Tiltalt for vold, trusler og tvang mod små skolebørn: Lærervikar brød sammen i retten

- Jeg har aldrig lagt hånd på nogen, hulkede 42-årig lærervikar i retten

Eleverne på Gudumholm Skole leger og hygger sig normalt her i skolegården, men for snart to tre-kvart år siden, var der ikke megen leg og hygge over hverdagen for de daværende 2. klasses-elever, som ifølge Nordjyllands Politi blev udsat for systematisk vold, tvang og trusler af en nu 42-årig lærervikar. Foto René Schütze
Eleverne på Gudumholm Skole leger og hygger sig normalt her i skolegården, men for snart to tre-kvart år siden, var der ikke megen leg og hygge over hverdagen for de daværende 2. klasses-elever, som ifølge Nordjyllands Politi blev udsat for systematisk vold, tvang og trusler af en nu 42-årig lærervikar. Foto René Schütze

RETTEN I AALBORG (Ekstra Bladet): Følelserne sad uden på tøjet i den sommervarme retssal B på anden sal i domhuset i Aalborg, da en nu tidligere lærervikar ved Gudumholm Skole i Storvorde begyndte på sin forklaring over for senioranklager Peter Rask, Nordjyllands Politi.

Den 42-årige lærervikar er tiltalt for i alt 29 forhold i perioden fra august til oktober 2015, herunder flere tilfælde af vold, tvang og trusler mod sine syv-otteårige elever.

- De seneste 14 måneder har været et helvede for mig, sagde den 42-årige i sekunderne, inden han hulkende fortsatte:

- Jeg har aldrig lagt en hånd på nogen. Hverken børn, en fugl eller en edderkop.

Senioranklager Peter Rask nævnte herefter over for domsmandsretten, at der er tale om mange børn - der forestår 18 videoafhøringer af børnene fra den daværende 2. klasse under retssagen - hvis udsagn er baggrunden for de mange beskyldninger.

- Hvis jeg havde været sådan et monster, som anklageskriftet fremstiller mig som, så forstår jeg ikke, at der skulle gå 14 måneder, inden et barn sagde noget, afsluttede den 42-årige mand den følelsesladede indledning på sagen, som er berammet til 10 retsmøder og domsafsigelse 22. juni.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Vi legede bare
Inden afhøringen af lærervikaren besluttede dommer Lars Krunderup at afvise bistandsadvokatens anmodning om dørlukning under videoafhøringerne af de 18 skolebørn. Dommeren imødekom dog forventeligt anmodningen navneforbud.

Den nu 42-årige lærervikar var netop blevet færdiguddannet i årene fra 2011-2015, da han fik sit første vikariat på Gudumholm Skole. Han underviste i engelsk, dansk og kristendom i 2., 4. og 6. klasse på skolen lidt over 200 elever i alt.

- Jeg har ikke slæbt nogen elev hen ad gulvet, eller bundet nogen med sjippetove eller tape. Disse ting skete i forbindelse med, at jeg dels tog fat i en af drengene, der nøgen havde lavet samlejebevægelser op ad en totempæl midt i klasseværelset, dels lavede en uskyldig pirat-leg med klassen, forklarede lærervikaren, da han følelsesmæssigt var kommet til hægterne.

Den 42-årige tiltalte afviste også, at han skulle have bundet en elev til et klatrestativ i skolegården og efterfølgende have slået eleven.

- Hør nu her; hele skolen kan kigge ud i skolegården. Mon ikke nogen havde reageret, hvis jeg havde gjort sådan, sagde lærervikaren, der bor i Aalborg og mener, at eksempelvis den film, som førte til hans fyring 6. oktober 2015 et par måneder inde i hans tre måneders vikariat, aldrig ville have været et problem på en skole i Aalborg.

112 Lærervikar tiltalt: Bandt elever til borde med tape og slog dem

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Skreg elev ind i ansigtet
Lærervikarens afskedigelse fulgte i kølvandet af, at den tiltalte havde vist en film, som ifølge flere elever og voksne vidner skulle have haft et meget voldeligt indhold. Filmen blev vist i en 4. klasse i historie - og altså ikke i 2. klassen, hvor forholdene i anklageskriftet angiveligt foregik.

- Jeg havde redigeret de voldelige scener ud af filmen, hævdede den 42-årige.

Daværende skoleleder Anne Mette Bak, Gudumholm Skole, afviste under sin efterfølgende afhøring, at filmen var uskyldig.

- Det er muligt, at noget var redigeret ud, men børnene var ikke i tvivl om, hvad der skulle til at ske i filmen, sagde Anne Mette Bak.

Hun begrundede desuden afskedigelsen af den 42-årige med flere klager fra forældre og fremhævede en episode, hvor lærervikaren skulle have skreget en elev ind i ansigtet.

Mødet på restauranten
Lærervikaren hævder, at han som en konsekvens af, at forældrene og børnene på og omkring Gudumholm Skole er fra et lille samfund, er blevet offer for en dæmonisering.

Således også da en pige fra den omtalte 2. klasse tilfældigt mødte sin tidligere vikar på en restaurant 30. december 2016 - knap 15 måneder efter fyringen.

- Det er ham læreren, der bandt dig, sagde en søskende til pigen, mens deres forældre overhørte dialogen.

Derfra udviklede sagen sig med forældremøder og en politianmeldelse 2. februar 2017.

‘Selv om XX kun har været her i kort tid, har vi opfattet ham som en engageret lærer, og eleverne er glade for ham’.

Sådan lød et koncentrat af den udtalelse, som daværende skoleleder Anne Mette Bak skrev om den tiltalte lærervikar efter hans fyring i efteråret 2015.

Den 42-åriges forsvarer, advokat Charles Lindberg, lagde ikke skjul på sin undren over den positive udtalelse.

- Vi kunne have nævnt mange andre ting i den udtalelse, men det må vi ikke, forklarede Anne Mette Bak til Ekstra Bladet efter sin afhøring.