Tiltale: Hjemmeplejer og sygeplejerske lod mand ligge i havedam

57-årig sygeplejerske og 29-årig sosu-assistent står til straf på maximum 50.000 kroner, efter at de lod 81-årig mand ligge med hovedet ned ad i havedam uden at trække ham op eller forsøge genoplivning

Står det til anklager Rikke Brændgaard-Nielsen, så skal to kvinder på henholdsvis 57 og 29 år straffes med en bøde på mellem 10 og 50.000 kroner for den 14. januar i år mellem klokken 18.05 og 18.35 at have udvist 'gentagen og grov skødesløshed' over for en livløs 81-årig mand.

Den gamle mand lå med hovedet ned ad i en havedam bag sit to-etagers hus i Nordborg på Als i Sønderjylland, da den 29-årige sosu-assistent kom på et rutinemæssigt tryghedsbesøg for otte måneder siden. Sosu-assistenten kunne først ikke finde eller anråbe den 81-årige mand inde i huset, og det fik hende til at kontakte en kollega i form af en anden sosu-assistent og den 57-årige sygeplejerske.

Se også: Skyld i ældre mands død: Sosu vil være sygeplejerske

Da sygeplejersken og den unge sosu-assistent kort efter fandt husets mandlige beboer liggende med hovedet ned ad i sin havedam bag huset udviste de ifølge anklageskriftet i sagen 'grovere eller gentagen skødesløshed i udøvelsen af deres virksomhed, idet de undlod at trække personen op af vandet, ved at undlade at undersøge ham for livstegn og ved ikke have iværksat forsøg på genoplivning'.

Ingen bobler i vandet
- Jeg formodede, at manden var død, og ringede derfor efter en vagtlæge, forklarede den 57-årige sygeplejerske i dag i Retten i Sønderborg.

De to tiltalte uddybede blandt andet deres forklaringer med at sige, at der ingen bobler var i vandet omkring den livløse mands hoved i havedammen, og at de derfor skønnede, at han var afgået ved døden.

Se også: Stukket ihjel på jobbet: Sikkerheden sejlede på bosted

- I stillede ikke jer selv spørgsmålet, om manden bare kunne være besvimet? spurgte anklager Rikke Brændgaard-Nielsen de to tiltalte.

- Nej, vi var sikre på, at han var død, lød svaret fra dem begge.

De to tiltalte erkender hændelsesforløbet, men nægter sig skyldig i grovere og gentagen skødesløshed.

Sagen er optaget til domsafsigelse ved Retten i Sønderborg næste mandag 17. august klokken ni.