To nye asyl-brande i Sverige i nat

De svenske myndigheder vil fremover hemmeligholde nye asylcentre for at stoppe ildspåsættelser

En villa i Munkedal nord for Göteborg stod i flammer tidligere på måneden. Villaen har huset flygtninge. (Foto: Robert Betzehag)
En villa i Munkedal nord for Göteborg stod i flammer tidligere på måneden. Villaen har huset flygtninge. (Foto: Robert Betzehag)

To ejendomme tiltænkt asylansøgere er natten til onsdag brudt i brand i Sverige, skriver svenske medier.

Det drejer sig om Färingtofta Skole i Skåne, der ifølge planen skal tages i brug af uledsagede flygtningebørn om to uger.

- Nogen har smadret en rude og smidt noget ind, der brændte, siger indsatsleder for redningstjenesten Ronnie Lundgren til Aftonbladet.

Han oplyser, at alarmen på skolen gik ved 21-tiden. Branden blev hurtigt slukket, og den forårsagede ingen større skader på bygningen.

Men branden kom med en skræmmende advarsel. Et foto fra gerningsstedet viser, at nogen har kastet en rør-lignende genstand ind i bygningen, hvorpå der står 'explosivt'.

Se også: Her vil flygtningene ikke bo: For koldt og for få butikker

En barak, der skulle huse asylansøgere i Burlov i det sydlige Sverige, blev stukket i brand i oktober. (Foto: AP)
En barak, der skulle huse asylansøgere i Burlov i det sydlige Sverige, blev stukket i brand i oktober. (Foto: AP)

Senere på natten - ved 2-tiden - udbrød der brand på en anden skole i Danderyd nord for Stockholm. Branden var slukket, inden brandvæsnet nåede frem.

- Det har brændt op ad facaden, og en vægter slukkede ilden med en pulverslukker, oplyser vagtchef ved Stockholms redningscentral, Emil Skoglund.

Branden i Danderyd kommer bare et døgn efter, at kommunen oplyste, at skolen ville blive omdannet til et hjem for omkring 70 asylansøgere.

Efter den seneste tids brande på asylboliger har den svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket, besluttet, at man frem over vil hemmeligholde oplysninger om, hvor nye centre skal ligge.

 

Det sker for at forhindre, at ejendomme, der allerede huser flygtninge eller er udset til at gøre det, bliver sat i brand, skriver Dagens Nyheter

- Det er meget bekymrende, og vi ser på det med stor alvor. Men vi opgiver ikke at oprette nye centre, staten lader sig ikke skræmme af dette, siger Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets stedfortrædende generaldirektør.

Siden sommeren har over et dusin bygninger, der skulle give tag over hovedet til asylansøgere i Sverige, stået i flammer. Politiet vil ikke udelukke, at brandene kan kategoriseres som hade-forbrydelser.

Sverige forventer i år at modtage op mod 190.000 asylansøgere og regner med udgifter i den forbindelse på op til 29 milliarder svenske kroner.