To sigtet for drab: 500 leder efter forsvundne Birna

På syvende døgn leder de islandske myndigheder efter 20-årig kvinde, som frygtes dræbt

For præcis en uge siden forsvandt den islandske 20-årige kvinde Birna Brjánsdóttur efter en bytur med sine venner i den islandske hovedstad Reykjavik.

I går blev to danske statsborgere fra Grønland fremstillet i grundlovsforhør og sigtet for drabet på den unge kvinde, som endnu ikke er blevet fundet.

Politiets sidste spor af Birna Brjánsdóttur er de sorte Dr. Martens Støvler, som hun bar, den aften hun forsvandt. De blev fundet mandag i denne uge af et eftersøgningshold i Atlantsolía fiskehavn 15 kilometer fra i Reykjavik.

Havnen blev efterfølgende gennemsøgt af dykkere uden held, og derfor leder de islandske myndigheder nu på syvende døgn efter den unge kvinde.

112 - 19. jan. 2017 - kl. 09:34 Birnas mystiske forsvinden: Nu er to personer anholdt med hjælp fra Danmark

Ifølge det islandske medie RUV arbejder 500 redningsarbejdere og frivillige netop nu på at gennemsøge flere områder omkring Reykjavik i forsøget på at finde kvinden. Eftersøgningen startede klokken ni i morges.

Anholdt på skib  
De to danske statsborgere, der nu er sigtet for drab, blev anholdt torsdag og er ifølge det grønlandske medie sermitsiaq besætningsmedlemmer på skibet Polar Nanoq, der er ejet af den grønlandsk-danske fødevarevirksomhed Polar Seafood.

Skibet lå i havn 300 meter fra det sted, hvor Birna Brjánsdóttur sko blev fundet og forlod Atlantsolía fiskehavn om aftenen lørdag i sidste uge. Onsdag satte skibet dog igen kurs tilbage mod Island efter befaling fra de islandske myndigheder.

112 - 18. jan. 2017 - kl. 10:22 Birnas mystiske forsvinden ryster Island: Dansk forsvarsskib hjælper til

Skibets øvrige 24 besætningsmedlemmer er indlogeret på et hotel i Reykjavik, hvor de ifølge islandske medier får krisehjælp. Siden anholdelserne torsdag har skibet været genstand for omfattende politi-tekniske undersøgelser.

Det er uvist, hvorfor politiet mener, at de to danskere står bag drabet, da detaljer fra grundlovsforhøret fortsat bliver holdt skjult for offentligheden.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Men ifølge den islandske public-servicestation RUV er det blandt andet en rød lejet Kia Rio, der er set på overvågning ikke langt fra den 20-årige kvindes sidste position i Reykjavik, som knytter de to besætningsmedlemmer til dagen.

Ifølge mediet blev bilen lejet af en af de danske besætningsmedlemmer, og det er politiets teori, at Birna har befundet sig i bilen.

Birnas telefon blev slukket
På overvågning fra Reykavik ses bilen angiveligt køre forbi Birna Brjánsdóttur i lav fart. Overvågningen er det sidste livstegn fra den unge kvinde, som forsvinder umiddelbart efter.

112 - 20. jan. 2017 - kl. 12:27 Birnas mystiske forsvinden: Nye detaljer om omstridt fiskefartøj

Også hendes telefon bliver tilsyneladende manuelt slukket kort tid efter, og derfor har politiet ikke kunnet spore den 20-årige kvindes bevægelser siden klokken ca 05.00 om morgenen 14. januar.

Den røde Kia er til gengæld set flere steder i Island de efterfølgende timer. Og politiet har i den forbindelse forgæves forsøgt at indsnævre de områder, hvor bilen har befundet sig særlig tidsrummet 07.00-11.30 samme morgen.

- Formålet har været at kortlægge, hvor bilen bevægede sig i Reykjavik og de omkringliggende områder, for at få indskrænket vores søgefelt, men vores undersøgelser har desværre ikke givet noget resultat, siger efterforskningsleder Grím­ur Gríms­son til mediet.

De to danskere er sigtet efter islandsk straffelov paragraf 211, som omhandler drab, som kan give alt fra fem års fængsel til livstid. De nægter sig skyldige.

TV2 talte fredag med flådechef Jørgen Fossheim i det grønlandske selskab Polar Seafood, som ejer skibet Polar Nanoq. Polar Seafood har hovedkontor i Danmark.

Ifølge ham er han og skibets besætning rystede over sagen.

- For os er de uskyldige, indtil andet er bevist, og vi bakker op om dem som vores besætningsmedlemmer. Vi beskytter dem og sørger for, at de får advokatbistand og tolkning, siger han til TV2.

Ekstra Bladet har kontaktet Udenrigsministeriets Borgerservice, som bekræfter at et antal danske statsborgere - grønlændere - er anholdt på Island.

'Vi tilbyder dem i den forbindelse konsulær bistand og er i tæt kontakt med det grønlandske selvstyre', lyder det. 

1 af 2 Islandsk Politi har både haft dykkere og helikoptere inde over sagen, og tirsdag aften bad de også om hjælp fra den danske forsvarskommando. Foto:
2 af 2 
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere