Tidligere PET-chef: Efterretningstjenesten ville aldrig give anholdt telefon

Den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen tror ikke i sin vildeste fantasi på, at PET har givet sigtet i Omar-sagen mobiltelefon

Ikke kun én, men fire af de sigtede i forbindelse med terror-attentaterne ved Krudttønden og den jødiske synagoge i februar sidste år har på forskellige tidspunkter haft adgang til i alt syv mobiltelefoner.

Ekstra Bladet har via en af disse telefoner flere gange talt med en af de sigtede i sagen.

Overfor Ekstra Bladet påstår den sigtede, at PET må have overdraget telefonen til ham, som han påstår han fandt i sin celle i forbindelse med et celleskift.

Ikke i min vildeste fantasi
Den forklaring tror tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen dog ikke på.

- Jeg må erkende, at det ligger udenfor min fantasi, at det kunne ske og min fantasi rækker ellers ret langt, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Ekstra Bladet, da vi oplyser ham om samtalen med den indsatte.

PET har mulighed for at plante en mobil ved en indsat. Det kan ske, hvis efterretningstjenesten på forhånd har fået domstolskendelse.

- Det kræver, det er berettiget i forhold til selve efterforskningen. Der skal gøre sig nogle helt ekstreme forhold gældende, hvis det domstolene skulle give lov til det. Det kan være terrorplanlægning, flugtplanlægning eller lignende, siger Hans Jørgen Bonnichsen og uddyber:

- Men det forekommer mig meget usandsynligt, at det kan ske, siger Bonnichsen og forklarer, at han ikke har kendskab til nuværende såvel som tidligere sager, hvor en sådan praksis er blevet brugt.

Hamrende ulovligt
Det er langt fra ualmindeligt, at fængslede får smuglet ulovlige telefoner ind i deres fængselsceller.

Ifølge Justitsministeriet bliver der hvert år fundet 1500-2000 telefoner i fængsler og arresthuse, og der er formentlig mange flere, der aldrig bliver fundet.

Men opdager fængselsbetjente eller efterforskere de ulovlige telefoner, har de pligt til at konfiskere dem.

- Et hvilket som helst indgreb i meddelelseshemmeligheden er betinget af, efterforskerne har en dommers godkendelse til det. Hvis man gør andet, er det knald hamrende ulovligt, siger den tidligere operative chef til Ekstra Bladet.

Sigtede ikke under særligt opsyn
De anholdte i Omar-sagen er sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg ved at have hjulpet Omar El-Hussein, der var gerningsmanden bag skudattentaterne i København i februar, hvor to personer mistede livet og seks blev såret.

Men selvom de fængslede er anholdt i forbindelse med en sag om terror, har fængselsbetjentene ikke fået at vide, de skulle holde skærpet opsyn med de indsatte.

Det skriver Politiken på baggrund af et interview med formand i Fængselsforbundet, Kim Østerbye, der har haft lejlighed til at se nogle af de indsattes fængselspapirer.

- Det er tvivlsomt, om de havde haft adgang til telefoner, hvis vi havde fået besked fra politiet om, at de var fængslet som del af et terrornetværk. Politi og anklagemyndighed ved godt, at der kan smugles ting ind i fængslerne, da fanger har ret til besøg og kommunikation med omverdenen. Hvis man betragter de her fanger som nogle, der skal gøres noget særligt over for, så skal vi vide det, lyder det fra Kim Østerbye til Politiken.

Justitsminister Søren Pind har i forbindelse med mobil-sagen bedt om en redegørelse fra Kriminalforsorgen, Rigsadvokaten og andre involverede myndigheder

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere