To fængslede er mistænkt for terror

Men sigtelsen mod to isolations-fængslede arabere er ukendt

Retten på Frederiksberg mener, at der er 'begrundet mistanke' mod de to fængslede mænd, men den konkrete sigtelse mod dem er endnu ukendt. (Foto: Joachim Adrian/Polfoto)
Retten på Frederiksberg mener, at der er 'begrundet mistanke' mod de to fængslede mænd, men den konkrete sigtelse mod dem er endnu ukendt. (Foto: Joachim Adrian/Polfoto)

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

De to arabiske mænd på 23 og 32 år, der Skærtorsdag blev varetægtsfængslet ved et hemmeligholdt retsmøde på Frederiksberg, er mistænkt for terrorisme.

Det bekræfter kilder overfor Ekstra Bladet, mens politiet helt afviser at kommentere den mystiske sag.

Sigtelsen mod mændene, der ikke har nogen tilknytning til Danmark, og som blev anholdt kort efter midnat den 24. marts i Københavns Lufthavn i Kastrup, er rejst efter straffelovens § 114 om terrorisme.

Men den bestemmelse omfatter en lang række 'underparagraffer' om forskellige former for støtte og rekruttering til terrorisme, og det er ukendt præcist hvilken mistanke, der er rettet mod mændene.

Grundlovsforhøret over de sigtede blev holdt for såkaldt dobbelt-lukkede døre, hvor offentligheden end ikke får kendskab til sigtelsens indhold.

Se også: To fængslet i hemmelig sag

Af den stærkt censurerede retsbog fra grundlovsforhøret fremgår det, at dommer Jacob Waage finder, at der er 'begrundet mistanke' om, at de anholdte har gjort sig skyldige i den fremsatte sigtelse.

Det er det svageste mistanke-grundlag, der kan benyttes til at være varetægtsfængsle en sigtet person.

Til gengæld har dommeren varetægtsfængslet mændene i fire uger til den 21. april - og også isoleret begge i de to første uger af varetægtsfængslingen af hensyn til politiets efterforskning.

Hvis en sigtelse er meget svag, benytter dommerne som hovedregel kun en kortere varetægtsfængsling eller en opretholdt anholdelse i tre døgn.

Fængslingen af de to sigtede er sket, fordi de ikke skal kunne påvirke efterforskningen eller flygte.

De to mænd blev anholdt med to minutters mellemrum klokken 00.13 og 00.15 natten til den 24. marts. Kort efter blev en 20-årig af arabisk afstamning, der har opholdstilladelse i Danmark, anholdt kl. 00.16.

Han blev også fremstillet i et grundlovsforhør ved retten på Frederiksberg for dobbelt-lukkede døre, men efter godt to timers afhøring i retten besluttede anklager Jakob Buch-Jepsen at løslade den 20-årige klokken 21.46 Skærtorsdag.

Den 20-åriges forklaring og begrundelsen for at løslade ham er ukendt.

Hverken vicepolitiinspektør Jens Møller, Københavns politi, eller special-anklager Jakob Buch-Jepsen vil kommentere den formodede terror-sag eller løsladelsen af den 20-årige.

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere