Tiltale: Tre mænd bag omfattende menneskesmugling

Tre mænd hjalp 'et betydeligt antal' udlændinge til Danmark ved at sikre dem falske pas og transport til Danmark, lyder tiltalen. Mændene risikerer op mod otte års fængsel

Tre mænd er tiltalt for at have smuglet adskillige udlændinge ind over den dansk-tyske grænse mod betaling. (Foto: Carsten Andreasen)
Tre mænd er tiltalt for at have smuglet adskillige udlændinge ind over den dansk-tyske grænse mod betaling. (Foto: Carsten Andreasen)

Mod betaling smuglede tre mænd i løbet af 2013 og 2014 et stort antal udenlandske mænd, kvinder og børn ind i Danmark.

Det mener i hvert fald anklagemyndigheden hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som i næste uge indleder sagen mod de tre mænd i Retten i Nykøbing Falster.

Mændene er tiltalt for syv forhold af menneskesmugling af flere navngivne personer og derudover et 'betydeligt antal ukendte udlændinge' - heriblandt flere fra Syrien.

Se også: SF: Menneskesmuglere udfordrer vores asylsystem

Ifølge anklageskriftet var der både tale om, at de tre mænd - enten sammen eller hver for sig - skaffede falske pas og sørgede for transport.

- Dels formidlede de kontakt via andre menneskesmuglere/agenter i udlandet med henblik på planlægning af rejsen, og dels sørgede de for, at de tiltalte eller andre chauffører, de havde bestilt, hentede de indsmuglede ukendte steder i Europa og kørte de indsmuglede ind i Danmark, lyder det blandt andet i anklageskriftet.

Heraf fremgår det også, at politiet mener, at de tiltalte skaffede falske pas og lignende rejsedokumenter blandt andet via opkaldsapp'en Viber, ligesom de selv fabrikerede en del af dokumenterne.

Se også: Russer fik 500 euro for at smugle syrere ind i landet

I tre af tilfældene står det i anklageskriftet beskrevet, hvordan de formodede menneskesmuglere tog betaling for deres 'hjælp' - beløb på henholdsvis 55.000 kroner samt 6000 og 8000 euro.

Blandt de indsmuglede er blandt andre en syrisk mor og hendes tre børn, som betalte knap 45.000 kroner for at blive hentet i Østrig og kørt til Frøslev på Sydsjælland 8. marts sidste år.

Mændene blev anholdt i midten af oktober sidste år, og hvis de bliver dømt, risikerer de op mod otte års fængsel. En fjerde mand er også tiltalt for lignende forhold, men hans sag behandles særskilt. Sagen starter i Retten i Nykøbing Falster på mandag.