Tiltale mod bandemedlemmer: Ville begå røveri med vold og brændende busser

Fem mænd ville ifølge anklageskriftet begå et voldeligt røveri mod Loomis i Taastrup

Fire af de nu tiltalte blev anholdt under en aktion i Herlev 21. november sidste år. Video: Kenneth Meyer

En mistænkt røverbande lavede en minutiøs planlægning forud for et kæmpe røveri mod en pengecentral i Københavns-området i november sidste år.

Planlægningen indebar blandt andet detaljeret overvågning af pengecentralen Loomis, anskaffelse af teknisk udstyr og udarbejdelse af en flugtrute,herunder tilkørselsveje, der kunne spærres af brændende busser.

Politiet bevogtede Loomis i Taastrup i dagevis frem til anholdelserne i Herlev forrige torsdag. Værdihåndteringsfirmaet var angiveligt mål for det planlagte røveri. Foto: Presse-fotos.dk Krimi Kæmpe kup mod penge-central afværget: Politiet jager løsladt stor-røver

Det fremgår af anklageskriftet mod fem mænd, herunder fire svenske mænd, der tilhører en bande-gruppering i Gøteborg, der kaldes G-falangen, samt den dømte og udviste storrøver Tayeb Si M'rabet, en 50-årig fransk-algierer. Han er ifølge Ekstra Bladets oplysninger mistænkt for at have spille en væsentlig rolle i planlægningen af kuppet.

Politiet bevogtede Loomis i Taastrup i dagevis frem til anholdelserne i Herlev. Værdihåndteringsfirmaet var angiveligt mål for det planlagte røveri. Foto: Presse-fotos.dk
Politiet bevogtede Loomis i Taastrup i dagevis frem til anholdelserne i Herlev. Værdihåndteringsfirmaet var angiveligt mål for det planlagte røveri. Foto: Presse-fotos.dk
 

Ifølge anklageskriftet havde gerningsmændene til hensigt at skaffe sig adgang til pengecentralen ved at gennembryde virksomhedens omfattende sikkerhedsforanstaltninger og dernæst 'ved vold eller trussel om øjeblikkelig voldsanvendelse fratage virksomhedens personale et betydeligt pengebeløb'.

Ifølge anklageskriftet holdt de tiltalte allerede tilbage i august sidste år øje med pengecentralen og optog film og fotos, ligesom de også rekognoserede mod politigården i Albertslund og Arrivas busholdepladser i Glostrup og Søborg.

Krypteret kommunikation
De har ifølge tiltalen anskaffet sig Aquaris-telefoner, der kan bruges til krypteret kommunikation, der blev fundet hos de fem tiltalte, masker, en kikkert og en gps-jammer, der blev fundet på en adresse i Herlev.

Endelig har de ifølge tiltalen udarbejdet planer for at bringe røveriudbyttet og sig selv i sikkerhed, herunder lavet et kort med flugtrute og strategiske steder, hvor de kunne sætte busser i brand for at forhindre politiet i at sætte efter dem.

Det fremgår også af anklageskriftet, at de har søgt på internettet efter sprængstoffer og entrepenør-køretøjer, der kunne bruges til at bryde igennem virksomhedens mur.

Røveriet mislykkedes og blev aldrig gennemført, da de fire svenske statsborgere af anden etnisk herkomst blev anholdt af politiet 21. november om aftenen.

Den tiltalte Tayeb Si M'rabet blev i september 2010 idømt 10 års fængsel og udvist for bestandigt som en af hovedmændene bag røveriet mod Dansk Værdihåndtering i Glostrup 10. august 2008, hvor udbyttet blev mindst 62 millioner kroner.

Holdt mand fanget i 17 timer
De fire tiltalte svenske bandemedlemmer er ligeledes tiltalt for at have frihedsberøvet en mand 8. oktober sidste år ved at true ham med en pistol og hive ham ud af hans bil, hvorefter han fik håndjern på og blev slæbt ind i en BMW.

Herefter beskriver anklageskriftet 17 timer i helvede, hvor han fik viklet gaffer-tape om sine håndled og ankler.

Han var i følge anklageskriftet i bagagerummet i halvanden time, hvor han under konstant bevogtning fik flere knytnæveslag, lussinger og slag med en ukendt genstand i hovedet og spark på kroppen, ligesom han blev truet med en kniv og med, at de ville 'dræbe' ham.

Undervejs forlangte de tiltalte 'en million' for at slippe ham fri.

Det lykkes ham i et ubevogtet øjeblik at flygte fra en parkeringsplads ved DTU i Lyngby.

Anklagemyndigheden nedlægger for alle tiltaltes vedkommende påstand om udvisning med indrejseforbud for bestandigt.