Tiltale: Socialrådgiver lod kommune betale millioner til sin mands firma

Hvordan kunne det ske? Rudersdal Kommune vil ikke kommentere bedrageri-skandalen

Rudersdal Kommune har fået ridser i lakken, efter at en socialrådgiver angiveligt har flyttet to mio. kr. fra kommunekassen til sin mands firma. Ingen i kommunen vil kommentere sagen. (Foto: Mogens Flindt)
Rudersdal Kommune har fået ridser i lakken, efter at en socialrådgiver angiveligt har flyttet to mio. kr. fra kommunekassen til sin mands firma. Ingen i kommunen vil kommentere sagen. (Foto: Mogens Flindt)

En socialrådgiver i Rudersdal Kommune er tiltalt for embedsmisbrug og bedrageri efter at hun - ifølge anklageskriftet - har overført godt to millioner kr. fra kommunens kasse til sin ægtemands el-installations firma.

Den ene faktura var på 558.490 kr., og den blev maskeret som betaling for anbringelse af et barn. Socialrådgiveren arbejdede i kommunens børneområde.

Den 51-årige kvinde nægter sig skyldig. Retten i Lyngby skal afgøre sagen den 17. og 18. august, hvor en række medarbejdere fra Rudersdal Kommune skal afhøres som vidner.

- Ingen kommentarer
Sagen er tilsyneladende ellers omgærdet af dyb tavshed i Rudersdal Kommune.

Ekstra Bladet har i dag været i kontakt med flere chefer i kommunen, som slet ikke havde hørt om sagen. Det havde kommunens kommunikationsafdeling og 2. viceborgmester Birgitte Schjerning Povlsen (C) heller ikke, da Ekstra Bladet ringede.

Det er heller ikke lykkedes at få kontakt til kommunaldirektør Bjarne Pedersen, som blot meddeler gennem en medarbejder, at han ikke har nogen kommentarer.

Borgmester Jens Ive meddeler også gennem sin kommunikations-medarbejder, at han ikke har nogen kommentarer, fordi der er tale om en verserende retssag.

Ekstra Bladet ville ellers gerne have spurgt borgmesteren, om sagen har ført til øget kontrol i kommunens administration, så menige medarbejdere ikke er i stand til misbruge skatteborgernes penge.

Tiltalen: Hun vildførte kolleger
Den formodede svindel er sket mellem april 2012 og februar 2013, hvor socialrådgiveren, ifølge anklageskriftet, misbrugte sin stilling til at skaffe sin ægtefælles firma uberettigede fordele og begik bedrageri over kommunen.

Et samlet beløb på cirka 1,5 millioner kr. blev kanaliseret over i ægtefællens firma som udgifter ved renovering af en lejet ejendom på Biskop Svanesvej 57 i Birkerød, hvor Rudersdal Kommune driver Egebækskolen Bøgehuset, der er en institution for blandt andet adfærdsvanskelige børn.

Socialrådgiveren sørgede i 'adskillige tilfælde' for, at få en administrativ medarbejder til at betale de underskrevne fakturaer ved at overbevise kollegaen om, at hun som socialrådgiver egenhændigt kunne godkende og underskrive bevilling af ydelser efter servicelovens paragraffer 52 og 52 a.

Bestemmelserne handler om kommunernes ydelser til børn med særlige behov og deres forældre.

De mange regninger blev betalt til ægtefællens el-installations firma fra 12. april 2012 til den 4. februar 2013. Ifølge tiltalen udnyttede socialrådgiveren, at hun lod sin administrative kollega være i den vildfarelse, at hun havde ret til at godkende regningerne.

Regning for 'anbragt barn'
Bedrageri-forholdet skete, ifølge tiltalen, den 20. december 2012 på samme facon.

Denne gang var det dog en kvindelig funktionsleder i Rudersdal Kommune, der blev overtalt af socialrådgiveren til at godkende og betale en regning på 558.490 kr., fordi funktionslederen troede, det var en regning for anbringelse af et barn.

I virkeligheden handlede fakturaen om en ombygning af en ejendom, som socialrådgiverens ægtefælles firma havde foretaget - og Rudersdal Kommune tabte den halve million kr.

Hvis socialrådgiveren kendes skyldig, står hun efter retspraksis til en fængselsstraf.

Ægtefællen er ikke tiltalt i sagen.