Tiltalte i sag om skyderi og tumult i shoppingcenter: - Vi er uskyldige

Interne uenigheder førte til skyderi, mener politiet

Her føres en af de anholdte ud efter bataljen i indkøbscenteret på Amager. (Privatoptagelser)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Efter en ufrivillig pause på grund af en brandalarm er retssagen om den voldsomme tumult i Shoppingcenteret Field's 18. marts i fjor kommet i gang.

Ni er tiltalt i sagen, hvor to grupper den pågældende dag ved middagstid gik løs på hinanden.

De ni fordeler sig på to grupper - fire og fem. Alle sidder nu side om side på anklagebænken i retssagen.

Dermed er sagen usædvanlig, i det begge grupper må anses som forurettede, samtidig med at begge parter er tiltalt for at have udøvet offensiv vold under episoden, hvor der både blev truet med knive og affyret skud fra mindst to håndvåben.

De fleste nægter sige skyldige i anklageskriftets vigtigste punkter. Og alle ni har indtil videre - og ud over et enkelt tilråb lige efter frokostpausen - opført sig roligt i retssalen.

Butiksarbejder Christian Schultz oplevede dramaet på nærmeste hold. (Foto: Lind Johansen)
Butiksarbejder Christian Schultz oplevede dramaet på nærmeste hold. (Foto: Lind Johansen)

Læs om sagens detaljer her: Skyderi var ren wild west

En erkender dog at have affyret en revolver i p-kælderen under indkøbscenteret, mens en anden erkender besiddelse af en køkkenkniv.

To blev såret, da to grupper udkæmpede en mindre krig i indkøbscenteret Field's på Amager. (Foto: Linda Johansen)
To blev såret, da to grupper udkæmpede en mindre krig i indkøbscenteret Field's på Amager. (Foto: Linda Johansen)
 

- Der var uoverensstemmelse mellem to forskellige grupper. Det har også forsvarerne gjort rede for, sagde anklager Thomas Hugger.

- Der er ikke tale om en bandekonflikt. Der er tale om to grupper, sagde han.

- Der er affyret skud fra mindst to forskellige våben den pågældende dag. Og reelt er der tale om flere forskellige episoder inde i Field’s.

- Det er selvfølgelig relevant for sagen at se på det, der førte til episoden i Field’s – altså det, der skete forud for selve episoden i Field’s.

Ham, der blev ramt i ryggen var i livsfare og kom i respirator ved indlæggelsen på traumecenteret. Han vil nu for resten af livet være kørestolsbruger som følge af skudsåret, forklarede anklageren

- Efter anklagemyndighedens opfattelse skyldes det, at to grupper af forskellige årsager er blevet uvenner. Det er politiets opfattelse, at de forud for balladen havde en samlet gruppe.

Politiets særlige Taskforce Indbrud – en særlig gruppe med fokus på indbrudskriminalitet - havde forud for sagen allerede kig på flere af de tiltalte, der også fik aflyttet deres telefoner i forbindelse med efterforskningen.

- Under retssagen vil det komme frem, hvorfor de to grupper, der tidligere havde været samlet, var blevet uvenner. Blandt andet via de telefonaflytninger, der vil blive afspillet i sagen.

Shoppingcenteret er udstyret med en lang række overvågningskameraer, der har ’fanget’ de to gruppers bevægelser rundt i centeret.

- Men ikke alt er dog ’fanget’, sagde forsvarer, Jane Ranum i forbindelse med afspilningen af overvågningsvideoen.

En sekvens viser den ene gruppe gå rundt ved indgangen. En af gruppens medlemmer humper af sted på krykker.

 En anden sekvens viser den anden gruppe ankomme i en sølvgrå brugsstjålet Mazda i p-kælderen under centeret.

Næste sekvens viser sidstnævnte gruppe komme op i centeret via rulletrappen.

Begge grupper ankommer med tyve minutters mellemrum.

Næste sekvens viser, hvordan de to grupper mødes på centerets anden sal. Her er der ikke direkte kontakt.

Efterfølgende sekvens er fra centerets rulletrappe, hvor der atter er kontakt. Den ene gruppe er på vej ned, da de for øje på noget, der foruroliger dem. Flere af figurerne på rulletrappen begynder nu at gå baglæns op ad rulletrappen, men ender med alligevel at køre ned.

Forud for at de betrådte rulletrappen, er der ifølge politiets opfattelse blevet overdraget et våben fra et medlem af gruppen til et andet medlem.

Efterfølgende er tredje møde ved foden af rulletrappen. Her forsvinder først den ene gruppe ud af billedet, mens medlemmer af den anden gruppe efter noget tøven følger efter. Sidstnævnte figurer har trukket jakkernes hætter op.

Et andet overvågningskamera viser, hvordan medlemmer fra den ene gruppe sætter i løb ved foden af rulletrappen. Det er de hætteklædte.

De næste overvågningskameraer viser forskellige personer, der ifølge politiets opfattelse er blandt de tiltalte, løbe rundt i centeret.

Sidste sæt overvågningsbilleder er fra p-kælderen, hvor begge parter ifølge anklageskriftet har affyret skud mod hinanden.

-Man kan se våben og truende adfærd her, sagde anklageren.

Her viser billederne igen, hvordan nogle personer løber rundt i p-kælderen.

Det vises, hvordan en mand i orange jakke på et tidspunkt løber rundt om et hjørne. Det ser ud som, han gemmer noget på maven.  Et kort øjeblik efter kommer han løbende tilbage

-Det er politiets opfattelse, at der er her, der affyres skud, sagde anklageren.

Læs andre artikler i Ekstra Bladets dækning her:

Det var her i indkøbscenteret Field's på Amager, at episoden udspandt sig 18. marts i fjor. (Foto: Linda Johansen) 112 - 4. jan. 2016 - kl. 06:54 Skyderi og vild tumult i indkøbscenter - i dag begynder retssagen

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen