To dræbt i brasiliansk kvindefængsel: Danske Lisbeth løslades

Danske myndigheder kræver mor til tre udleveret for børnebortførelse, men nu kommer viborgenseren atter på fri fod i Sydamerika

Lisbeth Markussen i brasiliansk kvindefængsel, 160 kilometer syd for ækvator. Video: Tariq Mikkel Khan/Redigering: Anders Lund Olsen

Efter mere end 60 dage i et uhyrligt kvindefængsel i Nordbrasilien bliver Lisbeth Markussen fra Viborg i disse timer løsladt.

Det bekræfter hendes brasilianske advokat Luanna Tomaz og fængselsdirektør Carmem Botelho overfor Ekstra Bladet.

Håndjernene løsnes på betingelse af, at den 40-årige kvinde bliver i det sydamerikanske land, indtil myndighederne i juni tager stilling til danskerens fremtid.

Lisbeth Markussen bortførte sommeren 2015 sine og eksmanden Rico Markussens tre børn Sigurd, Johanne og Kristian under påskud af at skulle på ferie.

Børn og far genforenet
Efter to et halvt år klappede fælden dog om børnenes mor, da hun i marts blev pågrebet af brasiliansk politi, mens børnene efter et ophold på et brasiliansk børnehjem blev udleveret til Danmark og genforenet med deres far.

Lisbeth Markussen er mærket af den bratte adskillelse fra sine tre børn, der nu er på børnehjem, mens hun er spærret inde i et brasiliansk fængsel. Foto: Tariq Mikkel Khan Tæt på Ekstra Bladet i brasiliansk fængsel: Her sidder Lisbeth fra Viborg

Kort efter fængslingen af Lisbeth Markussen interviewede Ekstra Bladet hende i fængslet Centro de Recuperação Feminino de Ananindeua, hvor hun gentagne gange slog fast, at hun ikke vil hjem til Danmark, men blive i Brasilien og kæmpe for de tre børn og de menneskerettigheder, hun mener, Danmark knægter.

Kvinder dræbt
Ekstra Bladet var forleden i kontakt med Lisbeth Markussen i fængslet, hvor den ellers stålsatte kvinde fremstod mere rystet end tidligere.

Hun fortalte, at to indsatte for nylig er blevet slået ihjel indenfor murene, og det naturligvis har fået hende til at frygte for sit liv.

En fængselsansat, som overvågede interviewet og undervejs afbrød for at følge med i Ekstra Bladets spørgsmål, bekræftede dødsfaldene. Detaljegraden fra den fængselsansatte var begrænset, men det lød, at der havde været 'nogle gnidninger'.

Også Lisbeth Markussens advokat Luanna Tomaz bekræfter dødsfaldene bag murene. Hun skriver i en besked til Ekstra Bladet, at 'det er forfærdeligt'.

112 Bortført til Brasilien: Rico genforenet med sine tre børn

Vi vandt
Luanna Tomaz betegner løsladelsen af hendes klient som en sejr:

'Vi vandt med denne beslutning', skriver hun i en besked, hvori hun uddyber, at Lisbeth Markussen er på fri fod indtil en høring i juni.

Det er uvist, hvad der ligger til grund for den pludselige løsladelse. Tidligere lød det fra både den brasilianske advokat og Lisbeth Markussens danske advokat Poul Hauch Fenger, at der kunne gå halvandet år, før Højesteret i Brasilia ville tage stilling til Lisbeth Markussens situation.

Danskeren er varetægtsfængslet in absentia i Danmark for børnebortførelse og er begæret udleveret til strafforfølgelse her. Kvinden blev i marts anholdt i Brasilien af flere årsager, men det føderale politi greb først til handling, da hendes asylansøgning var blevet afvist og en international arrestordre på ny var effektueret.

Artiklen fortsætter under videoen...

Rico Markussen rejste til Brasilien i håb om at få sine børn med hjem efter mere end to et halvt år. Video og redigering: Tariq Mikkel Khan

Jeg er ikke død
Umiddelbart tyder intet på, at Lisbeth Markussen kan blive i Brasilien, da hun som følge af den afviste asylbegæring opholder sig ulovligt i landet. Spørgsmålet er så, om hun bliver sendt i armene på dansk politi eller blot deporteres.

Imens sidder tre børn på Viborg-egnen uden at have set eller talt med deres mor siden slutningen af marts.

Belém er ikke et sted, Rico Markussen kunne have fundet på at vælge som feriedestination. Han har nu tilbragt adskillige dage i den nordbrasilianske by i håb om at få udleveret børnene Johanne, Sigurd og Kristian. Foto: Tariq Mikkel Khan Krimi Danske børn sendt hjem fra Brasilien: Far var der hele tiden

Ekstra Bladet spurgte forleden Lisbeth Markussen, hvad hun gerne vil sige til børnene:

- Jeg er ikke død, lød det fra kvinden, som på daværende tidspunkt afviste at være klar til frivilligt at rejse hjem til sit fædreland.

Herfra hilser kvindens danske advokat Poul Hauch Fenger løsladelsen særdeles velkommen:

Dansk advokat: Lykkelig og lettet
- Jeg er lykkelig og lettet på min klients vegne over, at hun kommer ud af forfærdeligt kvindefængsel, hvor jeg selv har besøgt hende. Et sted, hvor de indsatte slår hinanden ihjel. Det er godt, at der er fremskred i sagen, og de brasilianske myndigheder tilsyneladende har lyttet til argumenterne om, at det ville være uforholdsmæssigt at sidde tilbageholdt i så lang tid alene i afventning af en afgørelse fra Højesteret, siger Poul Hauch Fenger til Ekstra Bladet.

I sikkerhed
Han vil hurtigst muligt tage kontakt til sin klient for at drøfte det videre forløb, men siger sent onsdag aften, at:

- Det primære har været at sikre Lisbeths sikkerhed. Nu, hvor hun er løsladt, er det sket. Det er vi meget tilfredse med.

Vicepolitiinspektør Jim Hansen, leder af den centrale efterforskning ved Midt- og Vestjyllands Politi oplyser til Ekstra Bladet, at de ikke har nogen kommentarer til den nyeste udvikling, da der er tale om en verserende sag.

Se også Ekstra Bladets minidokumentar om Lisbeth Markussens og børnenes liv, mens de gemte sig for myndighederne i Brasilien: