefoner, lokaler og video- og internet-overvågning er nogle af de redskaber, som Politiets Efterretningstjeneste kan benytte i arbejdet for at forhindre endnu et terrorangreb i Danmark, lyder det fra Hans Jørgen Bonnichsen

Et land vil aldrig kunne sikre sig fuldstændig fra et terrorangreb, men når det kommer til forebyggelse og præventiv indsats i lokalsamfundet er den danske efterretningstjeneste, PET, - set med internationale øjne - førende. 

Sådan lyder konklusionen fra tidligere operative chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen.

- I Danmark er vi kendt for den bredspektrede, præventive indsats, som efterretningstjenesten og de forskellige politikredse udøver i forhold til at forhindre et fremtidigt terrorangreb. Den går helt fra kontakten til skoler og sociale myndigheder til kontakter i de forskellige miljøer, vi ved kan udgøre en risiko. Man har sågar kontakt til imamer rundt omkring i landet, lyder det fra hans Jørgen Bonnichsen.

Derudover har den danske Retsplejelov givet efterretningstjenesten en række tiltag, som de kan hive frem, hvis en dommer vurderer, at der er tilstrækkeligt grundlag for det.

-Det kan være, at der f.eks. bliver aflyttet telefoner, at man aflytter specifikke rum, eller at man iværksætter video- og internetovervågning, hvis en eller flere personer har udført mistænkelig adfærd, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen.

Efter bomberne flygede folk ud af luthavnen. (Video: AP)

KLIK PÅ PUNKTERNE PÅ KORTET HERUNDER OG LÆS MERE OM DE ENKELTE BOMBEANGREB I BRUXELLES:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Alligevel vil et angreb, som det der tirsdag rystede hjertet af Europa, også kunne ske i Danmark, lyder det fra den tidligere efterretningsmand.

- Selvfølgelig er der ingen, der kan udstede en garanti. Det er en kendsgerning, at der er nogen, som vil os ondt, og det er noget, vi må lære at leve med, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Sådan så der ud i lufthavnen kort tid efter eksplsionerne. (Video: AP)

Foto: Facebook Terror - 23. mar. 2016 - kl. 09:01 Søskendepar savnet: Telefon-samtale afbrudt af terrorbomber

Ét angreb siden 11. september
Det er ikke mere end et år siden, at terroren ramte Danmark, da den 22-årige Omar El-Hussein skød og dræbte to mennesker i terrordøgnet 14.- 15. februar sidste år.

Men faktisk er angrebet også det eneste tilfælde i nyere tid, hvor det er lykkedes terrorister at udføre et angreb på dansk jord, lyder det fra den tidligere PET-chef.

- Dertil kommer der er en helt del angreb, som igennem tiden er blevet afværget af PET. Afværgede angreb som offentligheden ikke er blevet gjort bekendt med blandt andet af hensyn til PETs videre arbejde, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der afviser at uddybe nærmere.

  (Screengrab fra video) 112 - 22. mar. 2016 - kl. 11:50 Bonnichsen: Bruxelles-bomber udløst af anholdelse

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen følger PET nu også med i efterforskningen af terrorhandlingerne i Bruxelles.

- Det er klart, at hver eneste terrorhandling i Europa, også giver efterretningstjenesterne ny lærdom, de kan bruge som byggesten i det anti-terror bolværk, de arbejder på. Det er selvfølgelig med det håb om, at bolværket bliver så stærkt, at det bliver ekstremt svært at gennemføre en terrorhandling fremover.

Se også: Borgmester: Lufthavns-terrorister havde bomber i bagagen

Spørger man den tidligere PET-chef ligger det konkrete ansvar for at passe på Danmark ikke kun hos PET, men også helt ude i de fjerne kroge af civilsamfundet.

- Det er PET's opgave at have fingeren på pulsen, men faktum er, at man ikke alene kan lade det her være op til PET. Alle har et ansvar for at være opmærksomme på de mennesker, som de nu er i nærheden af, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere