Tidligere VW-chef sigtet for bedrageri

Martin Winterkorns gigantisk gyldne håndtryk i fare

Sagen begyndte at rulle, da den amerikanske miljøstyrelse kunne påvise, at autogiganten bevidst havde snydt med bilernes software. Nu sigtes den tidligere VW-chef så for bedrageri. (Video AP/redigering: Mikkel Cramon)

Den tidligere chef for Volkswagen Martin Winterkorn sigtes af den tyske anklagemyndighed for bedrageri ovenpå skandalesagen om systematisk softwaresnyd hos bilgiganten, skriver det tyske telegrambureau Deutsche Presse-Agentur.

Udover at han nu risikerer en straffesag, er hans gigantiske gyldne håndtryk fra bilgiganten dermed blevet bragt i fare.

Den tidligere VW-boss er ifølge Bloomberg Business blevet stillet en pension på 32 millioner dollar svarende til over 200 millioner kroner i udsigt.

Volkswagens CEO, 68-årige Martin Winterkorn, er kendt for sin tekniske skarpsindighed, skriver britiske The Guardian. (Foto: AP) Biler - 23. sep. 2015 - kl. 17:07 Volkswagen-skandale koster top-boss jobbet

Størrelsen på beløbet afhænger dog ifølge Bloomberg Business af, om han findes ansvarlig for VW-skandalen.

Martin Winterkorn (Foto: AP)
Martin Winterkorn (Foto: AP)

Dagen efter at den nu tidligere VW-boss forlod sin post, vurderede VW-bestyrelsen dog, Martin Winterkorn ikke har været involveret i skandalen med udstødningsgasserne.

Det er anklagemyndigheden dog tilsyneladende uenig i.

I bil-gigantens seneste årsrapport, står der, at 68-årige Martin Winterkorn i teorien har ret til et trecifret millionbeløb, når han forlader direktørstolen.

I rapporten er der samtidig ikke beskrevet situationer, hvor bil-giganten har ret til at undlade at betale det store fratrædelsesbeløb.

Derudover kan han muligvis også se frem til at få udbetalt to års løn. Sidste år var han Tysklands anden-højest betalte direktør med en årsløn på 16,6 million euro svarende til 123 millioner kroner.

Se også: VW-minister varsler fyringer: Nogen må have kendt til fusk

Martin Winterkorn offentliggjorde i onsdags sin afsked i en pressemeddelelse.

- Volkswagen har brug for en frisk start - også hvad angår personalet. Derfor baner jeg vejen for det ved at aflevere en opsigelse, lød det.

Han udsendte pressemeddelelsen, efter VW-bestyrelsen havde holdt et krisemøde, hvor de diskuterede skandalens omfang og konsekvenser.

- Jeg er chokeret over udviklingen de sidste par dage. Mest af alt er jeg målløs over, at noget af denne kaliber kan ske i en så stor organisation. Som CEO (direktør, red.) accepterer jeg mit ansvar for de uregelmæssigheder, der har været med diesel-bilerne.

- Nu er det vigtigt, at vi får klarlagt, hvad der er sket. Det er den eneste måde at vinde tilliden tilbage. Jeg er sikker på, at Volkswagen Group og holdet bag vil overvinde denne graverende krise, lød det videre i Winterkorns pressemeddelelse.