Tiltalt for rocker-drab: Jeg ville bare overleve

Far tilbød at betale, hvad rockerne krævede, men det afviste den drabstiltalte, ifølge hans forklaring i retten

Uden for retten i Aalborg, hvor sagen om drabet på den 30-årige Hells Angels-rocker Martin Helbo rulles ud i dag. (Foto: René Schütze)

RETTEN I AALBORG (Ekstra Bladet): For mig var der ingen tvivl om, at det var afpresning, siger tiltalte Rasmus Christiansen i sin forklaring i Retten i Aalborg om, hvad der førte til skuddrabet på HA-rockeren Martin Helbo.

I dagene og timerne op til skuddramaet i Hobro pinsemandag i fjor blev den tiltalte Rasmus Christiansen mere og mere nervøs.

Da Rasmus Christiansen ved 14-tiden pinsemandag havde aftalt i telefonen med Martin Helbo, at de to skulle mødes halvanden time senere, ringede han til sin far.

- Min far tilbød at betale, hvad de krævede, men jeg svarede nej. Jeg skyldte ikke dem noget, jeg vil ikke betale til terrorister, siger Rasmus Christiansen under sin afhøring i Retten i Aalborg.

Hells Angels-rocker og far til en datter på tre år og en papsøn på 13, Martin Helbo, blev skudt og dræbt under en inkasso-forretning pinsemandag i fjor. Nu tiltales en 33-årig mand ved Retten i Aalborg for drab og drabsforsøg mod Helbos 39-årige kammerat. (Privatfoto) 112 - 7. apr. 2015 - kl. 11:18 Ringede til far efter rocker-drab

Forud var gået fire nervøse dage, efter at Martin Helbo torsdag før pinse havde bedt om at mødes med sin kammerat siden drengeårene. Rasmus Christiansen fortæller i retten, at han ikke fik noget valg, selv om han ikke på nogen måde havde lyst til at mødes.

Snød sit ene offer for 78.000
Martin Helbo sagde, ifølge den 33-årige tiltalte, at han så kunne bestemme, hvor de skulle mødes. Rasmus Christiansen valgte sit og kærestens hjem, hvor der er videoovervågning, efter at han for tre et halvt år siden havde været offer for et overfald fra to AK 81'ere.

Det er aldrig blevet klarlagt om dette overfald, hvor han blev stukket med kniv og slået med baseball-bat, havde noget at gøre med en sag fra 2007.

Dengang snød Rasmus Christiansen det andet skudoffer, TS, ved at hæve 78.000 kroner på hans dankort hen over en weekend på bl.a. restaurantbesøg og byture. Aftalen var oprindeligt, at Rasmus Christiansen skulle bruge penge på poker, hvorefter TS skulle melde sit dankort stjålet i banken den følgende mandag. Herefter skulle de to dele erstatningen fra banken på pokerforbruget - og den mulige gevinst på det risikable spil.

Se også: Skød to mænd og drak en Mokaï

- Jeg brød aftalen med TS, fordi han tidligere havde snydt nogen af mine venner, forklarer Rasmus Christiansen og tilføjer, at han - ud over et par trusler på SMS - intet har haft at gøre med TS siden.

- Han fik jo sin erstatning, så han har ikke haft grund til at kræve noget fra mig, siger han.

Lånte skudsikker vest
Efter at Rasmus Christiansen og Martin Helbo havde aftalt at mødes, forsøgte den tiltalte at få beskyttelse hos politiet. Deres tilbud om at udstyre Rasmus Christiansen med en diktafon og en patruljevogn i nærheden beroligede dog ikke den uddannede fisker og slagteriarbejder.

Det var hårdt for Robert Helbo, at se politiets optagelser med sin dræbte rocker-bror i retten tirsdag. (Foto: René Schütze)

- Da Diana (Rasmus Christiansens kæreste, red.) og jeg kørte tilbage mod Hobro pinsemandag fra vores sommerhus, kontaktede jeg ud over min far også en kammerat, der lånte mig en skudsikker vest.

- Hvorfor valgte du ikke at mødes med Helbo et mere offentligt sted end i jeres hjem?  spurgte anklager Ingrid Munch Hansen.

- Rockere er ligeglade. De har lige klippet fingre af en mand på åben gade for nylig, siger Rasmus Christiansen.

Da den tiltalte havde hentet den skudsikre vest hos en kammerat, sat sin kæreste af og talt i telefon med sin far for 'måske sidste gang', som han formulerer det, forberedte han sig på mødet med sin gamle ven i sit og kærestens lejede parcelhus i centrum af Hobro.

Først via en samtale på mobil med Martin Helbo kort inden det blodige møde blev Rasmus Christiansen ifølge eget udsagn klar over, at TS også var med.

- De (rockerne) kommer aldrig alene, så det kom ikke bag på mig, fortæller han.

Gemte skarpladte våben tre steder
Han beskriver minutterne inden de to gamle kammeraters ankomst som så nervepirrende, at han følte sig nødsaget til at placere skarpladte våben tre forskellige steder i sit hjems overetage. Rasmus Christiansen tændte en smøg og drak en Mokaï for at dulme sine indre vulkaner.

- Jeg frygtede for mit liv, jeg ville bare overleve, siger den tiltalte, der dog valgte ikke at iklæde sig den lånte, skudsikre vest for at undgå at optrappe situationen.

De tre mænd satte sig ved spisebordet i køkken-alrummet, efter at Martin Helbo og TS var ankommet uden at give hånd og et nej tak til en Mokaï.

- Du skylder penge. Nej, jeg gør ej, gengiver Rasmus Christiansen ordvekslingen, inden han rejste sig og gik op på soveværelset for at hente det dræbende jagtgevær.

- Jeg husker ikke, om det var fordi de alligevel ville have noget at drikke, at jeg gik oven på for at hente et par Mokaï'er.

- På vej op ad trappen, tænkte jeg, det er nu, de slår dig ihjel, forklarer han.

Han fortsætter:

- På vej ned igen, husker jeg, at tiden pludselig går meget langsom. Da jeg er nede, vender jeg mig mod dem og affyrer to skud, mens jeg lukker øjnene. Bang, bang!

Den 33-årige tiltalte mener ikke, at han var beruset. Han havde ifølge eget udsagn drukket fire-fem genstande i løbet af dagen og fik målt en promille på 0.42 i timerne efter skuddramaet.

Rasmus Christiansen ringede herefter til sin far og sin kæreste og lod sig uden yderligere dramatik anholde af politiet.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere