Tiltalt blev væk fra sag om menneskehandel

27-årig rumænsk kvinde har meldt sig syg. Det er for traumatisk for hende at møde i retten, siger hendes forsvarer

Her slår politiet til i 'Operation Hvepsebo' hvor den første del af sagen nu har ført til tiltale mod foreløbig tre bagmænd.

Retten i Hillerød, Ekstra Bladet

Den ene stol stod tom, da retten i Hillerød her til morgen tog hul på en omfattende sag om menneskehandel med fattige rumænere, der er blevet udnyttet til grov økonomisk kriminalitet i Danmark.

Tre formodede bagmænd er tiltalt, to brødre på 39 og 35 og deres 27-årige søster.

De nægter sig alle skyldige. Brødrene sidder varetægtsfængslet, mens den 27-årige kvinde har været på fri fod under sagen. Og hun mødte ikke op i retten i dag, fordi hun har meldt sig psykisk syg.

Hun var i et døgns tid indlagt på psykiatrisk afdeling i Hillerød, men blev udskrevet den 12. september.

Alligevel mener hendes forsvarer Thomas Smed på baggrund af rumænske lægeerklæringer, at den 27-årige er for syg til at deltage i retssagen, fordi hun lider af post traumatisk stress syndrom efter anholdelsen. Hun har angstneuroser med panikanfald.

Traumatisk at møde i retten
- Det vil være meget traumatisk for hende at være her i retten, siger advokat Thomas Smed.

Anklager Mads Kruse vil have kvinden anholdt og fremstillet med tvang i retten, fordi han ikke mener, at hendes påståede sygdom er lovligt forfald. Der er nemlig ingen dansk lægeerklæring om hendes tilstand, kun et par rumænske.

- Hun har været i stand til at rejse hjem til Rumænien undervejs, siger anklageren.

- Jeg siger ikke, at hun spiller skuespil, men der er ingen dokumentation for, at hun er for syg til at møde i retten, siger Mads Kruse.

Den 27-årige havde tænkt sig at blive i Rumænien, men da rumænsk politi opsøgte hende, valgte hun at rejse til Danmark igen. Hun ville ikke anholdes og fængsles i Rumænien.

- Hun kunne vælge mellem to onder, så hun valgte at rejse til Danmark, siger Thomas Smed.

- Hun er meget skræmt og vil for enhver pris undgå anholdelse, siger Thomas Smed.

- Men hun vil gerne have sagen afgjort ved retten uden at være her. Hun ved, at hvis hun møder op i retten bliver hun anholdt og varetægtsfængsles, og det vil hun undgå, siger advokaten.

Retten i Hillerød har nu udsat beslutningen om, hvorvidt den 27-årige kvinde skal anholdes - eller om retten kan godtage, at hun er sygemeldt. Retten har givet den 27-årige en frist til onsdag morgen til at skaffe en dansk lægeerklæring.

Hele retssagen risikerede at blive udsat, men retten besluttede, at sagen nu med en times forsinkelse går i gang uden den 27-årige tiltalte.

Vidne truet i Rumænien
Den rumænske kvinde er nu også tiltalt for at have truet et af vidnerne i sagen, mens hun opholdt sig i landsbyen Burca i Rumænien. Vidnet skulle have været afhørt ved retten i Hillerød, men han har nu meddelt rumænsk politi, at han efter truslerne ikke vil møde op i retten i Danmark.

Tiltale: 17 rumænere udnyttet
De tre rumænere er tiltalt for menneskehandel med 17 fattige rumænere, der blev rekrutteret i Rumænien og transporteret til Danmark for at være stråmænd i de formodede bagmænds million-bedragerier.

Sagen i retten i Hillerød er den første af tre sagskomplekser i 'Operation Hvepsebo', som politiet har døbt efterforskningen.

Politiet slog til mod 60 adresser på Sjælland den 25. februar og anholdt 23 formodede bagmænd til bedragerierne, der i to af de tre sager er opgjort til samlet 10,8 millioner kr. Tiltalen i den tredje sag er endnu ikke rejst, men samlet skønner politiet, at der i de tre rumæner-sager er svindlet for 35-40 millioner kr.

Her slår politiet døren ind på en af de mange adresser, hvor rumænerne boede. 112 - 15. sep. 2015 - kl. 08:55 Bagmænd tiltalt: Truede fattige rumænere til million-bedragerier

Ifølge anklageskriftet udnyttede de tre tiltalte deres landsmænd, der 'levede under trange kår i Rumænien'. Rumænerne blev kontaktet via internettet eller personligt og lovet arbejde i Danmark. Bagmændene arrangerede og betalte rejserne til Danmark med bus eller bil.

Rumænerne blev indkvarteret på adresser i Hillerød og Fredensborg, og de tiltalte sørgede for, at de fik danske cpr-numre og bankkonti, blandt andet med hjælp af falske ansættelseskontrakter.

De 17 udnyttede rumænere afleverede deres pas, id-papirer, sygesikringsbeviser, NemId og kredit- og kontokort til bagmændene, der aldrig skaffede rumænerne det lovede arbejde.

I stedet blev rumænerne presset og truet til at medvirke til omfattende bedragerier, mener anklagemyndigheden.

Bedragerierne skete ved, at rumænerne blandt andet oprettede telefon-abonnementer, kontokort med kreditter og forbrugslån. De købte eller leasede også varer uden at betale. Kendte firmaer som TDC, Shell og Synoptik og mange andre blev ramt af bedragerierne.