Tiltale: Narko-gangster fik mobiltelefoner af fængselsbetjent

Sikkerheden i det nu lukkede Vridsløselille Statsfængsel var hullet som en si

Mobiler, sprut og nøgler til fængslet flød hos fangerne i Vridsløselille Statsfængsel. En fængselsbetjent forsynede, ifølge tiltalen, en narko-gangster med mobiler. (Foto: Philip Davali/Polfoto)
Mobiler, sprut og nøgler til fængslet flød hos fangerne i Vridsløselille Statsfængsel. En fængselsbetjent forsynede, ifølge tiltalen, en narko-gangster med mobiler. (Foto: Philip Davali/Polfoto)

En hærdet narko-gangster, der er dømt tre gange og som nu afsoner 13 års fængsel for amfetamin-handel, var blandt de fanger i Vridsløselille Statsfængsel, som en fængselsbetjent - ifølge tiltalen - forsynede med indsmuglede mobiltelefoner.

Den 48-årige narko-dømte, der tidligere har afsonet domme på fem og ni års fængsel for narkotika, blev taget med to Samsung mobiltelefoner, som den 33-årige fængselsbetjent skal have smuglet ind.

Narko-gangsteren blev i 2010 anholdt med 11,5 kilo amfetamin i en lejlighed i Københavns Sydhavn. Han var kun et halvt år tidligere blevet prøveløsladt med 1100 dage i reststraf fra sin seneste dom på ni år.

Fængselsbetjenten, der er suspenderet, og som næste uge stilles for retten i Glostrup, er tiltalt for at have indsmuglet 12 mobiltelefoner og spiritus til flere indsatte i Vridsløselille. Det skete i tiden mellem den 21. august 2014 og 8. januar 2015.

Han nægter sig skyldig.

To fanger også tiltalt
Foruden fængselsbetjenten er to af de indsatte fra Vridsløselille tiltalt for at have modtaget indsmuglede mobiler. Det er den 48-årige narkodømte samt en 38-årig nu tidligere indsat.

Ifølge anklageskriftet blev begge fanger taget den 7. januar 2015 med ulovlige mobiler. Foruden de to Samsung-telefoner, som den 48-årige havde, blev der hos den 38-årige fundet en Nokia med oplader og to styk sim-kort fra CBB og TDC.

Sikkerheden var hullet som en si
Sikkerheden i det nu (næsten) lukkede statsfængsel i Vridsløselille var hullet som en si på det tidspunkt, hvor fængselsbetjenten angiveligt smuglede mobilerne ind.

Fængselsbetjentene skulle som i andre lukkede fængsler i princippet aflevere deres private mobiler, når de mødte på arbejde, og låse dem inde i et skab indtil arbejdsdagen var slut.

Men kilder oplyser til Ekstra Bladet, at ledelsen i fængslet havde givet så mange dispensationer fra reglen, at der reelt ikke var nogen kontrol med, hvem af de ansatte, som tog private mobiltelefoner med ind i fængslet.

En eventuel korrupt fængselsbetjent kunne derfor uden større risiko indsmugle og aflevere mobiltelefoner til de indsatte.

I perioden blev det også konstateret, at indsatte havde spiritus i kælderen, og at der var stjålne eller falske nøgler til fængslet i omløb mellem de indsatte.

Krops-scannerne i Vridsløselille blev kun brugt sporadisk, fordi der manglede personale til at betjene dem.

Problemerne med sikkerheden var en vigtig årsag til, at Vridsløselille Statsfængsel blev lukket tidligere end planlagt.

Se også: Ingen anklage mod terror-tiltalte for mobiler, som politiet aflyttede

I de nye lukkede fængsler som Statsfængslet Østjylland, der nu er omdøbt til Enner Mark Fængsel, er det betydeligt vanskeligere at indsmugle mobiler og reglen om, at personalet skal låse deres private mobiler inde ved arbejdets begyndelse håndhæves strengt.

Oftest et økonomisk motiv
Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, siger til Ekstra Bladet, at han kun husker fire-fem sager, hvor fængselsfunktionærer har indsmuglet effekter eller stoffer til de indsatte:

- Når det sker, er der oftest tale om et økonomisk motiv eller at man er kommet 'i lommen' på en indsat, siger Kim Østerbye.

Han kender ikke den konkrete sag fra Vridsløselille Statsfængsel, men håber, at politiet har solide beviser i sagen, når fængselsbetjenten nu nægter sig skyldig.

Kim Østerbye tror, at der snart kommer et generelt forbud mod, at personale i fængslerne kan have private mobiltelefoner på sig, mens de er i tjeneste.

Det bliver konsekvensen af sagen fra Vridsløselille og at de fire, der er tiltalt for at have hjulpet terroristen Omar El-Hussein, under varetægtsfængslingen havde adgang til 12 eller 13 indsmuglede mobiler. Seks af telefonerne blev fundet i deres celler, resten var telefoner, som de delte med andre indsatte.

Prisen på en indsmuglet mobiltelefon kan svinge mellem 1000 og 2000 kr. eller mere.

- Jo sværere de er at få ind i fængslet, jo højere er prisen, siger Kim Østerbye

Se også: Politiet aflyttede indsmuglede mobiler hos de terror-mistænkte

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere