To kidnappede ofre nær kvalt med plastikposer over hovedet

Seks mænd tiltalt for frihedsberøvelse, røveri og grov vold mod ofre, der blev afpresset en million kr.

En bande kidnappere holdt to ofre indespærret i Gentofte og Birkerød og udsatte dem for så grov vold, at det ene offer, en 45-årig mand, var i overhængende livsfare, og det andet offer mistede bevidstheden.

Den 45-årige fik trukket en plastikpose over hovedet, som blev bundet fast om hans hals med gaffatape, så han nær blev kvalt.

Også det andet offer fik trukket en pose over hovedet, så han mistede bevidstheden. Han blev båret bevidstløs ned til en bil og kørt til Nordsjælland, hvor han blev holdt fanget i godt to døgn, før han blev løsladt.

Frigivelsen skete, efter at offerets hustru havde betalt kidnapperne 166.000 kr. kontant, og han havde underskrevet et gældsbrev på 320.000 kr.

Sådan lyder tiltalen mod seks mænd fra det kriminelle miljø i København, som ifølge tiltalen står bag de to brutale kidnapninger, hvis formål var at afpresse ofrene for penge.

Ofre skræmt fra vid og sans
Den formodede bagmand er en 47-årig vietnameser, der er dansk statsborger. Ifølge tiltalen var han drivkraften bag frihedsberøvelserne, og han fik et udbytte på godt en million kr., som kræves konfiskeret under den kommende retssag, der starter den 3. november.

De fem andre tiltalte har skiftende roller i de to kidnapninger, der skete den 25. august og den 29. august sidste år. Ofrene har været skræmt fra vid og sans, og politiets drabs-sektion i København har efterforsket sagen i dyb hemmelighed.

Men Ekstra Bladet kan i dag løfte sløret for de hidtil hemmeligholdte og meget brutale detaljer i de to kidnapningssager. De formodede kidnappere, der alle nægter sig skyldige, er foruden vietnameseren, to 25-årige colombianere, to tjetjenere på 20 og 21 år og en 34-årig dansker.

De to tjetjenere kræves udvist for bestandigt, hvis de bliver dømt, mens de øvrige udlændinge ikke kan udvises.

Sagens brutalitet har rystet garvede efterforskere hos Københavns politi, der har haft svært ved at efterforske sagen, fordi de seks tiltalte er frygtede i miljøet. Flere er i forvejen kendt for grov kriminalitet.

De seks tiltalte havde i forvejen et vist kendskab til de to ofre.

Sendte penge til Vietnam
Det første offer, der var 45 år, blev forinden kidnapningen afpresset gennem fem år af vietnameseren, lyder tiltalen. Offeret blev slået og truet flere gange, og han betalte over adskillige gange samlet 867.169 kr. til den 47-årige vietnameser.

Godt 262.000 kr. blev overført via Western Union til den 47-åriges bankkonto i Vietnam.

Den 25. august sidste år kl. 11.15 blev den 45-årige bortført af tre af de tiltalte foran HTX på Stæhr Johansens Vej 7 på Frederiksberg, hvor han under trussel med en kniv blev tvunget ind i en bil og kørt til en ukendt adresse i Birkerød.

Han skulle aftvinges endnu 250.000 kr., og blev i en kælder bundet med gaffatape på ankler og arme og fik trukket en plastikpose over hovedet, der blev snøret om halsen med tape. Anklageskriftet beskriver, hvordan offeret flere gange mistede bevidstheden, havde ufrivillig afføring, og blev sparket og slået i hovedet og på kroppen.

Han var i overhængende livsfare, fordi han fik konstateret talrige punktformede blødninger i øjnene og i ansigtet og på halsen.

Efter godt to timers mishandling kørte kidnapperne den 45-årige til hans forældres hus, som de truede med at brænde ned, hvis ikke de 250.000 kr. blev betalt.

Båret livløs ud af opgang
Fire dage senere slog fire af de tiltalte til mod en lejlighed på Frederiksberg hos en tidligere restauratør, som de mente lå inde med mange penge. Foruden restauratøren var der tre andre i lejligheden, som blev truet med en pistol, et koben og knive. Alle blev truet til at udlevere deres mobiltelefoner samt 27.000 kr., 2700 euro og en guldhalskæde.

Under røveriet fik restauratøren trukket en pose over hovedet, så han mistede bevidstheden og blev slået med kobenet på kroppen og i hovedet, lyder tiltalen.

Derefter blev en af gæsterne i følge tiltalen tvunget til at hjælpe med at bære den bevidstløse mand ned i en bil, og han blev kørt til en lejlighed i Gentofte. Politiet har sikret video-overvågning fra opgangen, hvor kidnapperne ses slæbe den bevidstløse mand ud af opgangen.

Restauratøren og gæsten blev derefter holdt indespærret i lejligheden i Gentofte og senere flyttet til en villa på Birkerød Kongevej i Birkerød, hvor alle seks tiltalte var til stede.

Gæsten blev løsladt efter cirka et døgns frihedsberøvelse, men kidnapperne beholdt restauratøren, der fortsat blev mishandlet med slag og spark, så han brækkede et ribben og fik en række sår og underhudsblødninger.

Han fik flere gange trukket plastikposen stramt over hovedet, så han fik svært ved at trække vejret og fik ufrivillig urinafgang.

Hustru skaffede løsesum
Under kidnapningen fik bortførerne kontakt til restauratørens hustru, der skaffede 166.000 kr. i kontant løsesum efter at kidnapperne først havde forlangt en halv million kr. Restauratøren blev derfor tvunget til at underskrive et gældsbrev på 320.000 kr., før han blev løsladt.

Retten på Frederiksberg har afsat 13 retsdage til den opsigtsvækkende sag, hvor dommen først falder den 14. december.