Tiltale: Mand udsultede 30 heste i tilsølede stalde

58-årig mand er tiltalt for at have mishandlet dyr på gårde i Jylland ved at lade dem gå i afføring uden mad.

Sygeligt afmagrede heste, svin i stalde med tykt lag gødning på gulvet og ponyer i mørke rum uden vand og foder er kun nogle af de rædsler, som har været at finde på en 58-årig mands to gårde i Hejnsvig og Grindsted i det sydlige Jylland.

Det fremgår af anklageskriftet i en sag om dyremishandling, som begynder i Retten i Kolding torsdag.

Den 58-årige er tiltalt for ikke at have beskyttet dyrene på de to ejendomme mod "smerte, angst, lidelse, varigt mén og væsentlig ulempe" frem til begyndelsen af 2014.

Anklagemyndigheden beskriver, hvordan tre heste på ejendommen i Grindsted var så udsultede og udmattede, at de ikke selv kunne gå. De øvrige 11 heste var afmagrede, manglede rygmuskler, og ribbenene kunne ses.

Ifølge anklagen skulle "de svækkede heste" have været aflivet for lang tid siden.

Gamle stole, tønder, en metaltagplade og andet skrot med skarpe kanter adskilte de båse, som dyrene gik i.

På ejendommen i Hejnsvig var der 16 heste og seks grise, som manglede mad, vand og lys, og som alle gik i stalde med et flere centimeter tykt lag våd gødning på gulvet.

To ponyer stod i tusmørke og var sølet til i afføring, mens fem svin løb løse rundt i en ældre stald på gulv, som var dækket med ledninger, jernkæder, glasbøtter og gamle møbler, som dyrene kunne slå sig på.

Manden er også tiltalt for 11. februar sidste år at have lukket 10 heste og en ged ud af deres indhegning, selvom politiet sammen med en dyrlæge havde besluttet, at de skulle aflives og derfor blive i indhegningen.

Samme dag flygtede den tiltalte fra ejendommen i Hejnsvig efter at være blevet anholdt af politiet.

Anklagemyndigheden vil konfiskere mandens i alt 12 shetlandsponyer, ni grise, fire katte, tre perlehøns, seks gæs, 62 ænder, 280 høns samt en hund. Også 1300 kilo kød og 14 kummefrysere bør ifølge anklageskriftet fjernes fra mandens varetægt.

Der ventes at falde dom i sagen 17. august.